Pink Circus: een muzikale achtbaan

Band zoekt producer voor eerste cd

Tekst & Foto's: Bernard Bodt ,

Op 29 augustus is het alweer de laatste Zomaar … Avondconcert. Dit is een reeks van drie concerten waarbij genoten kan worden van Arnhemse muzikanten op het terras van Cafe Meijers tijdens een zwoele zomeravond. Deze keer staat een wat minder bekende formatie op het programma: Pink Circus. Tijd voor wat vragen aan deze Arnhemse band.

Band zoekt producer voor eerste cd

Op hun website omschrijft Pink Circus zichzelf als “een eigenzinnige en gedreven groep muzikanten. De ervaren bandleden hebben een bijzonder muziekconcept ontwikkeld dat bijna alleen maar uit eigen composities bestaat. Hierbij is de band niet over een nacht ijs gegaan. Als inspiratiebron voor de muziek is geput uit allerlei muziekstromingen: o.a. jazz, rock en klassieke muziek.” Zo’n omschrijving vraagt natuurlijk om nader onderzoek.  Via de mail wordt er contact opgenomen met Henk, de toetsenist  van Pink Circus.

Eigenzinning, gedreven en ervaren?  Dat vraagt om een nadere toelichting.
“Pink Circus bestaat  uit 6 personen met een redelijk traditionele bezetting: bas (Guus), drum (hans), gitaar (Arthur) , toetsen (Henk) en 2 zangeressen (Anna en Dewi). We zijn geen echt jonge band meer. De gemiddelde leeftijd zal dik in de veertig zijn. We hebben allemaal in diverse bandjes gespeeld en veel studio- en podiumervaring opgedaan de afgelopen jaren. Hierdoor durven we wel te beweren dat we weten waar het in de (pop)muziek om draait en waar we op moeten letten. We hebben daarom de lat voor ons zelf vrij hoog gelegd omdat we niet het driehonderdduizendste bandje willen zijn dat mainstream-muziek wil maken. We willen eigenwijs en origineel in muziekstijl zijn zowel qua composities als podiumpresentatie. Dat is natuurlijk allemaal niet eenvoudig. Het duurt bij ons soms erg lang totdat we tevreden zijn over een nummer. Vaak blijven we nog langdurig aan een nummer schaven.”

En het bijzondere muziekconcept?
“Om boven het muzikale maaiveld uit te steken denken we dat het nodig is om conceptueel te denken. Belangrijk in ons concept is de stem van onze leadzangeres Anna Blokland. Haar jazzy en soms opera-achtige stem  verdient en vraagt veel ruimte. De band probeert dit te geven."

Door welke bands worden jullie muzikaal beinvloed?
"We zijn een band die zich breed laat inspireren. Omdat we allemaal wat ouder zijn zul je in onze muziek de rockbands uit de jaren 60 en 70 terughoren, zoals Led Zeppelin en Nina Hagen. We combineren dit met nieuwere artiesten zoals Amy Winehouse en Duffy. Anders gezegd kun je ook stellen dat we de muziek uit onze jeugd integreren met modern stijlen. De kwaliteiten van onze zangeres(sen) biedt ons de mogelijkheid om hiermee te experimenteren.”

Volgens 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen hebben jullie live altijd een bijzondere op theater gespitste presentatie.
“Pink Circus bestaat sinds 2006. We hebben ons concept afgelopen periode wel bijgesteld. Bij het opstarten van de band wilden we meer  theater in ons optredens verwerken. Dit bleek erg moeilijk te zijn. Van de bandleden vraag je zowel in muzikaal als theatraal opzicht te presteren. We bleken allemaal niet van die goede acteurs en hebben ons daarom volledig op de muziek gefocust. Dit wil overigens niet zeggen dat we geen aandacht hebben voor onze podiumpresentatie. Na ieder optreden evalueren we ook ’hoe we er met zijn allen bijstonden‘.”

In datzelfde artikel gaven jullie aan ook bezig te zijn met een cd. Hoe staat het daarmee.
“We zijn een heel eind op weg met ons repertoire.  We hebben nu het gevoel dat onze ideeën ver genoeg ontwikkeld zijn om een aantal nummers op cd te gaan zetten. Hiervoor zijn we overigens nog op zoek naar een goede producer... weet je iemand?”

Het optreden in cafe Meijers is akoestisch. Een verrassende zet.
“Zaterdag 29 augustus gaan we semi-akoestisch optreden. Dit heeft vooral met  het feit te maken dat er niet veel lawaai gemaakt mag worden. Voor dit optreden zijn we speciaal aan het repeteren omdat een semi-akoestisch optreden een hele andere wijze van musiceren vraagt. Het is voor ons dus een behoorlijk experiment. Daarnaast is het jammer dat wegens vakantie onze backing zangeres Dewi Wanders afwezig is. Hopelijk gaat het allemaal lukken. Aan ons enthousiasme zal het niet liggen.”

Wat vinden jullie van de Arnhemse muziekscene?
“Er is de laatste jaren vooruitgang geboekt. Met de komst van Luxor Live hebben we in iedere geval een goed poppodium in de stad gekregen (al is de akoestiek van de zaal dramatisch). Voor ondersteuning van de kleine bandjes is de Jacobiberg behoorlijk actief. Wat jammer is en blijft, is dat er te weinig podia zijn voor onbekende talentvolle bandjes. Een gesubsidieerd podium waar deze categorie bandjes de ruimte krijgt zou mooi zijn. Misschien kan Luxor Live daar iets meer aan doen, in samenwerking met de Jacobiberg.

Hoe zien jullie de toekomst?
“We denken dat er op zich redelijk wat mogelijkheden zijn om het ver te kunnen schoppen met een band. Een en ander is vooral afhankelijk van de kwaliteit, originaliteit en mentaliteit van de band.
Met 2 uurtjes repeteren per week kom je er niet. Als je  musiceren alleen als hobby ziet wordt het ook moeilijk. Naast deze punten heb je ook nog kwaliteiten nodig op het gebied van PR en marketing e.d. Als je dit voor elkaar hebt moeten ook de platenbazen en radiostations het nog oppakken. Als dit dan allemaal is gelukt dan maak je misschien kans om verder te komen. Ga er maar aan staan... Wij  willen in eerste instantie vooral plezier beleven aan het spelen in een band... en wat er dan allemaal op onze pad komt zien we dan wel weer.”

Op zaterdag 29 augustus treedt Pink Circus op tijdens het laatste Zomaar ... Avondconcert op het terras van café Meijers in Arnhem.