Petje af voor Lee 'Scratch' Perry

Dub-specialist en tovenaar

Tekst: Eric Janssen / Foto's: Marscha van Druuten ,

Het is alweer een paar jaren geleden dat hij in ons land optrad en afgelopen weekeinde was hij er voor twee optredens. De legendarische Lee 'Scratch' Perry, de duizendpoot die dub op de wereldkaart zette.

Dub-specialist en tovenaar

Lee Perry is bekend geworden in de jaren zestig en zeventig, toen hij samenwerkte met onder andere samen met Max Romeo, U en I-Roy, The Skatalites. Hij stoomde Bob Marley klaar voor het grote werk en daarnaast bracht hij ontelbare platen uit onder zijn eigen naam en die van The Upsetters. Dat zijn komst naar ons land bijzonder is blijkt wel uit een paginagroot artikel in Dagblad De Pers van afgelopen woensdag en de aanwezigheid van De Jakhalzen (DWDD) in Luxor Live. Jakhals Eric geniet en de rest van het toegestroomde publiek ook.
 
Natuurlijk start de band met een medley, gelukkig niet al te lang, want Lee Perry begint van backstage al wat woorden te murmelen. Geweldig hoe hij opkomt, zwaar behangen met edelmetalen en andere attributen. Het meest opvallende is de band die hem volgt alsof ze al jaren met hem spelen. Dat is namelijk altijd weer de vraag als er een reggae-grootheid komt, welke band staat er op het podium. Vanavond alleen maar lof voor deze vier muzikanten. Muzikaal is het een grote mix van dub, reggae, dancehall. Twee uur lang maakt Lee Perry daar een show omheen die eigenlijk niet echt een hoogtepunt bereikt, maar juist één groot hoogtepunt is van begin tot eind. Met nummers uit verschillende perioden uit zijn loopbaan trakteert hij de zaal. Police & Thieves, African Blood, War In A Babylon, Everything Starts From Scratch en als afsluiter Exodus van zijn leerling Bob Marley.
 
Drieënzeventig jaar is hij nu en hij blijft maar doorgaan. Meerdere malen legt hij uit waar die energie vandaan komt: No Alcohol, No Nicotine en zijn geloof in God geven hem de kracht om een show neer te zetten die op je netvlies zal blijven plakken. "Im the living Jah and I refuse to die" schreeuwt hij door de microfoon. Hopelijk krijgt hij dat voor elkaar, want we willen meer van hem zien in de toekomst. Lee Perry, de vreemde vogel, een tovenaar, excentriek, levende legende, dub-specialist en bovendien een entertainer. Twee uur waanzinnig genieten en als toetje misschien deze week nog een klein cadeautje van De Jakhalzen.