GESEL XL: Spannende finale Gesel van Gelderland GESEL XL: Spannende finale Gesel van Gelderland

Gevolgd door spetterend optreden nieuwe Shaking Godspeed

, Tekst: Anne Berentsen / Foto's: Tom Roelofs

GESEL XL: Spannende finale Gesel van Gelderland

Gevolgd door spetterend optreden nieuwe Shaking Godspeed

Tekst: Anne Berentsen / Foto's: Tom Roelofs ,

Na een spannende finale tussen Proper Outfit, Bandito, Liquid Snow en Cool Ice Crush Killers in Willemeen, kwam het Nijmeeges Bandito als winnaar uit de bus. De publieksprijs ging naar Proper Outfit, wiens fans de meeste decibellen konden produceren. De avond werd spetterend afgesloten met optredens van o.a. Shaking Godspeed!

Gevolgd door spetterend optreden nieuwe Shaking Godspeed

Er komt een grote, blauwe bus voorrijden bij de Willemeen in Arnhem waar vanavond de finale van de Gesel van Gelderland plaatsvindt. Eruit stapt de complete fanbase van de eerste band, Proper Outfit. In een overvol Willemeen komt Proper Outfit vergezeld door groot gejuich het podium op. Het optreden begint goed met een rustig nummer dat de spanning prima weet op te bouwen. Pop van goede kwaliteit. Simpele popliedjes met uitstapjes naar funk en soms wat rock. Eén voor één originele nummers zonder clichés. 

De variatie in de setlist is goed; rustige nummers worden afgewisseld met uptempo meezingers. De band sluit af met zo’n energieke meezinger genaamd BFF. Het publiek is om. Eén minpunt: de leadzangeres zit verstopt achter haar keyboard in een donker hoekje op het podium. De dj gebruikt af en toe een paar leuke samples maar voegt verder niet gek veel toe aan de muziek.

Om de overgang van pop naar keiharde hardrock goed te laten verlopen, begint Bandito rustig. Voor deze speciale gelegenheid hebben ze een nieuw nummer geschreven dat ze vanavond voor het eerst aan het publiek laten horen. Toch klopt er iets niet. Niet alleen kloppen de melodieën van de gitarist niet bij de rest van het nummer, ook werkt de stem van de zanger niet al te goed mee.

Daar valt zonder moeite langs te kijken, want de rest van het optreden maakt het eerste nummer weer goed. Zo werpt Trent Boyett je bijna letterlijk omver. Een ontzettend lang nummer dat geen moment verveelt. Het nummer klinkt strak genoeg om recht van de cd af te komen. Net als je denkt dat het nummer wordt afgesloten met goed samenspel van de twee gitaristen, knalt de band weer verder. Na het rustige nummer Veneno gaat Bandito er weer hard tegenaan met Killing Black. Het spontaan ontstaan van een leger headbangers in het publiek laat zien dat de band zijn onvermoeibaarheid klakkeloos weet over te brengen op de dansvloer.

De beurt is aan Liquid Snow. Ze spelen retestrak, maar dit brengt de boodschap niet altijd over. Het bandje dat slechts een paar maanden bestaat, oogt verlegen. Ze staan roerloos op het podium en geven de indruk dat ze zich niet durven te laten gaan. De jury geeft als pluspunt dat deze band een leuk eigen geluid heeft. De vraag is of dit echt overkomt. Het gros van de liedjes klinkt alsof ze rechtstreeks van een oud Arctic Monkeys album afkomen.

Gelukkig komt ook een nummer voorbij dat absoluut niet vergelijkbaar is met de rest. Het is zowaar origineel! Het nummer begint met een nieuwsgierig makende drumpartij, gevolgd door een meeslepende baslijn. Het lange, duistere nummer blijft spannend. Als Liquid Snow muzikaal nog een jaartje op die koers door blijft varen krijg je indierock van kwaliteit! }

De laatste band die meedingt naar de titel ‘beste band van Gelderland’ is Cool Ice Crush Killers. De winnaars van de Parel van de Betuwe weten zich goed te redden op het podium. Hoewel Willemeen al leeg begint te lopen, krijgt de band de zaal met zijn funk-‘n-roll wel aan het dansen. Je zou bijna denken dat de funky bassist het publiek met zijn rondzwaaiende dreadlocks een zweepslag geeft en tot dansen dwingt. Hoewel het publiek zich er niet aan stoort, is het geheel niet origineel te noemen; zowel de muziek als de podiumpresentatie lijken te veel op de Red Hot Chili Peppers. Dit is een prima band om een half uurtje op te dansen, maar is muzikaal niet meer dan ‘leuk’ te noemen.

Nu alle bands hebben laten zien wat ze in huis hebben is het wachten op de uitslag. Dit is echter absoluut niet erg met Shaking Godspeed! Een bepaalde Achterhoekse ‘barn’ heeft weer wat ‘magic’ voortgebracht. Zoals The Bloody Honkies eerder bezongen: “It’s all happening, down in Barlo.”  Zet Pieter Holkenborg (Automatic Sam), Wout Kemkens (The Bloody Honkies) en Maarten Rischen (Lawn) samen op een podium en je krijgt Muziek met een hoofdletter M. Hoogwaardige rock waar ikzelf geen precies genre aan vast durf te knopen. Een fijne afwisseling tussen twee goede zangstemmen en goede toevoegingen van een orgel. Met het drumstel middenvoor op het podium versterkt de creatieve podiumopstelling het gevoel van een gelijkwaardige band en krijgt elk bandlid zijn ‘momentje’ om uit te blinken.

Het moment is daar, de uitslag van de jury: Proper Outfit zou meer gebruik kunnen maken van haar bezetting. Gelukkig gaat deze leuk, frisse band niet met lege handen naar huis, maar wint de publieksprijs. Met die buslading fans is dat geen probleem!

Liquid Snow heeft het goed voor elkaar bij de jury: ze hebben een goed eigen geluid en presenteren zich als een charmante groep. Toch hebben ze als beginnende band nog veel te leren en vissen naast de prijzen…

Strak, energiek en vol power, zo luidt het oordeel voor Cool Ice Crush Killers. De band heeft een goede interactie met het publiek, maar verliest de aandacht als het op songteksten aankomt.

Hoewel Bandito volgens de jury een gebrek heeft aan een eigen geluid gaan de jongens er wel vandoor met de grote prijs van de avond! Met een zelfverzekerde performance en een pluspunt voor de drummer heeft de jury er vertrouwen in dat Bandito de band is die Gelderland moet vertegenwoordigen in de Melkweg tijdens de SENA POPnl Award. Gefeliciteerd!

Nu na het verlossende woord van de jury de zenuwen zijn verdwenen, mag er gedanst worden. Ook al is Willemeen voor nog geen kwart gevuld, Captain Hell & the Sweet Monicas houden de aandacht nog een half uurtje vast. Na deze zeer dansbare gabberpunk is het aan Die Lui om iedereen deze late vrijdagnacht wakker te houden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland