“We zijn nu strakker, vrolijker en professioneler” “We zijn nu strakker, vrolijker en professioneler”

Autorace op 21 maart live in Club 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen

, Marian van der Noordt

“We zijn nu strakker, vrolijker en professioneler”

Autorace op 21 maart live in Club 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen

Marian van der Noordt ,

De debuutcd van avantgarageband Autorace wist in korte tijd flink op te vallen. Plaat van de week op Musicfrom.nl, Hollandse Nieuwe bij 3VOOR12 en uitstekende recensies. Onlangs gaven ze een sterk optreden in Luxor en op 21 maart spelen ze in Merleyn. Wij spraken met bandleden Melissa, Jan en Camille.

Autorace op 21 maart live in Club 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen

De promotiecampagne van hun debuutcd was nog niet eens begonnen of het Arnhemse Autorace maakte af flink furore. Zoals het een naam als Autorace betaamt, gaat het snel met de band. Maar waar komt die band nou eigenlijk zo snel vandaan?

 “Onze vorige band (Furtips) was toe aan een paar veranderingen en daar hoorde ook een nieuwe naam bij. Autorace is gewoon een lekker woord. En een goede rock ’n roll naam. We hebben er op gegoogled en vreemd genoeg was er nog geen andere band op het idee gekomen zich Autorace te noemen. Voor ons was het een mooi vervolg, want we hadden de naam al een keer bij een project gebruikt.”

Dat project bestond een aantal jaren geleden uit het idee van zanger/gitarist Jan Pol en gitarist Camille Courbois om als een soort Bolland & Bolland hitjes te maken. Liedjes die snel en vakkundig in elkaar werden gesampled en waar andere muzikanten dan mee konden scoren. Iets daarvan is ergens op een verzamel-cd terecht gekomen, maar het project is verder niet doorgezet.

Samplen doet Jan al zo lang hij het zich kan herinneren. Het begon in de jaren 70 met een taperecordertje. De per ongeluk ontstane vertragingen en vervormingen bleken interessanter dan het materiaal dat hij eigenlijk wilde opnemen. De loops die hij daarvan maakte, gebruikte hij - tot wanhoop van zijn bandje - in zijn muziek. Later verruilde hij de loops voor een viool, die hij als noise-instrument gebruikte. Nu maakt hij onder de naam Short Distance Memory indie-pop van samples en computerbeats, waar hij zang en gitaar doorheen mengt. Beslist even opzoeken!

Ook de andere bandleden hebben naast Autorace projecten lopen. Bassiste Melissa Molenschot speelt vrolijke punky muziek in Sex Girl Patrol, een band die nog maar net is opgericht, volop aan repertoire werkt en ondertussen ook al optredens heeft. Francis (drummer) en Camille maken bluesgarage in Real Carburator, waarvan je hier een nummer kunt beluisteren.

Camille heeft bovendien een eigen studio waar ook de cd van Autorace is opgenomen. Het opnameproces was nieuw voor de band. De partijen werden deze keer niet tegelijkertijd ingespeeld, maar per spoor opgenomen. Aan een basis van drumgeluiden werden spoor voor spoor bas, gitaren, zang, keyboard, viool, backingvocals en sfeergeluiden toegevoegd.  “Daardoor klinkt deze cd strakker, vrolijker en professioneler in vergelijking met hoe we het vroeger deden”.

Om hun cd te promoten werd een videoclip gemaakt van het nummer Really Really Really. Een scenario was er niet, Melissa wilde ‘iets met veel kleren en een lieve poedel’ en verder zagen ze wel. De ruimte van TAPE bleek de perfecte locatie en mediakunstenaar Wouter Bijl wilde de clip wel vormgeven. Het resultaat is zo’n beetje als de muziek van Autorace: energiek, op het randje en wars van trendgevoeligheid.

Is het grote publiek bereiken niet toch de droom van iedere band? “We hebben veel sympathie voor de Britse punkband The Homosexuals, die in de jaren 80 actief was, maar totaal onbekend is gebleven. Na 20 jaar zijn ze ontdekt en is er een driedubbel-cd uitgekomen, met veel foto’s erbij.”

Autorace wil in de toekomst vooral zoveel mogelijk optreden. Naast enkele Nederlandse shows zitten er ook optredens in Engeland in de planning. Bovendien maken ze dankzij de Amerikaanse platenmaatschappij deel uit van een package deal met Hey Lover, Down Dime en Cafetaria Dance Fever. “4 Voor de prijs van 1, en meteen een mini-festival als er een optreden wordt geboekt”.

Op 21 maart is er eindelijk weer een Club 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen in Merleyn. Samen met Paulusma (ex-Daryll Ann) geeft Autorace daar hun eerste optreden in Nijmegen!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland