mailman john’s zoektocht naar het perfecte liedje

Band belooft fijne luisterliedjes tijdens clubavond

Tekst: Maarten Wagemakers ,

Naast Gray Code zal ook de Achterhoekse band mailman john op onze clubavond staan aanstaande zaterdag. We spraken met de band over hun schrijfproces, bandnaam, drijfveer en ambities. En we blikken uiteraard vooruit naar de laatste clubavond van het kalenderjaar 2009!

Band belooft fijne luisterliedjes tijdens clubavond

Aanstaande zaterdag is het weer zover: dan staat er weer een clubavond van 3VOOR12/Anhem-Nijmegen op het programma. Naast het voor Nijmegen welbekende Gray Code geeft zaterdag ook de Achterhoeks-Utrechtse band mailman john acte de présence, die eerder dit jaar met het fraaie Soundcheck for Birds op de proppen kwam. De hoogste tijd om eens nader kennis te maken met de bescheiden postbodes. We spraken met Antwan Cornelissen, bassist van de band.

mailman john is tot dusver een band geweest die met elke nieuwe release nieuwe dingen blijft proberen. Aanvankelijk begonnen met stoere zeebonkenfolk, vervolgens iets voller geproduceerde popliedjes, om nu wat dichter bij indiepop in de Excelsiortraditie uit te komen. Wat is jullie belangrijkste drijfveer in jullie zoektocht?

“De zoektocht naar het perfecte liedje, absoluut. Gewoon mooie liedjes blijven schrijven, een zoektocht waar de band bij hun oprichting in 2002 is begonnen (nb – Antwan is pas na de release van Major 7 bij de band gekomen – red.). Het verschil in sound tussen de releases onderling is op zich ook wel makkelijk te verklaren. Je moet niet vergeten dat de gemiddelde leeftijd van de band bijzonder laag was ten tijde van de eerste release. Dus die is nog wat wilder en ongeremder, er mocht nog wel gerockt worden. Bij de tweede ep werd de nadruk verlegd naar het schrijven van wat rustigere liedjes, een uitbreiding van het instrumentarium, een volwassenere productie in een echte studio. Bij nader inzien misschien met iets te veel ambitie, want de productie bracht niet echt het gevoel over dat we er zelf bij hadden. Dus vandaar dat we zelf maar het grootste deel van het productiewerk hebben gedaan voor Soundcheck for Birds.”  

En hoe beviel dat?


Dat is een beetje tweeslachtig. Als eindproduct zijn we als band een stuk tevredener over Soundcheck for Birds dan over Major 7, en dan met name omdat we het nu ook echt hebben kunnen laten klinken zoals we het zelf voor ogen hadden. Maar het heeft ontzettend veel tijd en moeite gekost, en je merkt dat je toch wel een beetje de ervaring mist om de productie precies goed te krijgen. Het opnameproces lag nu wat dichter bij het aaneenplakken van verschillende bouwsteentjes, dus we willen in de toekomst vooral proberen om er wat meer een organisch proces van te maken. Meer directe opnames. Een wat ruwer, rauwer geheel, zodat het bandgevoel en de dynamiek van het live-proces wat beter overkomt. Mogelijk weer met een professionele studio, maar daar hebben we nog geen besluit over genomen.”

Zijn jullie wel tevreden met waar jullie nu staan qua bandgeluid?

“We zijn nu zeker tevreden met waar we nu staan op muzikaal gebied! Waar we nu onze aandacht op willen leggen is hoe we het schrijfproces, het groepsproces zelf kunnen verbeteren en dan met name wat de tekstuele inslag betreft. Wat ons nu vooral fascineert zijn de verhalen van mensen die je op zich best vaak ziet, maar verder nooit echt leert kennen. De kapper, de buurvrouw, het meisje achter de kassa in de supermarkt. Wie zijn zij, wat is hun verhaal? Wat drijft hen in het dagelijkse leven? Wij willen hun verhalen delen met de wereld -niet vergezeld met een eigen oordeel- maar op een wat bescheidenere manier, eerder zoals een postbode verhalen overbrengt.”  

Het is geen toeval dat je nu het beeld van de bescheiden postbode noemt, met een schuin oog naar de bandnaam. Is dat ook de reden dat de bandnaam met kleine letters wordt geschreven, en niet met hoofdletters?

“Dat is inderdaad bewust, ja. Voor ons schept het een beeld van de hardwerkende doe-het-zelver, iemand die met beide benen op de grond staat en op bescheiden wijze een bijdrage aan de wereld levert, zoals een postbode dus. Het draagt een beetje de filosofie uit die achter de band zit.”

2009 is tot dusver een mooi jaar geweest voor mailman john. Halve finale van de Grote Prijs, deelname aan de Popronde, een optreden bij het 5-jarige bestaan van 3VOOR12/Utrecht, een nieuwe ep die goed is ontvangen... Hoe beleven jullie dit zelf allemaal?

“ We hebben wel het gevoel dat de echte start nog moeten komen, maar het is wel tof dat het nu begint te lopen.  De laatste ep is goed opgepikt, wat vooral ook voor een hoop leuke en interessante reacties heeft gezorgd. Mensen zijn er heel open en oprecht over, echt opvallend. En we merken dat we live ook met de dag beter worden, dus de evolutie als band houdt ook wel gelijke tred met onze voorzichtige groei in bekendheid.”

En wat zijn de plannen voor 2010?

“ Vooral veel schrijven. We willen sowieso ons nieuwe schrijfproces verder verfijnen, werken aan een hoop nieuw materiaal. Wellicht dat we in de zomer nog een huisje in Spanje induiken om verder te groeien als band. En hopelijk met een volwaardig album voor het einde van het jaar als resultaat.”

Tot slot: wat kunnen we precies verwachten bij jullie optreden op 12 december?

“ Een band die er ontzettend veel zin in heeft! We hopen een fijn sfeertje te creëren met mooie luisterliedjes, beter nog dan op plaat. Het wordt een fijne avond in elk geval!”