Hiphop in Merleyn nog geen pannenkoek Hiphop in Merleyn nog geen pannenkoek

Nijmeegse hiphop-scene still alive!

, Bas Bernaerts,

Hiphop in Merleyn nog geen pannenkoek

Nijmeegse hiphop-scene still alive!

Bas Bernaerts, ,

In een vol Merleyn tijdens Stichting PAN's Live Local Edition liet de Nijmeegse hiphopscene zien dat ze er nog steeds is en van feestjes houdt. Spraakmakend, De Kwelling Van PythaGoraS, Geintje, Mutiara TEC en Dr Eye Wood en dj Nemon zetten een hiphopavond neer zoals het hoort.

Nijmeegse hiphop-scene still alive!

Me afvragend waar de Nijmeegse hiphop-scene gebleven was de laatste paar jaar loop ik op woensdag Merleyn binnen, waar Stichting PAN een avond vol Nijmeegse hiphop aanbiedt. Ik besef al snel dat ik gewoon uit mijn doppen had moeten kijken, want ik snuif meteen die lekkere hiphopsfeer op, zowel letterlijk als figuurlijk, want de wietlucht overheerst een beetje. Dr Eyewood zorgt voor de lekkere beats waarop hiphoppers van allerlei pluimage elkaar groeten en onder het genot van bier en jonco’s bijkletsen.

Spraakmakend maakt zich klaar om die muzikale stilte te verbreken. Op de vraag “Waar is het feest?” roept het publiek na wat oefening luidkeels: “Het feest is hier!” en dat is niet eens gelogen. Spraakmakend is vandaag niet op volle sterkte, maar verzorgt het feestje met twee man. Collega Ejis van De Kwelling Van PythaGoraS zorgt dat de plaatjes ingestart worden, en daarmee zie je al snel dat er een sfeer van kameraadschap heerst in de Nijmeegse hiphopscene. Muzikaal is Spraakmakend dik in orde. De beats zitten goed in elkaar en de twee mc’s reageren lekker op elkaar en hebben een aangename flow. Het enige minpuntje wat ik ontdek is de podiumpresentatie: geef het goede voorbeeld als je mij aan het bouncen wil krijgen.

De Kwelling Van PythaGoraS bevestigt mijn angst voor rappen in het Nederlands. Zoals Extince al zei in een skit op zijn eerste plaat: “Rappen in het Nederlands wordt al snel repperdeklep”. Dit is helaas het geval bij De Kwelling. Het lijkt alsof de drie rappers een wedstrijdje houden wie de meeste woorden in 1 minuut kan zeggen. Hierdoor wordt het een beetje monotoon en lijkt de flow zoek. In combinatie met het constant gebruik van het Beastie Boy-truukje (met zijn drieën het laatste woord van een zin schreeuwen) zorgt dit ervoor dat ik het wel geloof na vijf nummers. Dat is zonde, want er zit een goede basis in De Kwelling Van PythaGoraS. De beats zijn lekker en de jongens laten horen dat ze tekstueel wel iets te bieden hebben.

Tijdens de freestyle met collega's Thijs van Spraakmakend en dr Eyewood zorgt De Kwelling wel voor een feestje. Van het publiek krijgen ze de woorden ‘kredietcrisis’, ‘pannenkoek’ en ‘bier’ en ze laten horen dat je daar leuke rijmpjes mee kunt maken. Thijs van Spraakmakend krijgt het zelfs voor elkaar om met deze woorden de avond samen te vatten in de zin “We zijn nog geen pannenkoek, maar nog poffertjes”. En daar heb je de essentie van de optredens van vanavond: er staat een bak talent op het podium, alleen zijn ze er nog niet. Nog even wat deeg erbij, goed roeren en dan netjes afbakken tot een mooie grote pannenkoek. Na de freestyle zijn de heren van De Kwelling nog lang niet klaar en worden er nog wat vrienden het podium opgetrokken. Wanneer gast Overdose zijn soepele Engelse raps met Brits accent laat horen ontstaat er toch een schril contrast met het ‘repperdeklep’ van De Kwelling.

In de pauze gooit dj Nemon een flinke scheut olie op het hiphopvuur en mixt naadloos de ene klassieker over in de andere en laat hiermee horen dat de backbone van hiphop toch gewoon de dj’s zijn. Sterke raps zijn lekker, maar voormij gaat er eigenlijk toch niks boven een lekkere scratch en break op zijn tijd.

Dat de beats erg belangrijk zijn hebben de heren van Geintje goed begrepen. Nijmeegs Kind, Bigs en C.B. presenteren vanavond hun ep. Afgaande op hun presentatie van vanavond zou ik zeggen: “Kopen die shit!”. De lekkere beats van C.B., die wat weg hebben van East Coast Rap uit de nineties, zijn een goede basis voor de lekkere flow van de heren van Geintje, die er soepeltjes op los rappen. Geintje zorgt voor lekkere brag ’n boast hiphop op stevige beats. De nieuwe ep wordt gevierd, vrienden worden weer het podium opgetrokken en het feit dat Bigs net papa is geworden maakt het feestje groter.

En dat doet ook Mutiara TEC, die tevens hun ep presenteren vandaag. De 3 mc’s van M TEC staan zelfverzekerd op het podium. En daar hebben ze alle reden toe: de beats zijn dik in orde en de heren rappen strak. Dit alles zorgt voor een stoere sound en dat past wel bij de podium presentatie van M TEC. Ook bij hen raak ik benieuwd naar hun ep.
Dan worden er nog wat lekkere plaatjes op de turntables gelegd en wordt het feestje langzaam maar zeker afgerond, waarna ik aangenaam verrast naar huis ga. Er loopt aardig wat hiphoptalent rond in Nijmegen. Wie weet waar de acts van vanavond uit komen als ze de ruwe randjes wegwerken. De basis is er in ieder geval al.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland