the netherlands klaar voor de volgende stap

Nijmeegse band presenteert eerste album ‘We Are Not’ in Trianon op 27 december

Maarten Wagemakers ,

Voor degenen die snakken naar wat kwaliteitsmuziek na twee dagen uitbuiken en verplichte familiebezoekjes biedt Trianon gelukkig een prettig alternatief. Aanstaande zondag 27 december om 15:30 uur zullen the netherlands hun eerste album ‘We Are Not’ presenteren aan het Nijmeegse publiek. We blikken alvast vooruit met de band.

Nijmeegse band presenteert eerste album ‘We Are Not’ in Trianon op 27 december

De naam zoemde al een tijdje rond in de Nederlandse indiescene, maar nu hebben we eindelijk ook eens de kans om ze live aan het werk te zien. Aanstaande zondag zullen the netherlands hun eerste album aan het Nijmeegse publiek presenteren, na een eerder succesvol optreden op de Laterax-labelnight in Rotterdam een paar weken terug. We spraken met de band over het afgelopen jaar en het nieuwe album.

2009 is geen slecht jaar geweest voor jullie. Jullie demo werd opgepikt door verschillende radiozenders en andere media, vervolgens werden jullie getekend door het Rotterdamse Laterax-label, en nog voor de plaat goed en wel uit was werden jullie al door 3VOOR12 tot Hollandse Nieuwe gebombardeerd. Verbaast de grote interesse en het enthousiasme rond de band jullie?  

We Are Not was eind 2008 al klaar. Daarna gebeurde er een tijdje weinig tot niets… Gelukkig begon het afgelopen jaar alsnog te lopen, vooral via MySpace. Dat zorgde toch wel voor opluchting. We kunnen zelf wel denken dat we een mooie, originele plaat hebben gemaakt, maar als niemand dat opmerkt, ga je toch twijfelen!

Ondanks al deze aandacht hebben jullie redelijk lang gewacht met daadwerkelijke optredens. Wat lag hieraan ten grondslag?

Om eerlijk te zijn, we hoefden aanvankelijk niet zo nodig het podium op. Maar toen Laterax onze plaat wilde gaan uitbrengen en de eerste verzoeken om te komen spelen binnenkwamen, ging het toch wel kriebelen. We zijn toen eerst begonnen met het tot in detail naspelen van de opnames, maar daar werden we niet echt enthousiast van. Meelopen aan de leiband van een clicktrack en sequencer was echt funest voor onze inspiratie en spelplezier. Daarom hebben we afgelopen zomer besloten om het roer wat om te gooien: de laptop werd voorlopig opgeborgen en we begonnen weer gewoon te spelen, écht als band. We zijn op dat punt echt weer bij nul begonnen en dan duurt het even voor je op stoom bent.
 
Jullie album is vooral erg divers qua stijlen. Electro, krautrock, postrock, noem maar op. Maar wie zien jullie zelf als belangrijke bronnen van inspiratie?

We zijn er nooit zo bewust mee bezig geweest om allerlei stijlen in onze muziek te verwerken. Dat gebeurt blijkbaar als vanzelf. We willen muziek maken die vrij en avontuurlijk is; waarin sfeer en geluid net zo belangrijk zijn als melodie. Bands en artiesten die ons inspireren, passen in die benadering. Het zijn heel uiteenlopende figuren, uit op het eerste gezicht verschillende stromingen, maar ze delen die basishouding. De muziek van Can staat, als je het zo bekijkt, helemaal niet zover af van wat iemand als Four Tet tegenwoordig doet. Of je gitaar speelt, of achter een laptop staat maakt uiteindelijk ook veel minder uit dan veel mensen denken. 

Jullie durven ook veel te experimenteren en improviseren op jullie plaat met lengte, structuur en tempo. Zijn de nummers in deze vorm ook voor jullie 'af', of trekken jullie deze improvisatie ook door naar jullie live-optredens? Zijn er bijvoorbeeld al nummers die live radicaal anders klinken?

Absoluut. Experimenteren is een groot woord, maar we blijven altijd op zoek naar een interessante vorm. Een aantal stukken klinkt op het podium heel anders dan op plaat. We vinden het leuk om nummers regelmatig binnenstebuiten te keren en vanuit een andere invalshoek aan te pakken. Of omdat sommige nummers nou eenmaal vragen om een andere benadering als je ze live wilt spelen. We beheersen bovendien onze geluidseffecten steeds beter, en halen dus meer uit onze sound. Om daar ruimte voor te bieden, rekken we sommige stukken flink op.

En tot slot: wat kunnen we aanstaande zondag verwachten?

Officieel presenteren we onze cd We Are Not. Dat hebben we twee weken geleden in De Unie in Rotterdam gedaan en dat willen we graag voor ons ‘thuispubliek’ nog eens dunnetjes overdoen. Officieus gaan we derde kerstdag gewoon lekker een set nummers spelen. Veel nummers van de plaat, maar ook nieuwe stukken.

Aanstaande zondag 27 december zullen the netherlands dus in Trianon om 15:30 uur aantreden en hun eerste album presenteren.