Sterren wichelen met Nijmegen Rock City

"2009 was een zeldzaam topjaar voor de Nijmeegse rockscene"

Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ,

In deze laatste maand kijken we terug op het afgelopen jaar. Wat waren de hoogte- en dieptepunten, en hoe gaat 2009 de boeken in? Ook werpen we alvast een blik in de toekomst, what’s hot in 2010 en what’s not? Vandaag gaan we sterren wichelen met rockplatform Nijmegen Rock City!

"2009 was een zeldzaam topjaar voor de Nijmeegse rockscene"

In deze laatste maand kijken we terug op het afgelopen jaar. Wat waren de hoogte- en dieptepunten, en hoe gaat 2009 de boeken in? Ook werpen we alvast een blik in de toekomst, what’s hot in 2010 en what’s not? Vandaag gaan we sterren wichelen met Nijmegen Rock City, het in 2009 opgerichte promotie platform voor de Nijmeegse rockscene!  

Hoe zul je je 2009 herinneren?

Als het jaar waarin Nijmegen Rock City (NRC) geboren werd, het jaar dat Eindhoven ermee stopte en Nijmegen trots het vaandel overnam. De vers gedrukte NRC t-shirts gingen als warme broodjes over de toonbank. Daarnaast zijn we vrijwel direct begonnen met het opzetten van shows met lokale rockacts, waarvan er ook nog een aantal uitverkochten. Verder heeft de Nijmeegse rockscene het gewoon uitstekend gedaan. The Bips en The Gathering kwamen weer terug, Bandito zag het levenslicht en won voor het gemak ook maar direct de Roos van Nijmegen en de Gesel van Gelderland. De Staat speelde dit jaar op de grootste festivals van Nederland. Verder waren er goede releases van The Sin Committee en Automatic Sam. Bratpack tourde door heel Europa. Mooi moment was de soundclash op het InMotion podium tijdens de Vierdaagse, waarbij voor het eerst artiesten van gerenomeerde Nijmeegse bands de handen ineen sloegen om samen hun favoriete bands te coveren. En als toetje werden The Vlegels gebombardeerd tot beste band van de Benelux op het Emergenza Festival, waarbij hun drummer ook nog op de valreep werd uitgeroepen tot beste drummer.

Maar het absolute hoogtepunt voor ons was toch wel de ram uitverkochte kick-off van Nijmegen Rock City in de Merleyn, waarbij we hebben laten zien dat de Nijmegenaar hartstikke trots is op muziek van eigen bodem. En terecht ook, gezien alle successen van afgelopen jaar.

Als dieptepunt moeten we toch aanstippen dat er al sinds jaar en dag grote festivals en concerten worden georganiseerd als Sonisphere en Rockin’ Park, maar dat daar vooralsnog nooit een enkele Nijmeegse band aan de line-up is toegevoegd. Dit terwijl we nu juist zoveel passende en kwalitatief hoogstaande bands hebben.

Wat verwacht je van 2010?


Vanaf volgend jaar gaat Nijmegen Rock City met een aantal nieuwe initiatieven, samenwerkingen en shows komen. Er zullen nieuwe Nijmeegse bands opstaan, zoals de mannen van Dead Man Running, die in een licht gewijzigde bezetting een nieuwe band zullen starten. Ook erg benieuwd zijn we naar de Roos van Nijmegen van 2010, aangezien alle voorrondes en de finale van 2009 uitverkocht waren vanwege de hoge kwaliteit van de bands. We verwachten dan ook dat 2010 veel nieuwe goede bands gaat opleveren, om de Nijmegenaar wederom trots te maken op Nijmeegs talent.

Welke act uit de regio Arnhem-Nijmegen gaat het maken in 2010?

Automatic Sam en Bandito.
 
What's hot in 2010?

Kleinschalige shows bezoeken en regionaal talent afschuimen. Nog meer de eigen scene opzoeken en steunen.

What's not in 2010?

Het Nijmegen Rock City T-shirt van 2009. Er komen namelijk nieuwe aan.