Koffiedik kijken met The Kevin Costners

Huisvlijt wordt zowaar nóg hotter in 2009

In deze laatste maand kijken we terug op het afgelopen jaar. Wat waren de hoogte- en dieptepunten, en hoe gaat 2008 de boeken in? Ook werpen we alvast een blik in de toekomst, what’s hot in 2009 en what’s not? Vandaag gaan we koffiedik kijken met Sjors van The Kevin Costners!

Huisvlijt wordt zowaar nóg hotter in 2009

In dit eerste artikel in de serie ‘koffiedik kijken met...’ blikken we terug én vooruit met Sjors, gitarist van The Kevin Costners, die in 2008 het gevoel kreeg alsof hij ineens twee jaar ouder werd.

Wat was het hoogtepunt van dit jaar?
Ik weet niet of ik voor iedereen in de band spreek, maar de release van ons debuutplaatje in Merleyn was toch wel een klein hoogtepunt te noemen. Mocht je erbij geweest zijn, bij deze nog dank voor je komst! Laten we vooral nog eens afspreken.

Wat was het dieptepunt van dit jaar?

Muzikaal hebben we geen dieptepunt gehad dit jaar. Maar die eerste drie maanden die ik in het ziekenhuis heb doorgebracht kan ik iedereen afraden. Nu wil ik hier niet zielig gaan zitten doen, maar 5 maanden niet eten terwijl Burger King een nieuwe tv-campagne inzet, gun je zelfs de meest radicale vegetariër niet. Nog iemand interesse in een voorraad illegale valiumtabletten uit het voormalige Oostblok?

Wat zijn je verwachtingen voor 2009?
Het mooie is dat we momenteel geen verwachtingen hebben. De herfsttour is afgelopen en een maagdelijk witte agenda is thans het vooruitzicht. Vooralsnog kunnen we zelf verzinnen wat we het komende jaar gaan doen. Zo wordt onze drummer binnenkort papa van een kind dat naar alle waarschijnlijkheid Jezus gaat heten - wat behoorlijk aan de coole kant is als je het mij vraagt. En verder moeten er nog een hoop nieuwe liedjes geboren worden, zodat we onze tweede plaat compleet kunnen maken. De eerste vracht schrijfsels hebben we 2 maanden geleden uit Frankrijk mee teruggenomen en ik moet zeggen: als het zo doorgaat gaan wij het helemaal maken in 2015!

Wat is jouw persoonlijke top 5 uit 3VOOR12’s Song van het Jaar Verkiezing?
Op een of andere manier ben ik altijd beter in het aanwijzen wat ik slecht vind. Maar om nu van 195 songs te gaan zitten afkraken gaat misschien wat ver. Daarbij komt dat er helemaal niet veel slechte songs in de lijst voorkomen. Laten we zeggen, ik begrijp over het algemeen waarom deze songs in deze lijst staan. Laten we het dus maar proberen:

5. AKA The Junkies – Konijntje
Iedereen die dit nummer kent moet het met me eens zijn dat deze song het audiobewijs van absolute genialiteit is. Mijn mondhoeken onttrekken zich telkens aan de zwaartekracht als ik dit hoor.
4. De Kift – De Rivier
Hoofdkaas heet de nieuwe van De Kift. Had me nooit zo in De Kift verdiept maar sinds deze nieuwe ben ik mee. Stikjaloers wordt je van zo’n gezelschap. Brrrrrr.
3. Textures – Awake
Vroeger veel metal geluisterd, maar dan vooral om m’n ouders ongerust te maken. Verder had ik er bar weinig mee. Textures is toch wel andere koek. Een collega van me heeft een echt goede metalband: Blind Sight. Sinds die collega gaat het steeds beter tussen mij en de metal.  Je bent nooit te oud om te leren wat je al wist.
2. Weezer – Pork & Beans
Niet vanwege dit specifieke nummer, maar meer als eeuwige dank voor hun eerste album (die blauwe) die nog zo vaak ik m’n cd-spelertje ligt. Al is dit nummer ook aardig gelukt. Hoe krijgen ze die gitaren toch zo vadsig?
1. MGMT – Kids
Het eerste wat je denkt als je dit nummer voor het eerst hoort is dat je er hoe dan ook voor moet zorgen dat je de aftiteling goed kunt verstaan zodat je het kan opzoeken en ‘bewaren’ voor rustiger tijden. Zo’n liedje dat je in een doosje stopt.

Welke act uit de regio Arnhem-Nijmegen gaat het maken in 2009?
Als ik 3VOOR12 mag geloven dan wordt De Staat de band die al het andere volgend jaar overbodig gaat maken. Voor mij hebben ze ‘het’ dit jaar al gemaakt en dus zullen we gaan zien wie-wat-wanneer gaat doen in 2009.

What's hot in 2009?
Dat is meer het terrein van onze zanger Bouke. Volgens hem wordt huisvlijt het helemaal. Al jaren in de lift, maar hij denkt dat huisvlijt in 2009 wel eens z'n hoogtepunt zou kunnen bereiken. Ook met dank aan de kredietcrisis natuurlijk. Denk bijvoorbeeld eens aan het kookboekje dat Bouke laatst heeft uitgegeven. Een schoolvoorbeeld van huisvlijt. En trendy as hell! We lopen in dat opzicht voor getuige onze huisvlijt videoclip, huisvlijt schilderij-albumhoes, huisvlijt Kevin Costner-deurmatten, huisvlijt site en huisvlijt winkelversieringen. Eigenlijk zijn The Kevin Costners al jaren hot.

What's not?
Bij not denkt Bouke vooral aan moeilijkdoenerij. In de grote vuilbak van 2009 gaan dingen als: ingewikkelde theorieën, overdreven moeilijke kapsels, liflafjes in het algemeen, intelectuele jazzrock etc. 2009 wordt een behoorlijk rechttoe rechtaan jaar en dat is een goede zaak! Maak er iets moois van!

2015 gaat dus hét jaar voor The Kevin Costners worden en 2009 het jaar van De Staat. Wat Torre van De Staat zélf de beste tracks van 2008 vindt, lees je hier. Wil je weten wat andere bands, zalen en platenzaken er van vinden? Stay tuned, want koffiedik kijken is weer hot!