Delain uit de studio en in de Gigant Delain uit de studio en in de Gigant

Een symfonie aan rockdiva's en animals in Apeldoorn

, Tekst: Ian MacMenamin / Foto's: Bert/www.metalshots.com

Delain uit de studio en in de Gigant

Een symfonie aan rockdiva's en animals in Apeldoorn

Tekst: Ian MacMenamin / Foto's: Bert/www.metalshots.com ,

Het is een koude, stille en regenachtige nacht. De donkere straten van Apeldoorn worden slechts verlicht door de straatlantaarns en de maan. In de Gigant was het even donker als het buiten was. En de sfeer was onheilspellend. Het was alsof het voorbestemd was dat Delain in Apeldoorn zou spelen. Het voorprogramma werd verzorgd door de twee female fronted bands Kingfisher Sky en theNAME.

Een symfonie aan rockdiva's en animals in Apeldoorn

Het is donderdagavond in de Gigant in Apeldoorn. Buiten regent het en loeit de wind alle kanten op. Maar dat heeft de Delain-liefhebbers van Apeldoorn niet weggehouden. Het is beladen met zwart in de Gigant vanavond. Jurken, oversized broeken en shirts en hier en daar een muziekliefhebber van vorige generaties, die waarschijnlijk op zoek zijn naar The Gathering van vandaag. Een ding is zeker: de female fronted bands zijn weer flink vertegenwoordigd heden ten dage.

Om kwart voor negen trapt het spektakel af met Kingfisher Sky. Met bandleden als Within Temptations Ivar de Graaf en natuurlijk de prachtige Judith Rijnveld als zangeres belooft het wat speciaals. De set van de Hagenezen kan het beste beschreven worden als melodische gitaarintro's gevolgd door een keltisch-gothic zangpartij van Judith. Van muzikale diversiteit is weinig sprake. Maar de zangeres weet met haar mystieke stem toch wat mondhoeken te openen. Hier en daar wordt even snel een mobiel uit de zak getrokken om er een slechte bootleg van te maken. Op hier en daar een vals nootje na verloopt het optreden van Kingfisher Sky uitstekend.  

Na een matig applaus wordt het podium overgenomen door de volgende symfonische metalband: theNAME. Met de bloedmooie zangeres Hadassa voorop starten deze Haarlemse helden hun optreden. De lyrisch geniale en ingenieuze muzikale blend tussen metal en pop is erg verfrissend en verrassend. Een absoluut top optreden van deze Belle en haar drie beesten. De windmachines beginen harder te blazen dan het buiten waait, en het haar vliegt alle kanten op. Een waar schouwspel aan muziek en beeld. theNAME laat een spoor van heftig applaus en gebroken harten achter zich terwijl ze langzaam aftreden. Het podium is nu goed warm voor de headliner van vanavond.

Het wachten duurt niet lang. Het publiek is net klaar met zijn applaus als de rockdiva van Delain onder hevige introductie van haar bandleden het podium betreedt. Delain was tot nog toe alleen bekend als een studioband die met behulp van Marco Hletala (Nightwish) en Liv Kristine (Leaves’ Eyes) hun debuutalbum Lucidity opnam, maar nu zijn ze op tour met hun nieuwe album April Rain.

De band opent met het nummer Invidia. Het publiek kijkt met open mond en ogen naar het schouwspel dat voor zich afspeelt. Delain, met op toetsen de tweede ‘ex-Within Temptationer’ van vanavond Martijn Westerholt (en oprichter van de band), blaast het dak eraf. Na een redelijk korte set zit de magie voor vanavond er weer op. Al met al is het een avond die ook een eerbetoon aan Within Temptation genoemd kan worden, op het verrassende optreden van theNAME na dan. Aan de kwaliteit van de bands van vanavond mag niet getwijfeld worden.

Delain is momenteel op tournee door verschillende landen in Europa om de nieuwe cd April Rain te promoten, en komt op 15 mei ook langs in Doornroosje. Dus voor wie houdt van een symfonie van rock-metal-pop, is dit optreden zeker de moeite waard.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland