Met regelmaat schuift 3voor12 Gelderland zeven vragen onder de snoet van een interessant persoon uit de Arnhems-Nijmeegse muziekscene. Een producer, een muzikant, misschien een dj of een programmeur. Deze keer: Rik van Dinteren van Lord Ozis.

Lord Ozis speelt vanavond in de tweede halve finale van Kaf en Koren in Merleyn. De band verraste vriend en vijand door na zes voorrondes (en met 82% procent) als nummer 1 op het scorebord te eindigen. Een indrukwekkende prestatie, voor een onbekende band met een redelijk moeilijk te lokaliseren en weinig informatieve website.

Reden genoeg voor 3voor12 Gelderland om Rik van Dinteren, liedjesschrijver, gitarist en webmaster van de nog jonge band aan de tand te voelen.

1. Wat is je grootste blunder in je 'muzikale leven'? Dat ik niet eerder ben begonnen. Ik heb het geluk dat mijn ouders beiden muzikaal zijn en het belangrijk vonden dat ik al vroeg muziekles kreeg. Ik heb zo een jaar of vijf les gehad, maar ben daarna een lange tijd gestopt. Toen ging ik wat op de gitaar van mijn zus pielen en daar was ik eigenlijk gelijk verslaafd aan. Voordat ik in een band ging spelen heeft echter lang geduurd. Ik wou dat ik dat eerder had gedaan.

2. Welk nummer heb je vanochtend als laatste gedraaid? De nieuwe cd van Tool, en dan dus het laatste nummer daarvan. Ik hou niet van metal, maar Tool is geweldig! Die nummers zijn zo interessant om naar te luisteren. Het nieuwe album is opnieuw een meesterwerk. Mijn favoriete bands van dit moment (want dat varieert nogal met de tijd) zijn Radiohead (altijd goed) en dEUS.

3. Wat kan er volgens jou verbeterd worden aan de muziekscene in Arnhem-Nijmegen? Naar mijn mening mogen er wel meer kroegen komen met (kleine) podia waar als je als beginnend bandje makkelijk kunt optreden. Ik heb het idee dat de live muziek in Nijmegen nog niet zo groot is. Als je bijvoorbeeld Nijmeegs grootste podium, Doornroosje, bekijkt, stelt dat eigenlijk niet zoveel voor in vergelijking met andere steden. Ik hoop dat de nieuwe locatie van Doornroosje daar verbetering in brengt. Verder hoop ik dat Stichting PAN verder kan groeien zodat ze meer kunnen betekenen voor de vele bands in Nijmegen, want die zijn er wel.

4. Wat is de beste manier om dood te gaan? Geëlektrocuteerd worden door je koptelefoon op het hoogtepunt van je favoriete nummer.

5. Underground waardering of megasucces? Underground waardering. Ik streef niet naar een grote doorbraak. Muziek maken is voor mij nog steeds een hobby. Een hobby die wel een heel groot deel van mijn tijd en al mijn geld in beslag neemt, maar wel een hobby. Denk ik.

6. Wat is de beste band/muzikant/dj in de regio Arnhem-Nijmegen? Ik zou het echt niet weten. Een aantal bands uit de regio die ik wel goed vind op dit moment zijn Je Moeder en Kompaktrekorder. En ik vond de winnaar van de Roos in 2004, The Kevin Costners, ook wel een goede band.

7. En hoe is het verder? Meer nummers maken, een goede demo opnemen en zoveel mogelijk optreden.