Bosch ‘nieuwe stijl’ opent begin 2010 haar deuren

“We richten ons nadrukkelijk op lokaal cultureel aanbod”

Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ,

Bosch heeft een nieuwe exploitant. Daarmee kunnen de deuren van het voormalige Kultuurhuis Bosch binnen afzienbare tijd weer open voor het Arnhemse publiek. Vanaf eind januari, uiterlijk begin februari 2010, zal er weer cultuur worden geboden aan de Apeldoornsestraat. 3VOOR12 Arnhem-Nijmegen sprak met een van de initiatiefnemers.

“We richten ons nadrukkelijk op lokaal cultureel aanbod”

Bosch heeft een nieuwe exploitant. Daarmee kunnen de deuren van het voormalige Kultuurhuis Bosch binnen afzienbare tijd weer open voor het Arnhemse publiek. Vanaf eind januari, uiterlijk begin februari 2010 zal er weer cultuur worden geboden aan de Apeldoornsestraat.

Na de sluiting van respectievelijk de Goudvishal en Kultuurhuis Bosch en meer recentelijk café Barok kan Arnhem een positief ‘podiumgeluid’ goed gebruiken. Een eerder plan met kunstenaarsinitiatief TAPE ging afgelopen juli niet door, maar het plan van Stef van der Zweep (café), Linette Buitenhuis (restaurant) en Ruud Bruinen (cultuur) kreeg wel groen licht. Zij zullen samen de exploitatie gaan verzorgen met ideeën die aansluiten bij de visie die de WBVG (Woningbouwvereniging Gelderland) heeft voor Bosch: een plek voor kunst-, cultuur- en muziekminnend Arnhem met café en nu ook een restaurant.

Ruud Bruinen houdt zich bezig met het culturele deel van het plan. “Het nieuwe Bosch krijgt wat cultuur betreft een algemene formule waarin alle vormen van podiumkunst een kans krijgen. Dit betekent dat we hier van woensdag tot zondag een programma met pop en jazz, maar ook literatuur en klassieke muziek kunnen verwachten.” Wie de maandlijsten voor Bosch zal gaan vullen is momenteel nog niet bekend, aan dit aspect wordt momenteel aandacht geschonken. “Er wordt wel uitdrukkelijk ook gekeken naar het lokale aanbod voor het samenstellen van het programma,” benadrukt de initiator.

Bruinen, zelf afkomstig uit de tak van de beeldende kunst, benadrukt dat Bosch een eigen, brede identiteit wil ontwikkelen: “Deze willen we goed neerzetten, maar we beseffen tegelijkertijd dat we ons hier met cultureel ondernemerschap bezighouden, dus we leggen ons oor zeker te luister bij het publiek.”

Overigens krijgt de uitgaansgelegenheid een nieuwe naam, weliswaar met respect voor de geschiedenis van het pand. Bruinen: “Het gebouw heeft natuurlijk een rijke geschiedenis en het zou vreemd zijn als de naam Bosch zou verdwijnen. De term “Kultuurhuis” is echter te sterk verbonden met de recente geschiedenis, dus die naam laten we los. ‘Bosch’ blijft behouden, maar met de keuze voor de definitieve naam gaan we zorgvuldig om: we willen hier namelijk heel lang blijven!”

Op dit moment wordt Bosch verbouwd en heringericht voor de heropening in januari/februari.  Bijna exact een jaar na de sluiting van het oorspronkelijke Hotel Bosch zal het pand haar opgefriste innerlijk tonen aan het publiek. Naast het hernieuwde café gaat ook een restaurant van start in het voormalige Watertejater. Op deze wijze wordt een volledig programma geboden dat de zintuigen op alle mogelijke manieren zal prikkelen.