Creature With The Atom Brain en Viva Rosa doen rock en roll in Arnhem terugkeren

Vergane glorie uit eind jaren 70 en begin 80 lijkt terug te keren

Tekst: Maria Reljic / Foto's: Christiaan Mennink, ,

Als superlatieven tekort schieten, weet je dat je op een juweeltje gestuit bent. Hierbij doelend op Marcel Peelen, een van de verantwoordelijken voor de boekingen bij Kultuurhuis Bosch. Zijn vorige grote aanwinst was het Britse Bromheads Jacket, deze keer houdt hij het dichterbij huis. De Antwerpse band Creature With The Atom Brain kwam leven blazen in het ooit befaamde muzikale cultuurcentrum Arnhem.

Vergane glorie uit eind jaren 70 en begin 80 lijkt terug te keren

Viva Rosa en The Creature sieren het affiche en beiden bands bezitten een rock ’n roll allure die Arnhem ooit in overvloed bezat. Het Doetinchemse Viva Rosa doet sterk denken aan Dinosaur Jr. De invloeden van de Amerikaanse rock van eind jaren tachtig zijn duidelijk hoorbaar. Zanger/gitarist Mathieu Rosmuller doet verbazen met zijn stem. Meer eigenzinnigheid en eigen identiteit zouden echter een prettige afwisseling zijn.

Het repertoire staat er; dit trio bewijst telkens weer dat ze nummers kunnen schrijven. Het enthousiasme straalt er vanaf, ook al zou ik graag meer charisma zien. De band is tevens minder explosief dan gewoonlijk. Waar dit aan ligt is niet volkomen duidelijk, maar Viva Rosa heeft zeker meer in huis! Melodieuze poppy nummers worden afgewisseld met rauwere gitaarriffs die kenmerkend zijn voor hun punkiër noise kant.
De band meldt dat het debuut op 9 maart in thuisbasis Doetinchem wordt gepresenteerd. Naar mijn mening zeker een aanrader om daar je gezicht te laten zien en voor je zelf te ervaren what Viva Rosa’s made of.

De title track van de gelijknamige B-film uit de jaren 50 luidt de mannen in: Creature With The Atom Brain. De film schijnt over zombies te gaan, gehuld in een psychedelische waas. Iets wat men van CWTAB kan verwachten?
De band is vanaf het eerste nummer in the zone. Broeierigheid valt op bij deze nieuwe band van Aldo Struyf, toetsenist van Millionaire. Vanaf het eerste nummer geven de heren zich volledig over aan de muziek. Contact met het publiek is minimaal, doch ook niet nodig. Goed voorbeeld doet volgen en het publiek gaat mee. Onze zuiderburen blijken een welkome frisse wind voor het af en toe te nuchtere en lauwe Nederlandse publiek.

Van horen zeggen heb ik vernomen dat de band, bestaande uit voormalig Millionaire- en Evil Superstarsleden, niet zo lang geleden gekleed in schilderspakken en plastic folie hun optredens weggaf. Gelukkig hebben ze deze praktijken afgezworen, aangezien de muziek experimenteel en rauw genoeg is om voor zichzelf te spreken. Donkere sferen, rommelige garage/stoner rock aangevuld door elektronische invloeden zijn kenmerkend voor deze combi. Sterke nummers waarbij elke muzikant de kans krijgt om zijn eigen improvisatievermogen te tonen horen hier thuis. Opvallend zijn ‘Mind Your Own God’, ‘Broken Flowers Grow’ en ‘Is That Lady Sniff?’. Nummers die allen op de nieuwe LP ‘I am the Golden Gate Bridge’, te vinden zijn. Afgaande op het optreden dient men hen subiet in huis te halen. Creature With The Atom Brain is een aanwinst voor de underground scène en hopelijk komen ze vaker deze kant op.

Een succesvolle avond voor het verloren epicentrum van de rock dat Arnhem ooit was. Rock ’n roll life style inclusief de rauwe experimentele randjes zijn ondersneeuwt geraakt. Toch steken de overblijfselen soms de kop op. En de vraag blijft of het tij, na deze verloren decennia eindelijk weer gaat keren…