Op muzikaal gebied broeit, groeit en bloeit er continue van alles in de provincie Friesland. We stuiten binnen de redactie regelmatig op interessante samenwerkingen, ontwikkelingen binnen bestaande projecten of er drijven ineens nieuwe talenten boven. In de rubriek Op De Radar willen we de lezer op de hoogte brengen en voeden met vers muzikaal voer voor inspiratie, nieuwe input en als stimulans om eens een evenement te bezoeken waar je anders niet heen zou gaan. Op 13 oktober organiseert Friesland Pop in de hele provincie Helden Fan Hjir en we geven je graag een overzicht van de evenement en lichten er een paar uit.

Op 13 oktober wordt er dit jaar opnieuw een podium gegeven aan lokale muzikale helden in dorpen en steden door heel Friesland. De inspiratie voor dit evenement is afkomstig van onze zuiderburen. Een bende muziekliefhebbers genaamd ‘Poppunt’ uit Brussel organiseert voor het vijfde jaar op een rij het evenement ‘Lokale Helden’. ‘Support your locals!’ is daar het credo. Na overleg met Poppunt mocht Friesland Pop het concept ook aanjagen, maar dan wel onder een andere naam. En zo geschiedde. Aanstaande zondag vindt alweer de tweede editie van de Helden van Hjir plaats in Friesland. De opzet van het evenement is: Organiseer in jouw buurt een straatfeest, ga een samenwerking aan met een vluchtelingencentrum of organiseer iets in het café op de hoek. Verdiep je in de lokale scene en help ze om hun speelkansen te vergroten.

DOKKUM - STICHTING KALAMITEIT
Ook in Dokkum willen ze deze mogelijkheden bieden aan een artiesten. In het pand van Stichting Kalamiteit vinden al een aantal jaren interessante ontwikkelingen plaats. Zo dient het pand als repetitieruimte, studioruimte of werkplaats voor veel bands uit de omgeving: The Homesick, SWEETGODANIMALS, Exitlight Empire, Esther de Jong, GSTRN, WONDER, Korfbal, Admoran, Helfferich, The Resurrection en ga zo maar door. Het pand ondergaat grondige verbouwingen om onder andere de studioruimte te optimaliseren. Volgens de planning zullen de verbouwingen rond december klaar zijn. Om alvast een tipje van de sluier te lichten besloot het collectief binnen Stichting Kalamiteit (Ramon van de Werken, Esker van de Werken, Patrick Schaafstal en Ira Helfferich) het pand tijdens de Helden van Hjir open te stellen voor een aantal exclusieve optredens.
In de avond spelen Esther de Jong (Nederlandse dagboekmuziek), GSTRN (indie shoegaze), Atmoran (alternatieve metal) en Mellegro (alternatieve pop).

DRACHTEN - POPPODIUM IDUNA
De editie Helden Fan Hjir in Poppodium Iduna is qua programmering tot stand gekomen in samenwerking met 3VOOR12/Friesland. Wij mochten meedenken met de invulling van de line-up voor de zondagmiddag. Omdat het lokale helden zijn die mogen gaan optreden, schieten de genres van hot naar her. Dat is eveneens het charmante aan de opzet van een dergelijk evenement. Er is voor iedereen wat te ontdekken en muziekanten die elkaar normaliter niet snel zullen treffen, krijgen de kans kennis met elkaar te maken. Kersverse winnaar van de Kleine Prijs van Fryslân Delore, de Wâldpiekjes van All Over Again en de Drachtster lokalen Sunbourne en Calidus zullen op de zondagmiddag in op het podium van Iduna aantreden.

LEEUWARDEN - KLOKPLEIN
Het Klokplein in Leeuwarden wordt op zondagmiddag tot een uur of elf in de avond omgetoverd tot psy-trance party area. De dames en heren van 3rd BIT Events zorgen voor een batterij aan dj's, fluorescerende decors en kleurrijk dansende mensen op het smoeke pleintje naast Club Hemingway. Dat ook dit genre in Friesland floreert blijkt wel uit het feit dat ze zonder moeite zes lokale dj's kunnen neerzetten, die tien uur vertier kunnen verzorgen. Hou je van dansen, mooie kleuren, psy-trance en de buitenlucht? Dan moet je dus zondagmiddag naar het Klokplein gaan tijdens de 3rd BIT Events bijdrage voor Helden Fan Hjir.