Bandito presenteert eerste ep vrijdag 18 december in de NDRGRND Bandito presenteert eerste ep vrijdag 18 december in de NDRGRND

“We doen het niet om er rijk van te worden”

, Tekst & Foto's: Bernard Bodt

Bandito presenteert eerste ep vrijdag 18 december in de NDRGRND

“We doen het niet om er rijk van te worden”

Tekst & Foto's: Bernard Bodt ,

Bandito heeft in één jaar tijd al veel bereikt. In het eerste jaar van hun bestaan wonnen ze zowel de Roos van Nijmegen als de Gesel van Gelderland. En op de valreep van 2009 presenteren ze aanstaande vrijdag ook nog hun eerste ep in de NDRGRND. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen sprak met Rolf Vonk, de drummer van de band.

“We doen het niet om er rijk van te worden”

De leden van Bandito hebben hun roots in punkrock, rock, metal, stoner. Dit alles samen vormt de basis van een vuige, groovende rockband die uitstapjes niet schuwt en live een enthousiaste en energieke performance neer weet te zetten. Aanstaande vrijdag presenteert de band hun eerste ep in de NDRGRND. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen sprak met Rolf Vonk, de drummer van de band.

Jullie hebben dit jaar de Roos van Nijmegen en de Gesel van Gelderland gewonnen. Heeft jullie dat verbaasd?

Toen we ons inschreven voor de Roos van Nijmegen hadden we nog nooit in deze bezetting gespeeld. De deadline was 31 januari en 1 februari kwam Jord terug van een "stage" in Mexico. In die tijd dat hij weg was kwam Tommy erbij. Het inschrijven gebeurde dus meer onder het motto dat we dan een show hadden en onszelf eventueel in de kijker konden spelen van muziekminnend Nijmegen. Dat we de wedstrijd uiteindelijk op onze naam hebben kunnen schrijven was heel onverwacht en natuurlijk ontzettend vet!

Of het terecht is moeten anderen maar beoordelen... In hoeverre kun je appels en peren met elkaar vergelijken en dan zeggen dat de banaan het lekkerst is. Muziek is niet te objectiveren, en er zullen altijd tevreden, en minder tevreden mensen zijn. Hier hebben wij niet echt een boodschap aan, hoewel het winnen van een wedstrijd als de Roos van Nijmegen natuurlijk wel een teken is dat je goed bezig bent als band.

Op 18 december is dan eindelijk de langverwachte presentatie van jullie eerste ep. Zijn jullie tevreden met jullie eerste schijfje?

De ep is opgenomen in BigMouth Music door Peter Onstein en gemasterd door Jarno Volman (Goldsoundz Mastering). Peter heeft echt super goed werk verricht! Vier nummers in vier dagen opnemen en mixen bleek toch wat krap te zijn, maar Peter heeft ons in het gareel kunnen houden en het geheel tot een goed einde gebracht. Achteraf zijn er natuurlijk altijd punten die anders of beter hadden gekund, maar al met al zijn we meer dan tevreden met het resultaat!

Van de ep vind ik Cubic Cycle persoonlijk het tofste nummer wat we tot nu toe geschreven hebben, omdat in dit nummer een agressieve energiebom naadloos vervloeit in mooi, episch stuk. Ook is het een heerlijk nummer om live helemaal op uit je plaat te gaan.

De ep is gratis te beluisteren op MySpace. Ik had derhalve eigenlijk een full-lenght verwacht. Wat is de reden om toch voor een ep te kiezen?

Om te beginnen, wij hebben deze ep niet gemaakt om rijk te worden. Het is een promotiemiddel waarmee we hopen meer aandacht te kunnen trekken van onder andere de media en programmeurs. Vandaar ook de reden dat hij in zijn geheel te beluisteren is op de MySpace, sterker nog, over een tijdje is hij zelfs gratis te downloaden. De ep zelf (een cd in doosje met artwork door onze eigen Jord) hebben we meer gemaakt zodat we iets tastbaars hadden. Iets waarvan we konden zeggen: “Kijk dat hebben wij gemaakt!” We verwachten dan ook niet dat iedereen de ep gaat kopen, alleen de mensen die ons willen supporten zullen waarschijnlijk zo’n schijfje aanschaffen.

De reden dat we een ep uitbrengen en geen full-lenght is simpel: toen we de studio in gingen hadden we niet genoeg materiaal waarvan we zeiden, dat is goed genoeg voor op de plaat. Een full lenght vol knallen met nummers hadden we best kunnen doen. Maar we wachten dan liever een tijdje totdat we genoeg materiaal hebben zodat we een plaat kunnen opnemen waar we ook echt trots op zijn. Gelukkig hebben we met de Gesel van Gelderland weer 3 dagen BigMouth gewonnen, dus waarschijnlijk gaan we in de zomer van 2010 beginnen aan deze full lenght.

De presentatie is in de NDRGRND. Waarom daar? Is dat ondertussen niet al te klein voor jullie?

Te klein? Eerder te groot, daarnaast heeft de NDRGRND een even grote capaciteit als Merleyn. Bovendien is de NDRGRND een mooie intieme ruimte die we hopelijk kunnen omtoveren tot een vuige, smerige rock-kerker.

Daar nog eens bovenop hadden we 18 december al een show staan in de NDRGRND. Omdat we de afgelopen tijd al veel in Nijmegen hebben gespeeld en dit willen inperken, hebben we ervoor gekozen om niet nog een extra show te gaan regelen om deze release te doen. Hopelijk komt iedereen kijken in de NDRGRND zodat je toch gelijk krijgt en de NDRGRND te klein voor ons bleek.

Waar lopen jullie als beginnende band zoal tegen aan? Hoe lastig is het voor een beginnende band om optredens te regelen?

We zijn er het afgelopen jaar achter gekomen dat shows regelen toch moeilijker blijkt te zijn dan we op voorhand dachten. In ons geval had dit denk ik ook te maken met het feit dat we nog geen opnames hadden die goed genoeg waren om het land rond te sturen. Hierdoor blijf je toch aangewezen op vrienden die hier of daar een show voor je kunnen regelen. Dit werkt voor lokale shows nog vrij goed, maar naarmate je verder van je bakermat verwijderd raakt, wordt dit beduidend moeilijker. Met onze nieuwe ep hopen we ook de mensen buiten de regio Arnhem-Nijmegen kennis te laten maken met Bandito.

Waar kunnen we jullie de komende tijd zoal live bewonderen? Wat zijn de plannen voor 2010?

Volgend jaar staat voor ons in het teken van nummers schrijven en perfectioneren voor de full-lenght die we, als alles meezit, in de zomer op zullen gaan nemen. Verder gaan we proberen zoveel mogelijk shows te spelen in binnen- en hopelijk ook buitenland. Ook hopen we een aantal mooie festivalshows, zoals bijvoorbeeld de Zwarte Cross, aan ons lijstje toe te kunnen voegen.

Is er nog iets dat je kwijt wilt?

Hartsikke bedankt  dat we een plaatsje mochten krijgen op 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen. Houd onze website in de gaten en kom vooral langs 18 december om naar ons en Maaswater Veenlijk, koningen en de vuige stoere dikkemannenrock-'n-roll, te komen kijken!

Vrijdag 18 december presenteert Bandito hun eerste ep in de NDRGRND in Nijmegen. De avond wordt geopend door Maaswater Veenlijk en begint om 23:00 uur. De entree is gratis.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland