Twintigjarige Heideroosjes pakken uit in Doornroosje

Brat Pack houdt rijen gesloten met puike set

Tekst: Bernard Bodt / Foto's: Patrick Joosten ,

De Heideroosjes bestaan 20 jaar en deden ook Doornroosje aan tijdens hun jubileumtour. Het leek wel pakjesavond, met alle klassiekers uit de oude doos. Het Nijmeegse Brat Pack vocht met gesloten rijen en een puike set tegen de bierkaai.

Brat Pack houdt rijen gesloten met puike set

“Wij zijn Brat Pack en we komen uit Nijmegen. En willen jullie naar voren komen, zodat het lijkt dat we nu al een volle bak hebben.”  Beide mededelingen zijn vanavond in Doornroosje broodnodig. Want terwijl Brat Pack-zanger Kenny werkelijk zijn longen uit zijn lijf staat te zingen, staat het publiek er als een stelletje zoutzakken bij. Wel wordt er voorzichtig een paar stappen naar voren gedaan. Het liefst zou ik ze allemaal een schop voor hun luie achterwerk willen geven want Bratpack verdient een publiek dat van een hardcorefeestje houdt. Zeker in hun thuisstad Nijmegen. Gelukkig trekt Brat Pack er zich weinig van aan en zet een onvervalste hardcore show neer. Kenny probeert het halverwege de set nog een keer. Na een uitstekende uitgevoerde Adolescent cover schreeuwt hij: “Het is tijd om een pit te bouwen!”.  Maar verder dan een beetje schudden met de kop komt men niet.  Het publiek is een beetje van een afknapper vanavond.

Gelukkig staat de punk/hardcore van Brat Pack als een huis. Men heeft er zoveel zin in dat er twee nieuwe nummers uitgeprobeerd worden. Ze zijn veelbelovend en doen gretig uitkijken naar de opvolger van debuut Hate The Neighbours. Na afloop vertrouwt Kenny me toe dat er inmiddels al genoeg ideeën zijn om een full-length op te nemen. “Het ontbreekt ons momenteel wat aan de tijd om op te nemen, daar we wekelijks spelen. Maar de plaat zal er eerder zijn dan je verwacht en misschien word je wel verrast door zowel een Brat Pack album als een cd van de andere band waarin ik zing, Citizens Patrol.” Als de set ten einde kan er gelukkig toch nog een bescheiden applausje vanaf. Het harde werken van Brat Pack toch nog beloond.

Dan is het gelukkig tijd voor De Heideroosjes. Althans, hier is het publiek in grote getale voor gekomen. Wat gelijk opvalt is dat de eerste rijen bezet worden door fans die er qua leeftijd 20 jaar geleden zeker nog niet bij waren. De meesten waren waarschijnlijk nog niet eens geboren.  Blijkbaar is de band erin geslaagd om door de jaren heen hun fanbase jong te houden. Of zouden ze pas de laatste jaren zo populair zijn geworden?

Voor de duidelijkheid: De Heideroosjes zijn dus 20 jaar bezig. De jubileumtour begon op 3 september in Luxor Live en eindigt ergens in december in Venlo. Dat De Heideroosjes na 20 jaar een goed geoliede pop- en pretpunk band zijn geworden, is ook vanavond weer goed zichtbaar en hoorbaar. In goed anderhalf uur worden er 21 nummers, waaronder drie toegiften, vakkundig doorheen gejaagd, gemoedelijk aan elkaar gepraat door zanger Marco. “De flauwe grappen moeten we maar op de koop toe nemen”,  zoals hij zelf aan de zaal uitlegt.  Hoogtepunt van de set vormt toch wel de Nederlandstalige nummers als Sjonnie & Anita, Val maar Dood, Iedereen Is Gek en Damclub Hooligan.  Het is alleen jammer dat we de werkelijk subliem uitgevoerde medley Klapvee/Goede Tijdens Slechte Tijden/Punica/Tering Tyfus Takketrut pas in de toegift te horen krijgen.