Vorig jaar ontstond er discussie tijdens Ernem Zweet. Hanneke de Jong deed als singer-songwriter mee tussen allemaal bandjes. Dat is appels met peren vergelijken, riepen de critici. En dus riep de organisatie een aparte singer-songwriter-wedstrijd in het leven. Afgelopen zondag was de finale.

Op zondag 18 juni zit het terras van Kultuurhuis Bosch vol. Jammer, want ondanks het lekkere zonnetje buiten valt er binnen te genieten van Ernem Zweet Singer-songwriter 2006. Nadat Hanneke de Jong vorig jaar tijdens een Ernem Zweet-voorronde tussen het rockgeweld haar kunstje moest vertonen is er nu dus een aparte singer-songwriter-finale.

De middag begint met Johnny Comes In. Een beetje zenuwachtig neemt hij plaats op het podium om vervolgens vooral door Bob Dylan geïnspireerde liedjes ten gehore te brengen. (Er komt zelfs een Dylan cover voorbij.) Helaas zijn de songs niet echt verstaanbaar en is er ook geen interactie met het publiek. Ondanks dat lijkt Johnny een sympathieke jongen die behoorlijk wat durf vertoont om hier tijdens dé contest van Arnhem een van zijn eerste optredens te geven.

Tegen de klok van vier is het de beurt aan Hanneke de Jong. Of, zoals presentator Wim aankondigt: "Degene die er verantwoordelijk voor is dat we hier staan vanmiddag..." Hanneke heeft voor de gelegenheid een kleine band om zich heen verzameld (percussie, bas en een tweede gitarist) die zo nu en dan tijdens de liedjes bijspringen. Dit komt de afwisseling ten goede en klinkt ook nog eens zeer aangenaam. Tegen het einde toont ze nog even wat echte power in haar stem en kruipt ze, omdat de pianist niet kon, zelf achter de piano. Ernem Zweet 2006 zorgde er al eerder voor dat ik Lavalu, Seanpenn en With Ice in mijn cd-wisselaar plaatste en gelukkig is daar nog een plekje vrij voor Hanneke.

Afsluiter is The Rain Poets. Lekkere songs in een fraai jasje en ondanks dat het op den duur wat eentonig wordt, verbaas ik me over de afwisseling qua muziek tussen de verschillende acts van vanmiddag. The Rain Poets brengen muziek waarbij je wel met je voet op de grond móet tikken terwijl je met een koud biertje naar ze luistert. Helaas weten de goed geschreven liedjes me door de aparte zang niet altijd te raken. Maar dat is een kwestie van smaak waar ik The Rain Poets niet op af mag rekenen. Terwijl het weinige publiek (twintig koppen, blijkbaar is het zonnetje voor de meeste mensen toch aantrekkelijker dan wat heerlijke muziek) zijn stem uitbrengt, gaat de jury in beraad.

Johnny Comes In krijgt advies om misschien beter Nederlandstalige teksten te gaan schrijven, want dan komen ze beter aan. Daarnaast is wat meer contact met het publiek een gewenste aanvulling. Hanneke De Jong wordt geprezen om haar afwisselende liedjes en het subtiele gebruik van de extra instrumenten. The Rain Poets hebben bijzondere zang en zijn een goed op elkaar afgestemd bandje. Over wie er met de juryprijs vandoor gaat, is de jury behoorlijk duidelijk: Hanneke de Jong.

Maar het publiek blijkt verdeelder. Zowel Hanneke als The Rain Poets halen evenveel stemmen. De organisatie besluit dat het het eerlijkst is om de act die er niet met de juryprijs vandoor gaat te belonen met de publieksprijs. The Rain Poets dus. Maar Hanneke de Jong mag zich de winnaar noemen van Ernem Zweet Singer-songwriter 2006. Foto's: kropot.nl

Johnny Comes In

Johnny Comes In

Hanneke de Jong

Hanneke de Jong

The Rain Poets

The Rain Poets