3VOOR12/Friesland Sound Secrets: Icky Pack

Yorn Overwijk creëerde zijn eigen monster van Frankenstein

Tekst: Marije Heida | Video & bewerking: Wouter Hoogland ,

Muzikanten zijn vaak op zoek naar het vinden van een eigen geluid. Sommigen gaan daar wat verder in dan anderen. Dat kan in de vorm van het bespelen van een een instrument op een bepaalde manier of zelfs het ombouwen van apparatuur en/of instrumentaria. In deze serie van portretten komen muzikanten aan het woord die vertellen over hun geheim om een bepaalde sound te creëren. 3VOOR12/Friesland presenteert in deze eerste Sound Secrets Yorn Overwijk van Icky Pack. De situatie: één gitaar, twee aparte mono-uitgangen en de illusie van een vierkoppige band.

In de zoektocht naar de geheimen van het geluid van Friese bands stuiten we al snel op Yorn Overwijk van Icky Pack. Loop je met je ogen dicht een zaal binnen waar hij en zijn drummer Jelmer Terwal spelen, zou je denken dat er minimaal vier muzikanten op het podium staan. Open je de ogen, dan zie je echter slechts twee heren. De één achter een drumstel en de ander met - naar eigen zeggen - een monster van Frankenstein om zijn nek. Yorn heeft het voor elkaar gekregen om een enkele gitaar te doen klinken als een bas én gewone gitaar. Het levert een bijzonder compleet en vol geluid op, uit zowel een bas- als gitaarversterker met uiteraard bijbehorende speakerkasten.

Het bespelen van de omgebouwde gitaren vergt wel een aantal aanpassingen. “Ik heb de akkoorden moeten herschikken. Ik kwam erachter dat als ik de ‘gewone’ gitaar bespeelde de akkoorden als één grote brij klonken. Ik speel de akkoorden nu zo dat het wel clean klinkt.” Daarnaast gebruikt Yorn de techniek die ‘chicken-picking’ wordt genoemd en veel wordt toegepast door rockabilly-muzikanten. “Je speelt met de plectrum tussen duim en wijsvinger en met de overige drie vingers tokkel je. Op die manier speelt de bas gewoon door, terwijl je met de andere vingers de melodie speelt en suggereer je met meerdere gitaristen te spelen.”

In het filmpje kun je horen hoe de omgebouwde gitaar van Yorn klinkt en zie je hoe hij chicken-picking techniek gebruikt. 

Wil je Icky Pack binnenkort live ervaren en zijn gitaren van dichtbij bestuderen?Kom dan naar de EP presentatie in Neushoorn op donderdag 3 maart.