Vaagheid Alom verrast en is bovenal grappig Vaagheid Alom verrast en is bovenal grappig

“Anders Niemand komt vaag”

, Tekst: Nathaniël Bagijn

Vaagheid Alom verrast en is bovenal grappig

“Anders Niemand komt vaag”

Tekst: Nathaniël Bagijn ,

Dat de stad Nijmegen en hiphop prima samen kunnen gaan is allang bewezen. De weg naar succes is inmiddels geplaveid voor nieuw talent en klaar om te bewandelen. De Nijmeegse formatie Anders Niemand zet stevige stappen op deze weg met hun ep ‘Vaagheid Alom’.

“Anders Niemand komt vaag”

Anders Niemand bestaat uit Ali (tekstschrijver en rapper) en Spa (producer en rapper). In 2006 brachten zij een demo uit en in 2007 een ep Doe waar jij voor staat!. Nu is het lijstje dus uitgebreid met de ep Vaagheid Alom.

De zes tracks tellende ep opent met de track Billy Brag, een nummer dat tekstueel uithaalt naar andere mc’s, en tevens als uitleg en inleiding van de plaat functioneert . Zo worden rappers in het nummer met het andere geslacht vergeleken: “Het zit me dwars al een tijdje, de scene stikt van de wijven.” Muzikaal start dit album al meteen met harde beats, kenmerkend voor het ‘eigen geluid’ van Ali en Spa. Het opschepperige van de eerste track roept wel vragen op, aangezien er toch wel degelijk heel wat rappers zijn die betere kwaliteiten bezitten dan de heren van Anders Niemand. Hun rijmschema’s en rijmvormen komen vaak wat simpel over en dit stoort hier en daar.  

Het onderscheid tussen de tracks is groot, wat het geheel verassend houdt. Zo kent de ep ook wat rustigere tracks en een instrumentaal nummer. Bovendien schotelt het duo ook diverse onderwerpen voor, zoals de hiphop scene, het schelden met ziektes als kanker, hun eigen levensvisie en zelfs een nachtmerrie wordt bezongen, in het surrealistische Horror. De – meestal serieuze – onderwerpen die aangesneden worden weten de heren van Anders Niemand met een flinke portie humor te brengen. Dat mogen ze echter wel wat beter doseren, als ze nog serieus genomen willen worden. Tenzij ze graag een clowneske status willen bereiken.

Naarmate het schijfje vordert worden de nummers beter. Vanaf Noodzaak  worden de producties duidelijk uitgebreider en completer. De combinatie van Spa’s gitaarspel en de donkere beats is erg geslaagd. Ook tekstueel worden de nummers interessanter, met als hoogtepunt de eerder genoemde surrealistische track Horror.

Vaagheid Alom had wel wat minder opschepperig mogen zijn, het duo staat nog lang niet  bekend om hun sterke rap en uitmuntende rijmkwaliteiten. Grappig, origineel en afwisselend is Anders Niemand echter wel. Als ze de trend van de laatste nummers van de ep door blijven zetten en zich verder ontwikkelen, komen ze wellicht de volgende keer met een debuutalbum in plaats van een ep.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland