3VOOR12/Friesland Sound Secrets: BlackboxRed

‘We houden van hard en noise… en hard’

Tekst: Marije Heida | Video & bewerking: Wouter Hoogland ,

Muzikanten zijn vaak op zoek naar het vinden van een eigen geluid. Sommigen gaan daar wat verder in dan anderen. Dat kan in de vorm van het bespelen van een een instrument op een bepaalde manier of zelfs het ombouwen van apparatuur en/of instrumentaria. In deze serie van portretten komen muzikanten aan het woord die vertellen over hun geheim om een bepaalde sound te creëren. 3VOOR12/Friesland presenteert in deze editie van Sound Secrets: BlackboxRed.

Speciaal voor de gelegenheid worden we uitgenodigd bij Eva van Netten thuis om te praten en vooral te luisteren naar de geheimen achter het geluid van BlackboxRed. Op de vraag of ze samen met haar muzikale wederhelft Stefan Woudstra wil vertellen over de creatieve zoektocht naar hun doorgaans duistere en harde sound, wordt de woonkamer van Eva ingericht als oefenhok/presentatieruimte. “Helaas kunnen we niet voluit spelen, dat vinden mijn medebewoners niet tof en ik blaas meteen mijn ramen eruit”, zegt Eva als ik vraag of ze op volle kracht de boel gaan aansluiten.

BlackboxRed is vanaf 2009 hét Friese exportproduct van wat ze zelf dansbare ghostgrunge noemen in het begin van hun bestaan. In de loop van de jaren schuwen ze het experiment niet, en worden pedalen en samplers met zorg uitgezocht om bepaalde effecten in de sound te krijgen. Eva maakt tijdens het opbouwen van de set duidelijk dat het proces van creëren echt een proces is waar de inbreng van beide bandleden even groot is. Bekijk en beluister in het filmpje hoe het duo te werk gaat en wat hun favoriete geluidseffecten zijn.

Momenteel werken Eva en Stefan aan een nieuw BlackboxRed album dat naar verwachting eind 2016 of begin 2017 uitgebracht gaat worden. Na de onthullingen in het filmpje zul je ongetwijfeld met andere oren naar het nieuwe materiaal luisteren.