Red Shoe Sessions: intieme huiskamerconcerten in Nijmegen Red Shoe Sessions: intieme huiskamerconcerten in Nijmegen

Vrijdag 27 november OIIO en Okieson

, Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen

Red Shoe Sessions: intieme huiskamerconcerten in Nijmegen

Vrijdag 27 november OIIO en Okieson

Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ,

Aftrappen met twee stijf uitverkochte edities: de Nijmeegse serie huiskamerconcerten die achter de Red Shoe Sessions verborgen zit begon in elk geval met een knal. Uiteraard staat er nog veel meer op het programma binnenkort, beginnend met Okieson en OIIO aanstaande vrijdag. Tijd voor een nadere kennismaking met de organisatie.

Vrijdag 27 november OIIO en Okieson

Het begrip ‘huiskamerconcert’ is natuurlijk niet volledig nieuw, maar daardoor niet minder interessant. Op landelijk niveau wordt er al een tijdje een aardige voedingsbodem gecreëerd door organisaties als Live In The Living en Live In Your Living Room, en nu kan daar een volledig Nijmeegs initiatief aan worden toegevoegd: de Red Shoe Sessions.

Na een aantal volledig uitverkochte edities, en met een intiem avondje Okieson en OIIO in het verschiet op vrijdag 27 november, is het de hoogste tijd voor een interview. We spraken met Annemarie Hopman, één van de initiators.

Wat bracht jullie op het idee om in Nijmegen met een serie huiskamerconcerten te starten?

“De Red Shoe Sessions zijn gek genoeg geboren uit een spontane samenloop van omstandigheden. Vorig jaar nam ik met mijn kamer als locatie deel aan Stukafest Nijmegen. Signe Tollefsen stond bij mij in huis ingedeeld en het bleek heel goed met haar te klikken. Ze had zo'n leuke avond, dat ze aanbood te komen spelen als ik een keer een dergelijk kamerconcert op eigen kracht zou organiseren. Dat idee is blijven sluimeren, tot ik via Marta Boonstra (een goede vriendin) op een avond Nick Huijts ontmoette die op dat moment nog actief was bij SPC.”

“Met ons drieën zijn we toen het gegeven uit gaan werken en krap twee maanden na die spontane brainstormsessie was de eerste (uitverkochte) editie een feit. De contacten, onze achtergronden (mijn werk bij Doornroosje, Marta's culturele opleiding en liefde voor muziek, Nicks ervaring in organisatie) de onbevangenheid en vooral het enthousiasme zorgen ervoor dat we dit kunnen doen en vooral ook willen blijven doen.”

“We willen mensen op een hele laagdrempelige en intieme manier kennis laten maken met interessante muzikanten. Daarnaast bieden we muzikanten een oprecht luisterend publiek. We hopen een zodanige reputatie op te kunnen bouwen dat ons publiek niet langer op een bekende naam af komt, maar blind op ons durft te vertrouwen omdat we kwaliteit bieden.”

Hoe is het tot dusver gegaan? Zijn jullie tevreden over de opkomst, waardering, het technische aspect?

”Wat in eerste instantie een eenmalig concert zou zijn met Signe, groeide onverwacht uit tot meerdere concerten. De vorm is nu ook duidelijker. We willen de acts kleinschalig houden. Hooguit twee mensen per act, liefst één persoon. Altijd onversterkt. Dat dit kamerconcerten zijn is uit noodzaak geboren, omdat een kamer een locatie was waar we de beschikking over hadden (die van Nick tijdens de eerste twee sessies). Het bijkomende voordeel is dat het daardoor ook echt intiem blijft omdat het publiek haast bij de artiest op schoot zit. Er is een directer contact tussen publiek en artiest, waardoor mensen echt luisteren. Iets wat je in zaaltjes steeds minder meemaakt.”

“Het concept slaat heel goed aan, wat ook wordt bewezen door de vele reacties van artiesten die graag een keer willen komen spelen. Zowel het publiek als de muzikanten reageren razend enthousiast, met alleen maar uitverkochte edities. Het is zelfs dat we moeten werken met reservelijsten, waarop namen staan van mensen die gebeld willen worden op de avond zelf als er toch nog een plekje vrijkomt!”

“Verder zijn de recensies erg positief. We zijn al onder de hoede genomen door Stichting Moordkuil en er is ook interesse van andere partijen om verder te gaan samenwerken. Het is ongelooflijk wat we in een half jaar voor elkaar hebben gekregen.”

Wat zijn jullie ambities op de lange termijn?

”Op de lange termijn hopen een breder publiek te kunnen bereiken en vooral ook het vertrouwen van een groter publiek te kunnen winnen. Het grote verschil tussen ons en Live in The Living en dergelijke projecten, is dat wij niet vanuit een winstoogmerk werken. We zijn financieel onafhankelijk en werken zonder subsidiëring. De volledige opbrengst uit de kaart en drankverkoop wordt besteed aan de sessies. Wij als organisatie investeren onze tijd, energie en kunnen, op vrijwillige basis, om dit mogelijk te maken. Daar hangt het risico aan vast dat ons bestaansrecht afhangt van ons publiek. Tot nu is gebleken dat we bestaanrecht hebben en voor mijn gevoel hebben we nog lang niet ons volledige publiek bereikt. Dat stemt zeer hoopvol voor de toekomst, dus we plannen door.”

“We zijn nu bezig met het samenstellen van het programma voor de eerste helft van 2010. Grotere shows worden door artiesten afgeslagen omdat ze er bij ons zeker van zijn dat het een mooie avond wordt. Daaruit blijkt dat een beperkt budget geen handicap hoeft te zijn als de artiest enthousiast genoeg is. Dat is zeer vleiend voor ons als jonge organisatie en een duidelijke boodschap naar het publiek dat dit iets is wat je niet mag missen.”

Vrijdag 27 november vindt de derde editie plaats. In tegenstelling tot de vorige twee edities, treden er nu twee volwaardige bands op: OIIO en Okieson. Er zijn nog kaarten beschikbaar, maar de kaartverkoop sluit dinsdag de 24e om 12.00 uur, dus het is aan te raden kaarten snel te bestellen. Dat kan via redshoesessions@gmail.com. Kaarten kosten 10,- euro per stuk. De precieze locatie wordt bekend gemaakt na bestelling van de tickets, maar het zal ergens in Nijmegen Oost zijn.

Meer informatie over Red Shoe Sessions  en de avond is te vinden op de website!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland