Bands without Borders: goed initiatief, veel concurrentie

Punkavond in The Stage goed georganiseerd met kwaliteitsbands

Tekst: Paul Aerts ,

De tijd dat mensen eens een kijkje gingen nemen bij een festival waarvan ze de bands niet kenden lijkt voorbij. De punkavond in The Stage werd ondanks de hoge kwaliteit, matig bezocht. Erg jammer voor het goede doel ‘Musicians without Borders’, de organisatoren en de bands.

Punkavond in The Stage goed georganiseerd met kwaliteitsbands

Musicians without Borders is een initiatief dat wereldwijd mensen muziek laat beleven om even hun sores en angst te vergeten. Muziek werkt helend en zou er voor iedereen moeten zijn. Georgina Jansen en Elena Blank willen met een leuke punkavond in The Stage niet alleen bezoekers maar ook donateurs trekken. Tussen de bands door is er een loterij voor het goede doel en ook van alle merchandise van de avond gaat een bedrag naar het goede doel. Na de optredens kan het publiek (en de bandleden) zich uitleven tijdens het spel Guitar Hero.

De eerste band, The Schmucks is een jonge punk-harcoreband uit Horst. De jongens spelen melodische hardcore met twee zangers aan het roer. Tijdens het eerste nummer Warzone ragt de band er vrolijk op los, de intensiteit is erg hoog! De leadgitarist springt er vanavond uit; met leuke melodische solo’s verzorgt hij een belangrijk aandeel in de band. Tijdens het optreden wisselen de zangers elkaar erg goed af. Heart of Gold is geen cover, laat een van de zangers weten. Het nummer zit, net als de rest van het repertoire, erg goed in elkaar. De cover Alcohol van de band Gang Green is, gezien het genre dat de band speelt, een goede keuze. The Schmucks komen uit hetzelfde dorp als de Heideroosjes, dus wie weet...

Het harde begin van de avond zet zich voort in de set van de volgende band. De Aaltenaren van Red Fox Assault blazen minstens zo hard als The Schmucks. De band is de vervanger van The Bohemes, en zeker geen verkeerde. Ze opereren als een team en leggen hun hele ziel en zaligheid in hun muziek. Ze spelen snel en maken gebruik van goede breakdowns. Het is wel jammer dat het ritmisch niet allemaal even strak is, doordat zang en de ritmesectie niet altijd in overeenstemming zijn. Toch brengen ze het er vrij aardig vanaf. De boodschap is duidelijk: hard, snel en met passie!

De laatste band van vanavond, Future Idiot?, is een poppunkband uit Kampen. Ze zijn met zijn drieën vanavond, want de gitarist en leadzanger heeft de Mexicaanse griep te pakken. Als drie-eenheid doet de band erg veel denken aan Blink 182 en ze hebben niet alleen muzikaal gezien raakvlakken. Er worden ontzettend veel grappen gemaakt, waarvan er een paar zelfs slagen. Als je naar Future Idiot? luistert krijg je zin om een avondje lekker op stap te gaan, leuke dingen te doen met je vriendje/vriendinnetje of een heerlijk koud pilsje open te trekken. Pretpunk blijft de beste omschrijving voor het genre. Het publiek vraagt om meer en met het covertje Hell Song, een nummer van Sum41, sluiten ze de avond lekker af.

Nijmeegs en Arnhems glorie trekken volle zalen, maar als er wat onbekendere bands spelen voor een goed doel, is de interesse ver te zoeken. Erg jammer voor een goed georganiseerd festival als Bands without Borders.