Gewaagde overname in Club Purple

Verscheidenheid kan ook gezellig zijn

Tekst: Nathaniël Bagijn / Foto's: Tom Roelofs ,

Zondag was het zover, het eerste TakeOver feest in Club Purple. Deze speciale editie betrof een club versie van het Arnhemse hiphop feest. Geen live mc’s dus, maar ouderwets plaatjes draaien.

Verscheidenheid kan ook gezellig zijn

Rond de klok van half elf aangekomen is het nog vrij rustig in Club Purple, het is tenslotte zondagavond. En “hiphoppers zijn lui”, zo wist één van de trouwe bezoekers mij te melden. Eén ding dat opvalt is de verscheidenheid van het publiek vanavond. Gewoonlijks zijn bij hiphopfeestjes als de TakeOver de vrouwen flink ondervertegenwoordigd, maar vanavond gaan beide geslachten redelijk gelijk op. Het eerste wat ik als trouw ‘hiphopper’dan ook denk: ‘Er zijn vanavond vrouwen!’

Maar niet alleen de aanwezigheid van het vrouwelijke geslacht is verassend. Wat ook opvalt is de verscheidenheid aan hiphop stromingen die vanavond de revue passeren. Ook deze verschillende stromingen binnen de hiphopmuziek lijken hier vertegenwoordigd. Wat zorgt voor een grote uitdaging voor de draaiende dj’s. Want in zo’n situatie kan er veel mis gaan en weinig goed. Het is de taak aan dj’s Jay-B, The Flexican en Syte om dit tot een goed einde te brengen.

Op de vraag of een goede dj gekenmerkt wordt door het draaien van zijn eigen muziek of door zich aan het publiek aan te passen, heb ik niet altijd een antwoord. Maar vanavond kies ik duidelijk voor dat laatste. Iets waar dj Jay-B niet goed in slaagt, want waar deze avond uitblinkt in verscheidenheid, is de set die Jay-B draait alles behalve dat. Zijn set is vooral gericht op het gedeelte van het publiek dat graag 50-cent, Lil Wayne en andere commerciële hiphop luistert. Maar hierdoor wordt een groot deel van het publiek te kort gedaan. Er hangt dan ook een wat verveelde sfeer en slecht af en toe durft Jay-B het aan een plaatje onder zijn naald te schuiven dat de rest van het publiek aanspreekt.

The Flexican, inmiddels een grote naam in de hiphop- en plaatjesdraaierswereld. Het is inmiddels al wat drukker geworden en de hoop is nu op The Flexican gevestigd. Al snel wordt duidelijk waartoe The Flexican in staat is, zo weet hij de vele denkbare variaties op de hiphopmuziek naadloos aan elkaar te draaien. Het is nu voor ieder wat wils en dat brengt stemming. De wat geforceerde en afwachtende stemming maakt nu plaats voor een losse en gezellige sfeer. Iedereen heeft duidelijk de behoefte om uit zijn of haar dak te gaan deze avond. Iedereen gaat los, wat er ook gedraaid wordt. Zo gaat Bumaye van Typhoon fijntjes over in Hollereer van de Jeugd van Tegenwoordig. The Flexican krijgt het allemaal voor elkaar.

Resident dj Syte mag de avond dichtnaaien, bewapend met naald en plaat. Hij probeert het vooral commerciële optreden van collega Jay-B goed te maken door wat meer old-skool en underground hiphop te draaien. Dus de vele mensen die vanavond nog van The Wu-tang Clan, Opgezwolle, Dead Prez en J.Dilla willen genieten, krijgen hiervoor nog even de kans. De avond eindigt zoals iedereen het vanaf het begin al gewild had: gezellig met mede hiphopliefhebbers (van welke stroming dan ook) uit je dak gaan alsof je leven ervan afhangt.

Die paar mensen die een ondervertegenwoordigde muziekstroming in Arnhem - in dit geval hiphop - twee benen hebben gegeven om op te staan verdienen niets minder dan respect!