Studentenkamerconcert wordt ode aan Michael Jackson Studentenkamerconcert wordt ode aan Michael Jackson

Maame Joses & Rinka van Zundert toveren studentenkamer om in warm bad met inhoud

, Tekst: Tonnis van der Luit / Foto's: Anne Hopman (Red Shoe Sessions)

Studentenkamerconcert wordt ode aan Michael Jackson

Maame Joses & Rinka van Zundert toveren studentenkamer om in warm bad met inhoud

Tekst: Tonnis van der Luit / Foto's: Anne Hopman (Red Shoe Sessions) ,

Vrijdagavond 26 juni vond voor het eerst de Red Shoe Gem Sessions plaats, een serie hartverwarmende studentenkameroptredens met een aantal bekende en minder bekende regionale bands en acts. De aftrap werd verzorgd door twee sterke nachtegalen: Maame Joses en Rinka van Zundert.

Maame Joses & Rinka van Zundert toveren studentenkamer om in warm bad met inhoud

Een zomerse vrijdagavond. Het is stil en er hangt een klamme hitte in de Van Oldebarneveltstraat waar studenten buiten op de stoep biertjes zitten te drinken. Bij een opgang naar een groot, donker pand is een rode loper uitgerold waarop enkele rode schoenen zijn geplaatst die de weg wijzen naar de allereerste Red Shoe Gem Sessions met Maame Joses en Rinka van Zundert.

Binnen, op de eerste verdieping, in een studentenkamer die de Rode Laars wordt genoemd, verwijzen lege en volle flessen exotische dranken naar een recent verleden waarin flink wat tropische cocktails zijn genuttigd. Drie Chinese wijzen kijken bovenop de kast toe als Maame Joses, bekend van het Frank Boeijen project ‘ Groeten uit Nijmegen’ de avond opent.
Voor Maame Joses begint vraagt ze om een minuut stilte voor Michael Jackson. Haar eerste nummer draagt ze dan ook op aan ‘The King of Pop’ die vannacht aan een hartstilstand overleden is. Maame Joses heeft een krachtige, soulvolle stem waarmee ze de harten van de aanwezige luisteraars makkelijk voor zich wint. Haar muziek is ritmisch en krachtig en doet in de verte wat denken aan Tracy Chapman. Het gitaarspel van Maame rammelt hier en daar maar dit maakt zij ruimschoots goed met haar zangkwaliteiten.

Daarna is het de beurt aan Rinka van Zundert.  Zij opent haar set met een stevige aanklacht tegen George Bush Jr. ten tijde van de overstromingen in New Orleans . Rinka’s muziek is geëngageerd en warm, protestsongs die verhalen over kleine en grote zaken die zij observeert. Rinka vertelt dat ze soms niet weet waar haar liedjes vandaan komen maar er klinken echo’s in door van Joan Baez, Bob Dylan en Dayna Kurz. De gitaar van Rinka heeft wat te lijden van de hoge temperaturen en klinkt aan het eind van de eerste set een beetje vals. Dit is niet zo erg omdat haar nummers fier overeind blijven en haar mooie stem dit goed maakt.

Tijdens de tweede set van Maame Joses laat zij het voltallige publiek meezingen met Under My Umbrella, een lichtvoetig zomerhitje dat door Maame omgetoverd wordt tot een mooi akoestisch soulnummer. De kamer humt eerst wat beschroomd met haar mee om in de reprise van het nummer alsnog uit volle borst mee te zingen.

De tweede set van Rinka van Zundert begint met Waiting In The Water, een oude Amerikaanse gospeltraditional over de verschrikkingen van de slavernij, dat zij samen met Maame op prachtige wijze vertolkt. Ook een nummer over een oude vrouw die op haar sterfbed de liefde voor haar al eerder overleden man bezingt bezorgt deze verse recensent kippenvel.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland