Encore voor Cords Encore voor Cords

Toegift met een flinke staart

, Tekst: Marian van der Noordt / Foto's: Ronald Eckringa

Encore voor Cords

Toegift met een flinke staart

Tekst: Marian van der Noordt / Foto's: Ronald Eckringa ,

Wat bedoeld was als een eenmalig optreden in muziekcentrum Metropool in Hengelo, mondde uit in een doorstart voor Cords, tien jaar nadat de band zichzelf had opgeheven. Vanaf januari 2010 begint hun tour door Nederland, met vanavond de try-out in Luxor Live.

Toegift met een flinke staart

Metropool kwam op het idee om deze succesvolle band uit de jaren ‘90 afgelopen zomer nog één keer bij elkaar te halen voor een reünieoptreden. Dat beviel zo goed dat de bandleden besloten om samen de oefenruimte weer eens in te duiken. Ze poetsten wat oude nummers op, voegden er een paar nieuwe aan toe, en zie daar het nieuwe album Collage is een feit.

Simone Holsbeek, het energieke middelpunt van de band, viel mij al eerder op bij Drive by Wire, één brok emotie op het podium! Het intense van toen zit er nog steeds in, dit is een vrouw die er helemaal voor gaat. Wel is de sfeer nu in Luxor wat opener en maakt ze meer contact met het publiek. Bij de meer ingetogen nummers klinkt Cords als een kruising tussen Nico en PJ Harvey, maar de scheurende gitaren en noise-effecten halen dat al snel onderuit en jakkeren onvermoeibaar voort. Alwin Wubben (gitaar), Marc Fabels (bas) en Jérôme Miedendorp de Bie (drums) zorgen voor de chemie en Trush Morsink voor de magie met haar lekker slepend gitaarwerk. Ongemerkt trekt en duwt ze aan de stukken en stuurt alles een sferische kant op, wat precies dat beetje extra geeft waarvoor je door de regen naar een optreden komt fietsen.

Er zat tien jaar tussen, maar de bandleden hebben natuurlijk niet stilgezeten. Holsbeek (Telefunk, Drive by Wire), Morsink (Danger Men, Trushkadelic) en Fabels (Danger Men) -de kern van Cords- blijken nog steeds goed op elkaar ingespeeld, en Wubben draait ook al een tijd mee als medebandlid van Holsbeek in Drive By Wire. De drummer is nieuw, maar zijn partijen zijn strak en goed en hij behoudt de controle, ook tijdens de gitaarsessies die regelmatig heel uitgebreid naar het einde toe werken. Bij sommige nummers werkt dat prachtig, andere zouden een duidelijker afloop mogen hebben. In een try-out kan dat allemaal.

De cd-box zal bestaan uit oude en nieuwe tracks, een dvd met found footage, videoclips en de registratie van het eerder genoemde reünieconcert in Metropool. Genoeg materiaal om je lekker mee te verschansen, een feest van herkenning voor de fans en  een ontdekking voor nieuwsgierigen die kennis willen maken met deze uitstekende band.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland