Het seizoen van de bandjeswedstrijden is weer voorbij. Ook 2006 kent weer een Roos-winnaar, een Kaf en Koren-winnaar en sinds afgelopen vrijdag een Ernem Zweet-winnaar. Seanpenn kaapte de winst weg voor de neus van Lavalu, With Ice en John Coffey.

Zweten was het vrijdag 9 juni. Niet alleen door het prachtige weer maar ook door de vier erg goede bands die in de finale stonden van Ernem Zweet Pop/Rock 2006. Om negen uur begon het feest meteen goed met de onder de andere muzikanten gevreesde tweemansformatie Lavalu (spreek uit als 'lavaloe'). Op haar blote voeten wist Mariëlle me weer te verbazen. Lavalu stond, of eigenlijk zat, een stuk sterker en zelfverzekerder op het met bloemen versierde podium dan tijdens de voorronde. Rustig fantaseer ik in het zweterige Willemeen over een coole zomeravond op mijn balkon met een biertje en een cd van Lavalu. Heerlijk lijkt me dat.

Als tweede was het de beurt aan de heren van With Ice. De band die tijdens de laatste voorronde verrassend sterk en eigenzinnig uit de hoek kwam, liet vanavond wat steken vallen. Waren het de zenuwen misschien? Je zou toch verwachten dat na het bandcoachingstraject de band beter geworden is. Maar de foutjes die ze op het podium maakten mocht de pret in de zaal niet drukken. Het volle Willemeen swingde en ging uit zijn dak op de sarcastische teksten en energieke funk van With Ice.

Dan John Coffey, onlangs nog op de landelijke 3VOOR12 tot Hollandse Nieuwe uitgeroepen. Met onverstaanbare zang en het ene instrument dat het andere overstemde gaven ze toch een stevige rockset weg. Maar hun krachtshow lijkt het publiek eerder bij het podium weg te jagen dan naar zich toe te trekken. Het werd op den duur ook wel vrij eentonig. Ondanks dat weet John Coffey zich goed in het genre te plaatsen en spreken ze de doelgroep ongetwijfeld aan.

Afsluiter van de avond waren de jongens van Seanpenn. Backstage lieten ze me weten dat ze niet verwachtten te winnen en dat ze gewoon lekker wilden genieten. Dat Seanpenn wat van het coachingstraject en het commentaar na hun optreden in de derde voorronde heeft opgestoken viel meteen op. De band is meer een geheel geworden. En met de beste zanger van de avond in hun band klinkt de experimentele emo nu ook live erg sterk. Niet dat er niks meer te verbeteren valt, maar ze zijn in ieder geval goed op weg.

Terwijl het publiek druk aan het stemmen was op hun favoriet ging het er bij het juryoverleg heftig aan toe. Wordt het Seanpenn of toch Lavalu? Of moeten ze de prijs delen? Of gaan we maar gewoon alle punten bij elkaar optellen omdat we hier anders morgen nog zitten? Het werd het laatste. Alle punten die de juryleden aan de bands hadden gegeven op basis van de studiotijd en het finale-optreden werden opgeteld en met een nihil verschil kwam Seanpenn als winnaar uit de bus. Bij de publieksprijs werd With Ice tot winnaar gekozen met Seanpenn en Lavalu op een gedeelde tweede plaats. Foto's: kropot.nl

Lavalu

Lavalu

With Ice

With Ice

John Coffey

John Coffey

Seanpenn

Seanpenn