Allereerste optreden Yesterday’s Men overdonderend Allereerste optreden Yesterday’s Men overdonderend

Tweede voorronde Kaf en Koren haalt hoog niveau

, Tekst: Sebastiaan Bevers / Foto's: Edwin Niemantsverdriet

Allereerste optreden Yesterday’s Men overdonderend

Tweede voorronde Kaf en Koren haalt hoog niveau

Tekst: Sebastiaan Bevers / Foto's: Edwin Niemantsverdriet ,

Na een nogal discutabele en ongebalanceerde eerste voorronde doet Kaf en Koren zichzelf een plezier met een geslaagde tweede voorronde dankzij de ervaren Mr. Blue Sky en Yesterday’s Men. Zij schitterden op het podium van het CultuurCafé, ondanks de geringe belangstelling van het publiek. De verwachtingen mogen weer een lat hoger gelegd worden.

Tweede voorronde Kaf en Koren haalt hoog niveau

Wie het verslag van de eerste voorronde van de bandjescompetitie Kaf en Koren gelezen heeft, die herinnert zich wellicht de in het geheel lage kwaliteit en het verschil van mening van de recensent (ik dus) met de juryuitslag. Vanavond is de tweede voorronde te zien in het CultuurCafé. Ik maakte mijn borst alvast nat. Gereed om een mogelijk slechte avond te doorstaan, gereed om een nieuwe beproeving te overleven. Gelukkig dacht de avond daar anders over. 

In het begin ziet het daar niet naar uit. Het eerste bandje van de avond, The Blue Balls, heeft gelijk technisch problemen door een kapotte basgitaar en veel ruis op de microfonen. Alle problemen worden verholpen en men kan genieten van de rock van The Blue Balls met een vleugje blues, een vleugje stoner en een vleugje ‘50s. Meer dan genieten kun je ook niet. In het half uur spelen The Blue Balls vier of vijf lang uitgesponnen rocknummers waarin zij tijdens het gehele optreden geen hoog niveau kunnen vasthouden en waardoor ik de tel kwijt raak. Ook mijn aandacht kan ik niet op een hoog niveau houden. Ik word hier en daar afgeleid door al het gepraat en de cafégeluiden om mij heen en door de rondrennende en omgeklede leden van Mr. Blue Sky. Afgezien van de Guitar Hero - rijpe solo’s en leuke trucjes van de twee vermakelijke gitaristen Thijs en Bartje - halen The Blue Balls niet meer dan de kwaliteit van een voorbandje. Het kabbelt verder en weet slechts op momenten te boeien. De nummers zijn duidelijk te lang en te onflexibel voor het genre. Er zit weinig uitstraling in het optreden en zanger Berrie kan het publiek ook niet aan zich binden. Naast zijn niet altijd sterke stem ontbreekt hem ook het charisma. Hoe het wel moet, daar kom ik later op terug.  

Als je eerder de Roos van Nijmegen al won, waarom doe je dan nog mee aan Kaf en Koren? Enfin, dat kan alleen Mr. Blue Sky zelf beantwoorden. Het niveau gaat wel gelijk omhoog. De meest bekende naam op het programma laat zien hoe het wél moet en brengt enkele pareltjes ten gehore die sprankelen van ideeën, pop, punk en spelplezier. Aafke Romeijn heeft een goeie rauwe strot die hoort bij vrouwen in het rockgenre. Zij en gitariste Annemiek kunnen excelleren dankzij het stevige fundament van de drums en de bas. Echter, niet alle liedjes zijn pareltjes. De bandleden van Mr. Blue Sky zien er op het podium in hun jurkjes heel erg netjes en verzorgd uit; hun optreden lijkt net zo verzorgd. Zij lijken op veilig te spelen, al doet dat geen afbreuk aan de lol op het podium. Deze komt echter niet goed over op het publiek. Het blijft immers een café. Het extraatje, wat Mr. Blue Sky aan het begin hebben, hebben zij jammer genoeg niet tijdens het hele optreden. Tegen het einde weten zij mij desondanks nog een keer te betoveren met ingenieuze punky popliedjes. Alleen dat flauwe Everybody On The Internet Is ... mag van mij de volgende keer op de setlist ontbreken.

De nieuwe formatie Yesterday’s Men mag de avond muzikaal afsluiten. Yesterday’s Men bestaat uit leden van Eshilo en The Feromones. De laatste zijn de winnaars van de 2006 editie van Kaf en Koren. Hoewel frontman Rudolph Quincy toegeeft dat vanavond hun allereerste optreden is, dan nog is het zeer professioneel en overdonderend. Het klinkt misschien allemaal wat oubollig, maar dat neemt niet weg dat het optreden en de muziek alles heeft wat The Blue Balls nodig zouden hebben. Er zitten veel tempowisselingen in waardoor het spannend blijft, ook al zijn de nummers langer dan elk doorsnee popliedje. Rudolph heeft een diepe en volle stem om ‘U’ tegen te zeggen. Daarnaast zijn Yesterday’s Men heel erg indie, theatraal en dromerig en doen groots aan als ware zij Mercury Rev. Je moet blijven luisteren anders houd je het gevoel dat je een essentieel detail mist. Het is duidelijk dat Yesterday’s Men een echt concept hebben voor de muziek zij willen maken. In deze muzikale missie slagen zij met vlag en wimpel.

Met de juryuitslag kan ik leven aangezien hun waarnemingen niet veel verschillen van de mijne. The Blue Balls krijgen 61% koren omdat zij niet origineel zijn binnen het genre. Verder heeft hun zanger meer overtuiging nodig. Deze kritiekpunten kunnen niet door de twee goede gitaristen worden weggepoetst. Mr. Blue Sky krijgt maar liefst 86% koren dankzij hun creatieve muziek, de overtuigende zang en een dynamiek optreden. Wel mogen de teksten beter zijn. Yesterday’s Men zijn net iets beter en krijgen 88% koren. Elk lid van het kwartet heeft een duidelijke bijdrage, het is zeer dynamisch, origineel en ‘sophisticated’. De ranglijst ziet er tot nu toe als volgt uit: 

1)    Yesterday’s Men – 88%
2)    Mr. Blue Sky – 86%
3)    Anderlicht – 77%
4)    Protocol Novikov – 68%
5)    Pandora’s Box – 64%
6)    The Blue Balls – 61%

Uiteindelijk is het ook een geslaagde avond. De bands halen een redelijk tot hoog niveau. Verder is deze ronde minder onevenwichtig dan de eerste ronde, dus dat belooft wat voor het vervolg van Kaf en Koren dit seizoen. Een minpunt is wel het afstandelijke publiek in het CultuurCafé. Gedurende de hele avond is de cafésfeer te nadrukkelijk aanwezig en lijkt er weinig aandacht voor de bands te zijn.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland