Interview met bassist NO blues

Anne-Maarten van Heuvelen over het ontstaan en de toekomst van de band

Tekst: Bernard Bodt ,

NO blues speelt zondag 28 december in Luxor Live. De band speelt volgens eigen zeggen 100% Arabicana. Nieuwsgierig geworden trok ik de stoute schoenen om het Arnhemse lid van NO blues, Anne-Maarten van Heuvelen, enkele vragen te stellen.

Anne-Maarten van Heuvelen over het ontstaan en de toekomst van de band

NO blues speelt zondag 28 december in Luxor Live. De band speelt volgens eigen zeggen 100% Arabicana. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen sprak met de bassist, Anne-Maarten van Heuvelen.

Anne-Maarten, kun je jezelf even voorstellen?
“Ik ben bij verschillende bands zanger-bassist (Marbletones, Black Top en NO blues) en onder de naam Hills speel ik als singer-songwriter voornamelijk akoestisch gitaar. Ik speel basgitaar, contrabas, gitaar, beetje drums en een beetje Hammond-orgel. Ik ben 31 en woon nu twee jaar in Arnhem.”

Wanneer ben je begonnen met muziek maken?
“Op vijftienjarige leeftijd kocht ik mijn eerste basgitaar en ik ben daarmee gaan rommelen en heb mezelf muziek maken aangeleerd. Ik ben dus autodidact. Dat is ook omdat ik veel te eigenwijs ben om iets van een leraar aan te nemen. En het leek me ook niet nodig om les te nemen, want ik wilde ‘gewoon’ in een bandje spelen. Dat heb ik dus ook gedaan. Vanaf mijn zestiende speelde ik bij allerlei bandjes; schoolband van mijn middelbare school waarmee ik drie keer een schoolcabaretvoorstelling begeleidde en daarna een hele rits aan blues- en rockbandjes. “

“Aan het eind van de jaren ’90 woonde ik een tijdje in New York en daar heb ik besloten om muzikant te worden. Een vriend van mij woonde daar en werkte als singer-songwriter. Je zou hem kunnen kennen, hij is de zanger van Yellow Pearl uit Apeldoorn. Ik ben teruggegaan naar Nederland om mijn studie journalistiek af te maken. Ik heb een parttime baan gezocht om daarnaast aan mijn carrière als muzikant te werken.

In welke bands heb je gespeeld?
Ik speelde toen bij Judge Abraham & The Jury, die een plaat uit brachten. Met die band heb ik op vrij veel festivals gespeeld. Daarnaast speelde ik met de Marbletones, een fifties bluesband waarmee ik de afgelopen jaren op alle bluesfestivals in Nederland heb gestaan, veel in Duitsland speelde en ieder jaar wel een keer in Engeland tourde. Afgelopen jaar hebben we nog twee weken in de San Francisco Bay Area getourd. Ik heb met die band drie cd’s gemaakt. Deze zomer hebben we besloten ermee op te houden en afgelopen week hebben we het laatste optreden gedaan.”

"Verder heb ik de afgelopen jaren als bassist Europese tours van Amerikaanse bluesbands begeleid. Dit jaar heb ik een tour gedaan met Tracy Bonham. Zij had tien jaar geleden een wereldhit met Mother, mother en stond twee keer op Pinkpop.”

En in welke bands speel je nu naast NO blues?
“Ik speel in Black Top, een blues-rock-trio. De muziek zit een beetje tussen AC/DC en ZZ Top in. Op 14 december is ons debuutalbum bij Sonic Rendezvous uitgekomen.

“Twee jaar geleden heb ik mijn debuutplaat als singer songwriter uitgebracht onder de naam Hills. Deze cd is uitgebracht door Silvox en Coast to Coast. Als Hills treed ik tegenwoordig solo op met een akoestische gitaar. Het is heel mooi om puur de liedjes te spelen zonder een hele band erbij.”

Kun je wat meer over NO blues vertellen?
"NO blues is bij elkaar gebracht door Rob Kramer, hij is de directeur van Productiehuis ON. Hij was op zoek naar een contrabassist en kwam zo bij mij terecht. Hij kende mij van de Marbletones."

"NO blues is de combinatie van Amerikaanse folk blues en Arabische Taqsim (geïmproviseerde) muziek. Het idee erachter is, dat beide muzieksoorten verhalend van aard zijn. Voor mij heeft het meer met folk dan met blues te maken. Maar dat is waarschijnlijk omdat ik een beetje een verstokte blueser ben. De naam komt van productiehuis ON en is gebaseerd op het gebruik van de twee letters O en N bij producties van deze maatschappij. De combinatie tussen americana en Arabische muziek hebben we Arabicana gedoopt. “

Onlangs is de derde cd 'Lumen' van NO blues uitgekomen. En dat voor een gelegenheidsformatie. Had je dat verwacht?
"Absoluut Niet! Ad van Meurs, Haytham Safia en ik werden uitgenodigd om een combinatie te maken van folk blues en Arabische muziek. We hebben bij de eerste ontmoeting in drie dagen een voorprogramma voor de Holmes Brothers voorbereid. Na dat optreden was het voor ons eigenlijk afgelopen. Maar toen Rob een paar maanden later opbelde, zijn we ermee verder gegaan."

"Ons debuutalbum is eigenlijk gebaseerd op de liedjes die we tijdens die eerste ontmoeting schreven. Farewell Shellabyie werd meteen opgepikt door een platenmaatschappij en daarna ook veel op radio 1 en 2 gedraaid. En ook in Frankrijk deed die cd het heel goed. Toen we de tweede cd Ya Dunya uitbrachten, waren er al duizenden cd’s verkocht. Ondertussen zijn van de eerste twee albums ongeveer 20.000 stuks verkocht, wat natuurlijk waanzinning veel is. We hebben getourd in Frankrijk en Tsjechië waar we ook op nationale televisie zijn geweest."

"De nieuwe cd Lumen hebben we met weer met z’n drieën geschreven. Dit keer zijn we in december begonnen en hebben we tot april gewerkt. Ad, Haytham en ik komen bij elkaar en verwerken de ideeën tot liedjes. Daarna zijn we in mei de studio ingegaan. We nemen altijd op in een kleine studio in Gemert. Daar hebben we met onze percussionist Osama Maleegi en onze technicus en zangeres Ankie Keultjes in een week tijd de basis gelegd voor het album. De overdubs zijn in juni gedaan."

Je staat 28 dec in Luxor Live. Is Luxor Live voor jou als Arnhemmer bijzonder?
"Luxor Live vind ik ten eerste de mooiste popzaal van Nederland. Ten tweede vertelde mijn opa vroeger wel eens over dat hij als kleine jongen in de jaren ’30 daar naar de bioscoop ging. Ik vind het daarom ook leuk om er nu op de planken te staan. Luxor Live is een zaal die voor het publiek meer moet gaan leven en dat is de zaal zeker waard."

Wat kunnen de bezoekers verwachten?
"We zullen veel materiaal van de nieuwe cd Lumen spelen en natuurlijk ook altijd materiaal van onze vorige twee cd’s. Voor mensen die van americana-muziek houden, is het leuk en ook als je van wereldmuziek houdt, is het een leuke show. Muzikaal hebben we altijd veel lol; ik heb er zin in. We spelen met de ‘normale’ bezetting: Ad van Meurs op gitaar, Haytham Safia U’d, Osama Maleegi op percussie en Ankie Keultjes lead en achtergrondzang en ondergetekende.''

NO blues speelt zondag 28 december in Luxor Live. Het optreden begint om 20:30 uur.