Op muzikaal gebied broeit, groeit en bloeit er continu van alles in de provincie Friesland. We stuiten binnen de redactie regelmatig op interessante samenwerkingen, ontwikkelingen binnen bestaande projecten of er drijven ineens nieuwe talenten boven. In de rubriek Op De Radar willen we de lezer op de hoogte brengen en voeden met vers muzikaal voer voor inspiratie, nieuwe input en als stimulans om eens een evenement te bezoeken waar je anders niet heen zou gaan. In deze corona-editie brengen we je een initiatief van de band WIEBE, een benefiet voor het Longfonds.

Vrijdag 20 maart om 20:30 is er via het YouTube-kanaal van de band WIEBE een live-concert te volgen dat gestreamd wordt vanuit de verschillende huiskamers van de bandleden. De band doneert meer dan de helft van de opbrengsten van dit CoronaConcert aan het Longfonds.

‘Velen onder ons zitten thuis; of je in een risicogroep zit, of niet, voor ons allemaal wordt de wereld even heel klein. We willen als band tijdens deze crisis graag de verbinding zoeken met iedereen die voor onbepaalde tijd thuis zit, of in quarantaine zit vanwege gezondheidsklachten, en daarnaast een steentje bijdragen aan de zorg in Nederland,’ aldus frontman Wiebe Kaspers.

Vanaf het moment van de persconferentie van minister-president Rutte en het RIVM zijn vele artiesten werkloos, voor de komende tijd. Ook de heren van de band WIEBE kregen te horen dat ook hun shows de komende tijd niet door zullen gaan. De band: ‘Dat is lastig, en voelt vreemd, maar gelukkig zijn we nog niet ziek. Onze grootste drijfveer is het contact met publiek, en daarom zoeken we naar andere manieren om toch dat contact te leggen. En als er geen fysiek publiek meer mag zijn, kan dat tegenwoordig natuurlijk op een andere manier: online.’

De band zal aankomende vrijdagavond een concert geven, terwijl de bandleden alledrie in hun eigen woonkamer zitten. ‘Normaal gesproken heb je als musicus te maken met een substantiële vertraging als je over het internet zou musiceren,’ aldus Kaspers, maar om dat op te lossen maakt de band gebruik van zogeheten ‘jamLink’ interfaces, die de heren aangeboden hebben gekregen door docent, dirigent en musicus Willem Aukema. Zo’n audio-interface is een klein kastje, waar je als muzikant je instrument kan inpluggen, en zonder vertraging, online met anderen kan musiceren.

De band zal het concert streamen via YouTube, en om de verbinding te zoeken met het publiek spelen ze ook verzoeknummers die aangevraagd kunnen worden via een live-chat. Op de livestream zal ook een doneerknop te zien zijn, van deze donaties gaat minimaal 50% naar Het Longfonds en een klein deel naar de onkosten van de band. ‘We willen graag de onkosten dekken die we met ons team hebben, maar het grootste deel van de opbrengsten willen we aan patiënten met een longziekte schenken. Deze groep voelt zich zeer kwetsbaar op dit moment. Het Longfonds heeft de ambitie om de uitkomsten van onderzoek direct aan de mensen met een longziekte ten goede te laten komen. En daar sluiten wij ons als band graag bij aan.’

Het Livestream Benefiet CoronaConcert van WIEBE zal vrijdag 20 maart om 20:30 uur plaatsvinden en is live te volgen via het YouTube-kanaal van de band.