To Hell Fest wederom succesvol

Line-up elke editie beter

Tekst: Michael Weijers / Foto's: Marcel Krijgsman ,

Op 12 december was alweer de zesde editie van To Hell Fest. Dit metalfestival, georganiseerd door de band Victimizer in samenwerking met OJC Maddogs, begint naam te krijgen en komt met een steeds sterkere line-up.

Line-up elke editie beter

Vanavond vindt in OJC Maddogs voor de zesde keer het metalfestival To Hell Fest plaats. Het biedt wederom een sterke line-up en het festival wordt dan ook steeds bekender.
Aan het Utrechtse Grindpad om vroeg in de avond af te trappen. De met grindcore doorspekte death metal ligt lekker in het gehoor. Razendsnelle drums en opzwepende gitaarpartijen vormen de
basis voor een goede aftrap van het festival. De zanger beschikt over een veelzijdige strot waar diepe putgrunts en screams uit komen. De tweede zanger heeft de band een tijd geleden verlaten, maar er is een vervanger gevonden die vanavond de laatste 3 nummers mee mag zingen. Met deze samenzang klinkt het allemaal nog wat soepeler, en het doet de toch al actieve podiumpresentatie ook goed.
Misanthropia valt vervolgens een beetje uit de toon tussen al het death/thrash metal geweld. De melodische black metal lijkt niet heel erg aan te slaan. Desondanks weten de heren heel goed waar ze mee bezig zijn. De toetsen worden goed gebruikt en vormen geen storende factor, in tegenstelling tot sommige bands uit het genre. De presentatie is echter wat mat en statisch.
Vervolgens is het de beurt aan Dead Man’s Walk. Een vrij nieuwe band, die toch al de nodige ervaring heeft. Die is door de leden onder meer opgedaan in Septuagint. De band mixt thrash van bands als Testament en Slayer met death metal, en gooit hier de nodige groove overheen. Resultaat is een fijne mix waarop headbangen eigenlijk een pré is. Het publiek komt dan ook langzaam op gang, maar de respons blijft nog wat magertjes.
Die magere respons is niet weggelegd voor Seita. De Braziliaanse band, tegenwoordig gelegerd in Amsterdam, brengt stevige thrash/death metal met hier en daar wat metalcore invloeden. Hiermee is de toon gezet en heeft de band het publiek op zijn hand. Door de ontploffing van een transformatorhuisje in Nijmegen valt tijdens de band de stroom even uit. Gelukkig wordt dit snel opgelost en kan de band verder spelen. Fijn dat deze jongens nu in Nederland actief zijn!
“Rotterdam, jazekor!”, vormen een deel van de openingswoorden van The Dead Normality. Ondanks dat de band wat stroef op gang komt, mondt het al snel uit in een prima geöliede machine die, wederom, uit het death/thrash vaatje tapt. De vrouwelijke bassiste staat zeker haar mannetje en samen met de drummer vormt zij een goede basis. Het geheel wordt afgemaakt door de gitaren en actieve zanger.
Toxocara is door diverse bezettingswisselingen een tijdje uit de roulatie geweest. Inmiddels zijn er nieuwe bandleden gevonden en vindt vanavond het eerste optreden plaats van deze formatie, en tevens het afscheidsoptreden van gitarist Vince. Daarom speelt de band vanavond met drie gitaristen. De microfoon wordt mishandeld door Victimizer-zanger Niels, die een waardig vervanger blijkt te zijn en elke centimeter van het podium benut. Drummer Romeo, tevens Victimizer, Petra Guijt (Deadcell, Soulreaver, 11th Hour) en Barry Geerligs (Death Squad) tonen stuk voor stuk op hun plaats te zijn in een death metal band. Het harde werken wordt beloond door een behoorlijke chaos in het publiek. Een perfecte afsluiter van alweer de zesde editie. Op naar nummer 7!