3VOOR12/Friesland Sound Secrets: The Cool Quest

Van zoekende jamband naar geoliede hiphopmachine

Tekst: Marije Heida | Video & montage: Wouter Hoogland ,

Muzikanten zijn vaak op zoek naar het vinden van een eigen geluid. Sommigen gaan daar wat verder in dan anderen. Dat kan in de vorm van het bespelen van een een instrument op een bepaalde manier of zelfs het ombouwen van apparatuur en/of instrumentaria. In deze serie van portretten komen muzikanten aan het woord die vertellen over hun geheim om een bepaalde sound te creëren. 3VOOR12/Friesland presenteert in deze Sound Secrets The Cool Quest.

Hun thuisbasis is al jaren Zwolle, maar toch is en blijft de 'funkin' hiphop'-formatie The Cool Quest onlosmakelijk verbonden aan Friesland. Ooit begon het met jamsessies in Sneek, maar ook voor de opnames voor hun laatste album slijten de heren en dame vele uren in een studio in Leeuwarden. 

In de loop van de jaren evolueert de sound van de band, ontstaan uit die jamsessie, naar het opzwepende en uit alle hoeken beïnvloed geheel dat het tegenwoordig is. Ondertussen blijven ze zoeken naar nieuwe invalshoeken en schuwen ze het experiment niet. We spraken frontman Vincent Bergsma en hij vertelt waar de basis van de sound van The Cool Quest vandaan komt, welke instrumenten en benadering invloed hebben op die sound, en hoe zij zichzelf zien in de hiphopwereld van vandaag.