Sterren wichelen met Paul Hensels van Stichting PAN

“In 2010 verwacht ik veel van de bands rondom Nijmegen Rock City en uit de Nijmeegse hiphop-scene”

Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ,

In deze laatste maand kijken we terug op het afgelopen jaar. Wat waren de hoogte- en dieptepunten, en hoe gaat 2009 de boeken in? Ook werpen we alvast een blik in de toekomst, what’s hot in 2010 en what’s not? Vandaag gaan we sterren wichelen met Paul Hensels van Stichting PAN!

“In 2010 verwacht ik veel van de bands rondom Nijmegen Rock City en uit de Nijmeegse hiphop-scene”

In deze laatste maand kijken we terug op het afgelopen jaar. Wat waren de hoogte- en dieptepunten, en hoe gaat 2009 de boeken in? Ook werpen we alvast een blik in de toekomst, what’s hot in 2010 en what’s not? Vandaag gaan we sterren wichelen met Paul Hensels van Stichting PAN!

Hoe zul je je 2009 herinneren?

2009 is een jaar geweest waar we met zijn allen bij PAN en samen met onze samenwerkingspartners hard gewerkt hebben en weer enkele stappen in de goede richting hebben weten te zetten in het verder professionaliseren en verstevigen van PAN als onderdeel van de Nijmeegse popmuziek infrastructuur.

Hoogtepunten die ik in dit kader wil noemen zijn het goed op poten zetten van onze bandcoaching, het Kweekvijver Hiphop Nijmegen project PROEF! met een waanzinnig optreden tijdens de Vierdaagse op het In-Motion podium in de stromende regen.

Verder het van de grond krijgen van de maandelijkse Club 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen avonden in Merleyn, het verder uitbouwen van het Gelders Singer-Songwriter Festival en het grote succes van de tweede editie van het Gelders Popweekend Gesel XL.

En ook de steeds intensievere en prettige samenwerking met onze collega’s van ons zusje Jacobiberg uit Arnhem, het begin van het banduitwisselingsproject met de regio in Duitsland Rock & Toll, de opkomst van Nijmegen Rock City, het opbloeien van de Nijmeegse hiphop-scene, de uitverkochte voorrondes en finale van De Roos van Nijmegen en het beginnen met maandelijkse PAN Live activiteiten in La Luna en Waalhalla vanaf januari 2010.

PAN begint langzaamaan te worden wat we er mee voor ogen hebben. Dieptepunt hierbij is dat onze verdere professionalisering en enorme uitbreiding van activiteiten nog steeds niet weet te leiden tot broodnodige (structurele) ondersteuning door de gemeente Nijmegen, ondanks dat ze ons werk enorm waarderen met woorden. Uiteindelijk zijn we ook hier optimistisch gestemd en gaan we gestaag verder tegen de stroom in met het opbouwen van PAN en het uitbouwen van onze activiteiten.

Natuurlijk mag ik niet vergeten dat wat we ook allemaal doen en wat er ook allemaal geschreven wordt, het uiteindelijk om muziek gaat. Als persoonlijk hoogtepunt mag ik dan noemen dat 2009 een meer dan fijn jaar is geweest met meesterlijke platen van Gomer Pyle, Astrosoniq en DeWolff en voor Nijmegen natuurlijk de enorme doorbraak en succes van De Staat en Zo Moeilijk. Hoogtepunten voor het podium heb ik gehad bij Amen Ra, Frank Turner, enkele keren Motorpsycho, Gomer Pyle, Elliott Brood, Howlin’ Rain, Fleetwood Mac, Pink Mountaintops, Ninginkata en vooral met kop en schouders boven iedereen en alles uit de essentie van rock-‘n-roll Hank Williams III op Bluesrock Tegelen.

Wat verwacht je van 2010?

Keihard verder werken aan het verstevigen en uitbouwen van PAN. Een verdere prettige, inspirerende, creatieve en goede samenwerking met onze partners. Mijn muziekmanagement opleiding afronden. Veel rock-‘n-roll en we zien wel waar we stranden.

Welke act uit de regio Arnhem-Nijmegen gaat het maken in 2010?

De voorwaarden zijn steeds meer aanwezig dat Nijmeegse acts door kunnen breken. We hebben in Nijmegen een bloeiende muziekscene met een goede attitude en met veel wederzijds respect. Welke het uiteindelijk gaan worden zal moeten blijken, maar dat het er meerdere zullen zijn is wel zeker. Ik verwacht veel van de bands rond Nijmegen Rock City en uit de Nijmeegse hiphop scene.

What's hot in 2010?

Muziek in eigen beheer en veel zelfwerkzaamheid. Do it yourself! En Heino natuurlijk!

What's not in 2010?

De traditionele muziekindustrie. En niet te vergeten, Heino!