Koffiedik kijken met Kroese

“In 2009 staan de mannen als lamme takjes aan de zijlijn’’

Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ,

In deze laatste maand kijken we terug op het afgelopen jaar. Wat waren de hoogte- en dieptepunten, en hoe gaat 2008 de boeken in? Ook werpen we alvast een blik in de toekomst, what’s hot in 2009 en what’s not? Vandaag gaan we koffiedik kijken met Kroese Arnhem!

“In 2009 staan de mannen als lamme takjes aan de zijlijn’’

Vandaag blikken we terug met Henk Visser van platenzaak Kroese Arnhem die 2008 zal herinneren als een enigszins dubbelzinnig jaar. Een jaar waarin aan de ene kant veel interessante nieuwe titels uitgebracht werden en de bezoeken aan de website van Kroese stegen, aan de andere kant een jaar waarin een aantal bekende platenzaken verdwenen. 

Hoe zul je je 2008 herinneren?

Als een enigszins dubbelzinnig jaar: aan de ene kant een jaar waarin waanzinnig veel interessante nieuwe titels uitgebracht zijn en een jaar waarin de stijgende lijn en grote hoeveelheid positieve feedback op onze site ons positief ten opzichte van de toekomst doet stemmen. Aan de andere kant natuurlijk het eerste jaar dat een aantal collega-winkels, waarvan iedereen wel dacht dat die tot de vaste waarden van de Nederlandse muziekindustrie behoorden, omgevallen is. Toch iets om niet al te lichtzinning over te denken.

Wat waren de hoogtepunten voor Kroese (en waarom)?

Het hoogtepunt is voor ons toch wel de erg positieve lijn die we op onze site terug zien. Niet alleen wat betreft omzet, maar ook qua aantal bezoekers. Steeds meer mensen bezoeken onze site en gebruiken de verschillende onderdelen van onze site om op de hoogte te blijven en komen met de kennis die ze op de site hebben opgedaan weer bij onze winkels over de vloer. Dit is uiteraard iets waar we met het oog op de toekomst erg blij mee zijn.
 
En de dieptepunten?

Echte dieptepunten waren er niet echt, 2008 was best een fijn jaar. Als ik toch iets moet noemen, dan is een dieptepunt het feit dat 'men' nog steeds vindt dat een cd (te) duur is. Veel mensen weten tegenwoordig niet eens meer wat een nieuwe of oude cd kost en roepen maar dat de cd’s overal zo duur zijn. Pertinente onzin uiteraard, maar krijg de mensen maar eens overtuigd van het tegenovergestelde. Ik hoop dat dat ooit zo ver komt, maar hierin is helaas nog een lange weg te gaan.
 
Wat kunnen we van Kroese verwachten in 2009?

Sowieso de oude vaste waarde: heel veel mooie muziek tegen een zo laag mogelijke prijs. Daarnaast hopen we in de loop van januari zo snel mogelijk onze vernieuwde site klaar te hebben. Deze wordt nog mooier, beter en completer dan de huidige site. Hiermee hopen we veel mensen blij te kunnen maken door inhoud te bieden die ze bij andere sites niet tegenkomen. Verwacht van ons niet dat we het wiel echt opnieuw gaan uitvinden, maar we doen het wel net even anders, en naar onze mening leuker en beter, dan de andere online cd-winkels.

Wat is je persoonlijke song of album van 2008?


Song: That's not my name van The Ting Tings
Album: Vantage Point van Deus

Wat verkocht opvallend goed in 2008?

Nationaal repertoire doet het nog steeds goed. Vind ik toch opvallend als je weet dat er wereldwijd, zeker dit jaar, zo waanzinnig veel waanzinning goed materiaal uitgebracht is. Marike Jager, Roosbeef, maar ook Anouk, Room Eleven, Ilse DeLange en zelfs Alain Clark verkopen we nog steeds heel erg goed. Nationaal product blijft tussen al dat internationale release-geweld makkelijk overeind.

Welke act(s) uit de regio Arnhem-Nijmegen gaat/gaan het maken in 2009?

Roosbeef gaat net zo groot worden als Spinvis en ik denk, maar hoop vooral, dat De Staat het ook helemaal gaat maken. Wait for Evolution is echt een waanzig lekker album.
 
What's hot in 2009?


De vrouwen in de muziek gaan het heft helemaal in handen in nemen. Was 2008 al het jaar van Adele, Duffy, Amy Winehouse en Amy MacDonald, in 2009 staan de mannen als lamme takjes aan de zijlijn toe te kijken. Het tweede album van Alela Diane, To be still, dat 18 februari uitkomt, zal het eerste album zijn dat die trend zal inzetten.
 
What's not?

De comeback-plaat van The Prodigy. Het zal wel weer een succes worden, maar al die comebacks... kunnen we niet even een jaartje overslaan???