Rhymegen: jonge talenten blijven achter op degelijke mixtape Rhymegen: jonge talenten blijven achter op degelijke mixtape

Nijmeegse mixtape met harde beats en wisselvallige rapprestaties

, Tekst: Nanne Nicolasen

Rhymegen: jonge talenten blijven achter op degelijke mixtape

Nijmeegse mixtape met harde beats en wisselvallige rapprestaties

Tekst: Nanne Nicolasen ,

Bij de al in oktober 2008 uitgebrachte Nijmeegse mixtape Rhymegen is het verschil tussen de (in Nijmegen) al bekende namen en de jonge talenten duidelijk. Die laatsten kunnen helaas over het algemeen het niveau niet bijbenen. Wel is met deze mixtape duidelijk geworden dat er in Nijmegen genoeg talent rondloopt op het gebied van hiphop!

Nijmeegse mixtape met harde beats en wisselvallige rapprestaties

Op de in oktober vorig jaar uitgebrachte mixtape Rhymegen komt Nijmeegs hiphoptalent samen met gevestigde namen in de Nijmeegse hiphopscene. Enkele oude bekenden als Bigs, Smeergeld en CB maken samen (met door audities uitgekozen) jonge rappers dertien tracks. De beats op de cd zijn geproduceerd door CB van BamBamKlaar Productions en met succes. De beats zijn rauw en ‘zijn hiphop’. Zet je subwoofer niet te hard, want dan tril je waarschijnlijk van je stoel en worden de buren boos.

Met Er Hangt Iets In De Lucht, opent Rhymegen veelbelovend. Onder leiding van Bigs, Smeergeld en De-P start de mixtape met een relaxte, laid-back flow. Met een redelijk rustige beat kan je er even inkomen, om later de hardere beats voorgeschoteld te krijgen.

In Cash In My Hand, probeert Overdose je in het Engels te overtuigen van zijn ‘skills’. Zijn Australisch klinkende accent is echter moeilijk te verstaan, hoewel hij waarschijnlijk wel de kwaliteiten bezit.

De track Niet Te Stoppen REMIX, van de zeventienjarigen Jaro & Esmond, is daarentegen niet van hoogwaardige kwaliteit. Ze vertellen de luisteraar dat ze niet te stoppen zijn en dat ze naar de top gaan, maar of er serieus rekening gehoudenmoet worden met deze jonge mannen is twijfelachtig.

Forrest, een dertien jarig jongetje (want dat is het nog) heeft het halverwege de mixtape in Ik Ben Ik En Jij Bent Jij al over elke dag feesten en dames, het is lastig dit serieus te  nemen. Hij heeft wel talent, dus als hij blijft oefenen zien we hem wellicht over een aantal jaren terug.

De één-na-laatste track is van Anders Niemand. Dit zijn twee (vergeleken met de rest) al wat oudere rappers. De stijl van deze rappers past niet bij die van de andere artiesten. Veel mensen zullen dit wel rap, maar niet echt hiphop noemen. Ze hebben een eentonige flow en ze lijken zich niet echt in te leven in de muziek. Qua sound is Anders Niemand enigszins te vergelijken met Brainpower, maar ze hebben niet de stoere flow en raps die de gemiddelde hiphopluisteraar gewend is.

Blacksheep sluit Rhymegen aardig af met een nummer over zijn herinneringen als kindsoldaat, alleen had hij het zingen beter achterwege kunnen laten.

Smeergeld, Bigs en Geintje (CB en Bigs samen) leveren nog wat fijne teksten zonder al te veel diepgang, waarop de luisteraar wel lekker zijn hoofd op en neer kan laten gaan. Andere jonge talenten, waaronder L.N.B. en Doggy,  proberen het niveau tevergeefs hoog te houden, maar over het algemeen blijven de teksten van de jongelingen te simpel. Het idee jonge talenten een kans te geven is leuk en het is een goed initiatief van de bedenkers. Het is jammer dat de kwaliteit soms te wensen over laat, met alle respect voor de jeugdige Nijmeegse rappers. Misschien over vijf jaar hetzelfde concept? Met dezelfde namen? Ik ben benieuwd wat er dan uitkomt. Eén ding is zeker: Nijmegen timmert hard aan de weg op het gebied van hiphop en het lijkt erop dat het niet lang zal duren voordat er naast Zo Moeilijk een tweede act wordt getekend door een groot label.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland