Boy Gol en Streetcarb excelleren op Club 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen Boy Gol en Streetcarb excelleren op Club 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen

Vraaggesprek met een singer-songwriter in opkomst

, Tekst: Maarten Wagemakers / Foto's: Tom Roelofs

Boy Gol en Streetcarb excelleren op Club 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen

Vraaggesprek met een singer-songwriter in opkomst

Tekst: Maarten Wagemakers / Foto's: Tom Roelofs ,

Onlangs vond alweer de laatste Club 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen van dit seizoen plaats. Voordat Streetcarb die avond een strakke set afwerkte met hun grunge, stond een persoon op het podium wiens carrière in korte tijd in een behoorlijke stroomversnelling is geraakt: Boy Gol. Tijd voor een vraaggesprek met de verse winnaar van het GSSF.

Vraaggesprek met een singer-songwriter in opkomst

Een paar maanden terug had nog niemand van de beste man gehoord, maar sinds zijn overwinning bij het Gelders Singer Songwriter Festival gaat het snel met Boy Gol. Niet alleen de jury wist hij met zijn opvallende verschijning, abstracte teksten, smaakvolle arrangementen en ontwapende smalltalk voor zich te winnen. Ook bij anderen wist hij precies de juiste snaar te raken, wat onder andere resulteerde in een aantal festivalboekingen en twee optredens komende Affaire. Tijd voor een nadere kennismaking met Boy Gol, die overigens op het podium optreedt onder de naam Ell’s Shine.  

“Het gaat echt geweldig de laatste tijd! Ik had eerlijk gezegd niet eens verwacht dat ik mee mocht doen met het GSSF, laat staan dat ik uiteindelijk zou winnen. Een hele eer natuurlijk en het is vooral fijn dat ik er vaker door kan optreden. Spelen is geweldig! En ik ga net zolang door tot Metallica in m’n voorprogramma staat, haha.”

”Echt hele grote ambities heb ik niet. Het belangrijkste vind ik toch dat ik uiteindelijk mensen weet te raken. Dat ze ook echt speciaal voor jou komen van heinde en verre om je te zien spelen. Dat is toch wel waar ik het voor doe.”

“Je zou het misschien niet direct zeggen, maar ik luister zelf eigenlijk zelden naar andere singer-songwriters. Alleen Blaudzun, eigenlijk. Ik haal mijn inspiratie toch voornamelijk uit de muziek van acts als Sigur Rós, Arvo Pärt, Amon Amarth; toch heel wat anders. Maar mijn liedjes vinden toch hun oorsprong in de gevoelens die deze muziek bij mij oproept. En op zich is dat ook wel terug te zien in mijn teksten, die voor het grootste deel redelijk abstract zijn. Over vogels die van rechts komen en zo. Het nummer Longfeld [dat ook op de MySpace van Ell’s Shine is te vinden en op de aankomende editie van MP3VOOR12/Arnhem-Nijmegen zal staan – red] is eigenlijk de uitzondering op die regel. Dat nummer is weer een stuk aardser, een liedje over de tijd dat mijn vriendin in het ziekenhuis lag.”

“Ik heb in het verleden al wel met de nodige bands opgetreden, onder andere in de metalband Nocturnal Horde en als gastmuzikant bij het Japanse Gothic Logic op hun Europese tour. Ik heb ook veel met andere muzikanten gejamd en zo, en bescheiden bijdrages geleverd aan bepaalde nummers van Nocturnal Horde. Maar Ell’s Shine is voor mij nu echt het enige project dat telt, het enige waar ik ook echt zelf m’n creatieve ei kwijt kan. Ik ben ook al bezig met de voorbereidingen voor nieuwe studio-opnames en hoop over niet al te lange tijd met een eerste ep of album te kunnen presenteren aan het publiek. Wanneer? Dat weet ik nog niet.”

“En ja, ik sta inderdaad twee keer op de Affaire! Waarom? Geen idee. Omdat ze me daarvoor gevraagd hebben, haha. Ik zal ’s middags bij de Barbarossa Ruïne in elk geval een iets lossere set spelen dan mensen wellicht van mij bekend zijn, met hier en daar misschien zelfs een cover. ’s Avonds op het Habana-strand zullen dan vooral de wat zwaardere nummers de revue passeren. Ik zal op de Affaire in elk geval worden ondersteund op viool en misschien dat daar nog een percussionist bij komt – maar daar ben ik nog mee bezig. Maar het gaat zeker de moeite waard worden!”

Ell’s Shine zal op vrijdag 24 juli dus twee maal optreden, zowel bij de Barbarossa Ruïne, als in de Habana Grand Salon du Varieté. En wij zullen daar natuurlijk ook bij zijn! Vanavond gaf hij in elk geval een fraai voorproefje op wat komen gaat. Dit keer zonder violist, maar Boy bewijst ook in sobere bezetting zijn publiek te kunnen vasthouden. Zeker de moeite om op de Affaire even bij te gaan kijken!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland