Jiggy Djé en de Tandem Wintertour landen in Doornroosje

“Ga je met me mee?”

Tekst: Daniella Middelhof / Foto's: Henny van Roomen ,

De Tandem wintertour was een avond vol met lokaal talent uit Nijmegen. Deze jongeren lieten hun skills zien naast Jiggy Djé. Zijn album, Ark De Triomf, is in april uitgekomen en hiermee bewijst hij een van Neerlands Beste hiphop-acts te zijn. Zoals we in hiphop land zouden zeggen: “Holla at ya”.

“Ga je met me mee?”

De avond begint rustig in Doornroosje met een dj. De jongeren druppelen naar binnen, pratend en lachend. Als ik langs loop hoor ik vaak de naam Jiggy Djé vallen, ze hebben duidelijk zin in de avond. Een heleboel jongeren komen om het lokaal talent te steunen dat uit hun eigen wijk komt. Het aantal artiesten dat gaat optreden is indrukwekkend, het zijn er maar liefst 14 en ze komen uit alle wijken van Nijmegen. Het gaat van hardcore rap naar reggaeton gemixt met rap. Bij de eerste optredens is het publiek nog rustig, ze luisteren en kijken. Bij elke artiest die optreedt zijn er vrienden aanwezig of jongeren uit de buurt, die even laten weten dat ze er zijn. De ‘holla’s’ en ‘what up’s’ zijn niet van de lucht.

Bij Giovanni, een jonge rapper die ontzettend snel kan spitten komt het publiek een beetje los. Het is ongeveer negen uur en het wordt steeds drukker. De Space-cialisten en Stinz x Showdown krijgen de zaal dan toch in beweging, er wordt gesprongen en gerapt. Opmerkelijk is dat de jongeren een specifieke smaak hebben voor bepaalde optredens, soms lijkt het een verwend publiek, als ze iets niet bevalt, verlaten ze en masse de zaal. Renaldo, één van de jongeren die een tweede plaats veroverd heeft bij het juniorsongfestival, zet ook zijn tracks neer op het podium. Het klinkt goed, hij kan zingen.

Ondertussen is Jiggy Djé met zijn mensen gearriveerd en loopt naar zijn kleedkamer. Wij ontmoeten Jiggy daar voor het maken van foto’s. Hij gaat er relaxed voor staan samen met Spacekees. Ondertussen gezellig keuvelend met zijn posse. Dan is het tijd om op te treden. Nas-T, de host van de avond, warmt vast het publiek op met: “Als ik zeg Jiggy, zeggen jullie Djé”. Hij krijgt ze mee en na een aantal keren komt Jiggy het podium op. Hij begint te rappen en bijna alle jongeren rappen mee. Jiggy Djé klinkt goed, ontspannen en energiek. Zijn manier van rappen past bij zijn tracks. Er wordt gesprongen voorin, en de zaal komt in beweging. Na zijn derde track springt vrijwel iedereen mee.  De jongeren genieten en af en toe gaat iemand naar de kant om even naar adem te happen. Spacekees staat on stage met Jiggy en rapt ook zijn eigen nummer. Tijdens één van Jiggy’s tracks, rapt hij “Ga je met me mee?”, deze zin wordt steeds herhaald en iedereen rapt en zingt uit volle borst mee. Ook de tekst van zijn track De Kleren Van De Keyser kent iedereen. Daarna is er nog een toegift en is Jiggy’s optreden is voorbij.

Helaas voor MCZ, de jongens die hierna optreden, is de zaal inmiddels bijna leeg. De jongeren zijn allemaal weggelopen en alleen hun eigen posse is er nog en een paar andere jongeren. Toch maken ze er een feestje van op het podium, een van de jongens is jarig en krijgt een fles Black Label kado, waar hij erg blij mee is. Jammer van het gebrek aan animo, ze rappen goed, melodieus en dynamisch en ze hebben ook een vrouwelijke rapper meegenomen die goed kan spitten. Wat mij betreft was het een geslaagde avond.