Veel piraten en knallers op oase Free Your Mind 2009 Veel piraten en knallers op oase Free Your Mind 2009

Stofhappen met de partygangers

, Tekst: Michael Cranen / Foto's: Jacco Brunbeck

Veel piraten en knallers op oase Free Your Mind 2009

Stofhappen met de partygangers

Tekst: Michael Cranen / Foto's: Jacco Brunbeck ,

Het Free Your Mind Festival is inmiddels een begrip geworden in Arnhem en omstreken en ook dit jaar wist Free Your Mind als geen ander de magnetische kracht in te zetten voor een geweldige line-up. Op de zeven stages stonden meer dan 60 dj´s en artiesten. Nog altijd wordt het festival gehouden op het ruige en zanderige terrein aan de Rijnoever van Arnhem.

Stofhappen met de partygangers

De organisatie heeft ook dit jaar weer met allerlei regels en wetten te maken omtrent het goed neerzetten van een mooi en gezond festival. Waar het vorig jaar nog een beestenboel was, met blaffende honden, zijn er dit jaar andere afspraken gemaakt omtrent het zero tolerance beleid.

Dit blijkt al bij aankomst het geval te zijn. Je wordt verwelkomd bij de entree, maar waar vorig jaar een hele batterij politie stond met blaffende honden, is daar dit jaar geen sprake van. Er wordt wel gewoon volgens de visitatieregels gewerkt. Enkele wachtende feestgangers worden eruit gepikt en krijgen een nummer om vervolgens zich aan te sluiten bij een speciale nog strenger gecontroleerde rij. De lichamelijke inspectie wekt irritaties op bij de bezoekers. Er zijn wel minder aanhoudingen dan vorig jaar, dus er is voor een subtielere aanpak gekozen.

Eenmaal beland op het festivalterrein 'de grote zandbak’, waar de partygangers verkleed zijn als piraten en de steltenlopers in alle kleuren van de regenboog lopen. De steltenlopers zweven hoog boven de zandhappende feestgangers, die met een biertje in de hand staan of de bekende frietjes van Tsjakka Emile Ratelband. Ik kom zo al snel in de feeststemming.

De opzet van de tenten is hetzelfde gebleven: de kleinere podia Planet Rose, Sound of Love, Great Electronic Beats en twee hoofdpodia: Mainstage Rockit, waar techno de klok slaat, en onder de Rijnbrug de Mono stage met een dansplatform in het midden voor het publiek. Mono doet weer van zich spreken met nieuwe frisse namen en een heuse invasie van The Pirates Of The Rhine. We Are Circus is eraan toegevoegd dit jaar en biedt iets extra´s. Er is een heuse Wedding Chapel voor diegenen die willen gaan trouwen. Een echt huwelijk tijdens Free Your Mind, met dit jaar het thema: Love is in the air.

Op het strand is er dit jaar geen talentenstage, maar bij Dutchweekenders.com wordt volop geëxperimenteerd met UK underground Street sound (dub, dubstep,en breaks), terwijl stylus dj´s (feat. Tom en Giel Beelen) en de Duitse Smith&Smart iets verder de boel afbreken met een gevarieerde mix met van alles en nog wat.

Rond kwart voor drie begint het al aardig vol te stromen met feestgangers en waar het in het begin nog overal aardig rustig was, begint het publiek nu ook wat meer los te komen. Het veld voor de Rockit stage en de Mono stage loopt aardig vol. Ben Sims (UK) weet de partygangers al snel naar zijn stage te krijgen met zijn volle techno beats. Terwijl jongeling Joris Voorn lekker zijn mensen vermaakt in de Planet Rose tent met zijn opzwepende set, doen de Pirates of the Rhine feat. Mesjokke weer een toverkunst bij de populaire Mono stage. Het podium is omgebouwd tot een piratenboot om een levend piratenfeest op te zetten. De stoer verklede piraten zijn duidelijk aanwezig en de Mono stage is dit jaar dan ook weer een dikke knaller!
 
Het begint buiten al wat af te koelen wanneer Kenny Larkin, "One of the chief innovators of Detroits so called second wave of techno producers from Detroit", zijn intrede doet in de Planet Rose-tent. Het publiek zal het weten! De dansende menigte heeft het al snel naar zijn zin. Mister Kenny Larkin zet een lekkere, opbouwende set neer met een dikke climax.

Marcel Dettmann & Ben Klock, met hun thuisbasis Berghain in Berlijn, draaien heel anders. Zij doen Planet Rose even veranderen in een klein Berlijn, deze techno/minimal dj´s zijn ongekend goed in hun stijl van draaien. Inmiddels is het erg druk voor de piratenbootstage van Mono waar de piratenfeestgangers zich verzamelen voor de live minimalset van Martin Buttrich. Zijn set klink dromerig en zwevend, waarop het publiek relaxed meedeint.

Stof happend ben ik onderweg naar de mainstage Rockit, waar inmiddels het publiek al dansend op de beats van de niet wegdenkende Derrick May, mister Detroit himself, flink uit zijn dak aan het gaan is.  Benny Rodrigues en Darko Esser zetten samen een fantastische set neer! Het back to back dj-en (dit is als twee dj´s afwisselen in dezelfde set) van deze twee al inmiddels wereldwijd bekende Nederlandse dj´s voelt goed aan. Stampende techno wordt afgewisseld met oldskool acid. Er is een goede chemie tussen beide heren. Het publiek reageert dan ook heftig, er wordt flink gedanst in de Planet Rose-tent.

Afsluiter van deze geslaagde Free Your Mind is een oudgediende in het dj-vak: Remy. Zijn technoklanken en vuurwerk zijn twee knallers als eind van dit geslaagde festival. Aan een goede sfeer en diversiteit aan muziek heeft het niet ontbroken op dit festival. Op naar het volgende jaar en hopelijk met minder zandstormen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland