The Arrangement maakt de verwachtingen waar The Arrangement maakt de verwachtingen waar

Arnhem is Gewapend Beton nog lang niet zat

, Tekst & foto's: Bernard Bodt

The Arrangement maakt de verwachtingen waar

Arnhem is Gewapend Beton nog lang niet zat

Tekst & foto's: Bernard Bodt ,

De hanenkammen schoten onlangs als krokussen uit de grond in Cafe The Stage. De kunstmest die deze wildgroei bespoedigde betrof een mengsel van vier venijnige punkbands, elk met een eigen signatuur. Het Nijmeegse The Arrangement overtuigde met een sterk debuut.

Arnhem is Gewapend Beton nog lang niet zat

De recessie lijkt aan The Stage voorbij te gaan. In goed een week tijd staan er drie heerlijke hardcore-punk shows geprogrammeerd. Vanavond ligt het accent op punkrock. Als om acht uur de eerste band de eerste noten de vrijwel lege Stage inblaast kan nog niemand vermoeden dat het toch een bijzonder geslaagde avond zal worden. Niet alleen muzikaal maar ook qua bezoekersaantal.

The Arrangement is een Nijmeegs punktrio dat onlangs hun eerste demo onder de bezielende leiding van Nico van Montfoort heeft opgenomen. En omdat ze vinden dat iedereen van hun kunsten moet kunnen genieten hebben ze besloten dat de demo via hun MySpace gratis is te downloaden. Het resultaat is niet slecht te noemen. Zowel op mp3 als live weten de heren met hun korte, maar krachtige punkrock behoorlijk te overtuigen.  Met zowel een gitarist als een bassist die de zangkunst onder de knie hebben, beschikt de band over de broodnodige variatie. Dat ze nog niet zo heel lang bezig zijn blijkt uit de hoeveelheid eigen nummers. De demo wordt vrijwel integraal gespeeld en aangevuld met de nodige covers. Het half uur speeltijd is voorbij voordat je er erg in hebt.  Nee, als deze jongens op deze weg doorgaan ligt een carrière a la Bratpack in het verschiet.

The Dead Weights zijn al iets verder in hun ontwikkeling. De vier heren uit Utrecht hebben onlangs een uitstekende eerste 7” uitgebracht. Hun punkrock klink net iets gladder dan die van The Arrangement. Debet hieraan zijn beide gitaristen. Ook hier weer veel variatie in de nummers mede door het om beurten zingen van de twee snarenplukkers.

Het Haarlemse Mistake is vanavond de eerste echte politiek verantwoorde band. Hun set begint wat later. Reden hiervoor is dat de heren eerder op de avond uit de trein gezet zijn. Met hun drieën maken ze echter meer herrie dan de twee voorgaande bands bij elkaar. Retestrak gespeeld spuwen ze hun onvrede over de maatschappij over het inmiddels ruim toegestroomde publiek uit. Totdat materiaalpech het optreden lam legt. Gelukkig weet de drummer met Duck-tape het euvel te verhelpen.  “Dat spul is voor alles te gebruiken, behalve voor het repareren van de huidige recessie door het kabinet” aldus de zanger. Met een rake opmerking over Gewapend Beton - “Wat zijn die gasten goed geworden” - sluit de zanger van Mistake hun meer dan voortreffelijke optreden af. Voordat het optreden van Gewapend Beton begint sta ik nog even met de zanger na te praten. Als ik hem vraag of ze ook een myspace hebben antwoordt hij “Nee dat is veel te link. Met een paar muisklikken legt de AIVD zo je hele vrienden netwerk bloot!”

Hoogtepunt van de avond wordt het optreden van Gewapend Beton. Ondanks het feit dat de Amsterdamse band regelmatig in deze contreien heeft opgetreden is het Gelderse publiek ze nog lang niet zat. En terecht! Hun embryopunk hakt erin als nooit te voren. Links en rechts vliegen de stagedivers door the Stage. Na het nemen van een paar foto’s verschuil ik me achterin de zaal naast een tevreden glimlachende zaalhouder Niels. De punklente is weer begonnen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland