De vinylofielen: Wytse Dijkstra De vinylofielen: Wytse Dijkstra

"Ik ben fan van vinyl vanwege de beleving"

, Redactie

De vinylofielen: Wytse Dijkstra

"Ik ben fan van vinyl vanwege de beleving"

Redactie ,

Record Store Day - De vinylofielen van Friesland vertellen over hun speciale album en de beleving van het luisteren naar lp's.

Wytse Dijkstra is drummer en studeert aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Hij was vier jaar actief in Flying Trashcans, en nu druk met nieuwe projecten.

“Ik ben fan van vinyl vanwege de beleving. Je legt voorzichtig de plaat op je speler, tilt de naald op en mikt precies op het buitenste randje van de plaat. Na een paar kraakjes begint de muziek. En vanaf dat moment zit je er ook meteen in. Na een paar nummers moet je dezelfde handelingen nog een keer uitvoeren. Ook de zorg die je voor je platen moet hebben draagt bij aan de waardering voor de muziek die in de groeven staan. Cd’s en Iphones zijn functioneel, ik ervaar de muziek dan veel meer als achtergrond geluid. Dat heb ik bij vinyl niet.

Oh, en dan heb ik het nog niet eens over het kopen van platen gehad. Op zoek naar de plaat die je graag wilt hebben, of iets willekeurigs uitkiezen om even te luisteren en als het bevalt, meenemen. Wat ik misschien nog wel leuker vind is op zoek naar pareltjes in de kringloopwinkels! Negenennegentig van de honderd keer ligt er alleen maar meuk. Van die foute Nederlandstalige vintage shit. Maar soms...Als er dan iets super tofs tussen zit, is de kick alleen nog maar groter.

Mijn favoriete plaat is absoluut ...Like Clockwork van Queens of the Stone Age. Ik heb hem een paar jaar geleden gekregen voor m’n verjaardag, vlak voor een optreden. Ten eerste vind ik dat de nummers geniaal in elkaar zitten. Alle partijen en arrangementen zijn zo ongelofelijk goed uitgedacht. Eke keer als ik de plaat luister vallen me weer kleine nieuwe loopjes, accenten of andere dingen op. Ook de teksten van Josh Homme vind ik te gek. Hij gebruikt gekke metaforen die je tot nadenken zetten en zingt alsof hij het tegen jou heeft. Alles bij elkaar maakt dat de plaat een verhaal vertelt. De plaat sleurt je mee naar een bepaalde sfeer of gevoel waar je niet omheen kan. Dat vind ik waanzinnig…"

Album: ...Like Clockwork
Band: Queens of the Stone Age
Label: Matador Records
Uitgebracht: juni 2013

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland