Phantom Puercos en Okieson touren door Catalonië

Iedere avond “Olé”

Tekst: Tonnis van der Luit ,

De Phantom Puercos en Okieson zijn door een vriend uitgenodigd om een toer te doen in Catalonië. Naast Barcelona worden ook nog andere grote steden als Manresa en Mataró aangedaan. Tonnis van der Luit, zanger en gitarist van de Phantom Puercos én recensent van 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen doet verslag.

Iedere avond “Olé”

Donderdag 5 november en vrijdag 6 november
Na een lange, vermoeiende reis, waarbij de bus van de Puercos ook nog panne kreeg, werd Caseta de Llussa bereikt. Een prachtig huisje dat deel uitmaakt van het enorme 11e eeuwse landgoed Llussa. Santpedor is onooglijk klein en is alleen maar bekend door het feit dat Josep ‘Pep’ Guardiola, de vroegere aanvoerder, briljante middenvelder en huidige trainer van Barcelona er geboren is.
Nu is het de uitvalsbasis van waaruit de Phantom Puercos en Okieson Catalonië gaan veroveren.

Zaterdag 7 november CNT, Manresa
Het eerste optreden is in Manresa op het M.I.L.F.- festival. We moeten er al om zeven uur ’s avonds zijn, hoewel we pas om één uur ’s nachts zullen te spelen. MILF is hier geen pornoterm maar staat voor Mediterrana Ill -Legal Festival. Elders in de stad is namelijk een ander officieel Mediterrana festival bezig. Het concert vindt plaats in de kelder van het oude C.N.T. gebouw Confederación Nacional del Trabajo). De CNT was in de Spaanse burgeroorlog een anarcho- syndicalistische partij en erg anti- Franco! Iets wat je door heel Catalonië nog steeds kunt proeven.
Maar hier lijkt het er op dat de actiebereidheid inmiddels is ingeruild voor het zoeken naar vergetelheid in de roes van goedkope drugs. Na zes uur wachten en een bezoek aan het prachtige café L’Havana trapt Okieson af met een behoorlijk harde en bezwerende set. Erg mooi! Om half drie ’s nachts zijn de Puercos aan de beurt. Doodmoe van het lange wachten maken we er toch een boeiende show van. Het publiek schreeuwt bij beide bands steeds: “ De puta madre!” en hier in Catalonië schijnt dat een heus compliment te zijn!

Zondag 8 november Sala Dau, Mataró
Sala Dau in Mataró is een hip café met een mooi zaaltje waar vaak Catalaanse helden staan, zowel met muziek als theater. Beide bands spelen semi-akoestisch en de reacties uit het publiek zijn weer erg sterk, puta madres, authentico’s en olé’s in overvloed. Zowel de Puercos die mogen beginnen als Okieson spelen hier erg goed. De zaal is muisstil en sommige mensen komen zich verontschuldigen, omdat ze weg moeten.

Maandag 9 november
Rustdag. Overdag doen we inkopen, we koken en we ontspannen. De groente hebben we gekocht op het pleintje bij de kerk bij een oude groenteboer waar een grote foto hangt van de plaatselijke voetbalheilige Guardiola. “Bedankt voor de groente waar ik zo sterk en groot van geworden ben!”

Dinsdag 10 november Sala Monasterio, Barcelona

Eindelijk naar Barcelona. We spelen in Sala Monasterio, een mooie, oude wijnkelder in het hartje van Borne, één van de uitgaanswijken van de stad. Het is hierbinnen tropisch warm en het zweet gutst van ons af. Een goede sfeer voor een feestje dus. Vanaf de eerste noten van Okieson is het publiek aandachtig en stil. Al zijn er wel drie gasten die snoeiharde rock ‘n’ roll hadden verwacht en geen ingetogen liedjes, verstilde geluiden en hartverscheurende songs. De Puercos mogen de avond afsluiten met een letterlijk dampende set. Na onze optredens staan de plaatselijke muzikanten klaar voor de wekelijkse jamsessie. Je kent het wel: Jimi Hendrix- adepten, bluesrockers, gitaargoden en notenbreiers, maar dan op zijn Spaans. Gelukkig heeft de bassist van Okieson zijn klarinet bij zich en glipt hij tijdens een ellenlange versie van Johnny B. Goode het podium op om een stukje mee te blazen. Dit tot grote schrik van de aanwezige jam fans. Prachtig!

Donderdag 12 november Bar Teatro Voilá, Manresa
Voor de tweede maal een optreden in Manresa, nu in Bar Teatro Voilá, een ontzettend mooi zaaltje. Het wordt gerund door een zeer enthousiast echtpaar dat door onze MySpace sites al fan was.
Bar Teatro Voilá heeft een groot podium en goede apparatuur. Door zo’n enthousiast onthaal ga je vanzelf beter spelen en dit was dan ook voor beide bands de lekkerste zaal om te spelen. De Puercos geven een op maat gesneden voorzet en Okieson kopt hem er sierlijk in. Het publiek vindt het geweldig en blijft maar “mas, mas” roepen! De zanger en de bassist van de plaatselijke helden Gossos zijn ook aanwezig. Zij komen volgend jaar maart met nog enkele Catalaanse bands naar de Vasim. De heren van Gossos zijn echte grootheden in Catalonië, van hun laatste cd zijn een miljoen exemplaren verkocht!

Vrijdag 13 november Civic Centre Joan Perez IV, Barcelona
Op naar Barcelona, naar het Civic Centre Joan Perez IV iin de wijk Sans, een gezellige studentenwijk vlakbij de universiteit en het immer populaire Nou Camp, het stadion waar FC Barcelona haar tweewekelijkse kunststukjes vertoont. Hier mogen we lekker buiten spelen op de binnenplaats, naast de speeltuin! Het geluid in de binnentuin is echt fantastisch en het enthousiaste publiek ligt letterlijk voor ons in felgekleurde strandstoelen en heeft hun eigen bier en chips meegebracht. Erg apart, maar wel leuk om mensen in het donker, half liggend in een strandstoel, voor je te zien.

Zaterdag 14 november Casa de Llussa, Santpedor
Vandaag spelen we de laatste show in het prachtige landhuis Casa de Llusa, het hele dorp is uitgelopen om die rare Hollanders te zien spelen. ’s Middags hebben Sebastiaan van Bijlevelt en ik eerst twee videoclips opgenomen in de toonzaal en in de kapel van het landhuis. Een prachtige akoestiek en atmosfeer die zeer authentieke beelden opleveren. ’s Avonds stroomt de enorme hal bij de vooringang van de Casa langzaam vol met neefjes, nichtjes, ooms, tantes, opa’s, oma’s en dorpsgenoten. We spelen tussen de oude ploegscharen, dorsvlegels en ander landbouwtuig de 11e eeuwse pannen van het dak.  Aan het eind van de avond na de show hoor ik dat de vader van Pepi Guardiola drie exemplaren van onze cd’s gekocht heeft als kerstcadeau. Wie weet staan Okieson en Phantom Puercos volgend jaar wel in Nou Camp!