Mr. Blue Sky eerste finalist van Kaf en Koren Mr. Blue Sky eerste finalist van Kaf en Koren

Halve finale zorgt voor een goed gevuld en enthousiast Merleyn

, Tekst: Sebastiaan Bevers en Thomas Terlouw / Foto's: Paul Thijssen

Mr. Blue Sky eerste finalist van Kaf en Koren

Halve finale zorgt voor een goed gevuld en enthousiast Merleyn

Tekst: Sebastiaan Bevers en Thomas Terlouw / Foto's: Paul Thijssen ,

De eerste halve finale van Kaf en Koren kon de hoge verwachtingen uit de voorrondes niet waarmaken. Alle bands lieten niet genoeg van hun potentie zien. Zelfs de ‘oudgediende’ Mr. Blue Sky was wat mat. Wel waren zij vermakelijk genoeg voor het behalen van de finale.

Halve finale zorgt voor een goed gevuld en enthousiast Merleyn

Dames en heren, wat gaat het spannend worden! Vanavond vindt de eerste halve finale van Kaf en Koren 2009 in Merleyn plaats. Dit keer zijn er geen punten te verdienen, alleen de beste van deze avond gaat door naar de finale. Voor de verliezers rest de hoop op een wildcard voor de finale. Mr. Blue Sky, The Circumstances en Macula treden op voor een goed gevuld en enthousiast Merleyn. Vermaak alom in alle gelederen, ware het niet dat de algehele kwaliteit van de avond te wensen overlaat.

Voordat de vier meiden van Mr. Blue Sky zullen beginnen, worden we eerst in de wacht gezet en zoet gehouden door liftmuziek. Zodra de wachtrij is opgelost, wordt het volume van de muziek verhoogd. Lichtelijk wordt wat voortgebouwd op de liftmuziek, het nummer doet wat jazzy aan. Deze continuïteit zit er bij de volgende nummers van de band een stuk minder in.

Mr. Blue Sky is een beetje mat en braaf begonnen, anders dan bijvoorbeeld tijdens de voorronde. Rockende nummers, zoetsappige deuntjes en stampende folkelementen volgen elkaar op. Alles wordt aan elkaar gebreid door wat kleine grapjes tussendoor en tijdens de muziek. Het optreden wordt zo ook wat meer kleinkunst dan een doordaverend rockoptreden. Het optreden is zeker erg vermakelijk. De dames bewijzen maar weer eens meer in hun mars te hebben. Wanneer ze terug gaan naar een van hun oudere nummers verslappen ze een beetje en wordt het geheel wat rommeliger. Gelukkig wordt dit in de loop van het optreden weggepoetst en is een stijgende lijn te herkennen.

Als The Circumstances beginnen moeten wij beiden eerlijk gezegd bekennen dat wij inmiddels wel genoeg hebben gehad van alle nonchalante up-tempo britpop groepjes. Toch hebben The Circumstances een lekkere sound. De muziek klinkt mooi vol en wordt wat losgeschud door de melodielijnen van de synthesizer. In de loop van het optreden blijft dit echter wat te veel voortkabbelen. De muziek is niet erg dynamisch en daardoor minder spannend. De zanger zingt bovendien nonchalant en heeft een klein bereik.

Voor het laatste nummer slaat de band een hele andere richting in met knallende refreinen en subtiele tussenstukken. In de riffs zelf zit een stuk meer beweging. Deze beweging zet zich voort totdat het tot een stilstand komt in een psychedelisch rustmoment à la Pink Floyd. Vanuit dit rustmoment bouwt de band de muziek op tot een harde climax met een spetterende gitaarsolo. The Circumstances herhalen met verve hun trucje uit de voorronde: een geweldig einde voor een optreden dat zo duf begon.

Macula klinkt vanavond vooral technisch een stuk beter dan tijdens de voorrondes. Een van ons is vooral lovend over de zangloze stukken gevuld met dromerige muziek (onder andere omdat zanger Ivo vanavond niet goed op dreef is). De ander is echter juist verrast over de uitgesproken zanglijnen van zanger Ivo. Zijn krachtige zangpartijen maken de toch wat ingewikkelde muziek een stuk toegankelijker.

Over de instrumentale onderlaag van de muziek en de complexe ritmes met een lichte groove zijn wij het wel eens. De stukken waar de drijvende bas wordt aangevuld door sferische gitaarlijnen en de al dan niet krachtige zangstem van Ivo zijn zeer goed te pruimen. Helaas verliest men de grip op de muziek in de tussenstukken waar de band teveel blijft hangen in een spanningsloze cirkel. De muziek lijkt nergens heen te gaan en de stukken die alles weer op zijn plek moeten brengen komen steeds te laat. Het lijkt dan ook niet verkeerd als Macula de tussenstukken wat zou inkorten of deze zou opvullen met leuke variaties of andere uitsprekende elementen. 

De jury heeft voor elke band een punt van lof en een punt van opbouwende kritiek over, voordat de winnaar van de eerste halve finale bekend wordt gemaakt. Macula was meeslepend en dromerig maar mag meer aandacht besteden aan de zang. Ook bij The Circumstances was de zang achtergebleven, het einde was echter fenomenaal. Mr. Blue Sky mag doorgaan met hun eigenwijze nummers, maar de baslijn mag wel avontuurlijker. En dan is het moment aangebroken waarop iedereen gewacht heeft. De eerste finalist van Kaf en Koren 2009 is ..... MR. BLUE SKY! Gefeliciteerd dames!

De volgende halve finale zal op 28 mei wederom in Merleyn plaatsvinden. Dan strijden Partly Disposable, Yesterday’s Men en Lysogenic Cycle om een van de twee overgebleven finaleplaatsen. Komt dat zien!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland