De vinylofielen: Wouter Hoogland De vinylofielen: Wouter Hoogland

"Vinyl beheerst op het moment eigenlijk mijn leven"

, Wouter Hoogland

De vinylofielen: Wouter Hoogland

"Vinyl beheerst op het moment eigenlijk mijn leven"

Wouter Hoogland ,

Record Store Day - De vinylofielen van Friesland vertellen over hun speciale album en de beleving van het luisteren naar lp's.

Wouter Hoogland is eindredacteur bij 3VOOR12/Friesland, is zanger/gitarist bij Journalists en studeert American Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen.

"Tsja, vinyl beheerst op het moment eigenlijk mijn leven. Overdag schrijf ik mijn bachelorscriptie over postmoderne theorieën achter de nieuwe populariteit van de lp, en zodra ik thuis kom zet ik een plaatje op. Er is geen ontsnapping mogelijk. Niet dat dat zo erg is, overigens. Ik ben er graag mee bezig, het is een fijn proces: je stapt je fiets, zet Spotify uit op je telefoon, veegt de plaat schoon, en je ploft neer op de bank. Het is goed beschouwd een ritueel, het geeft net iets meer waarde aan de muziek die je op zet.

Nu kan ik wel een heel verhaal op gaan hangen over dat ik vinyl draai omdat het veel warmer klinkt et cetera et cetera, maar eigenlijk heb ik mijn eerste plaat alleen maar gekocht om stoer te doen voor een paar meisjes. Ik had nog niet eens een platenspeler destijds. Rond vinyl zit sowieso een heel aura van coolheid: vanuit de subculturen van hiphop en punk was het eigenlijk altijd een rebellie tegen de digitalisering van muziek. En zo kun je het nog steeds zien.

Niet mijn favoriete album, maar wel mijn favoriete plaat is mijn Sticky Fingers van de Roling Stones. Die heb ik opgepikt in een platenzaak in Riga die was gecombineerd met een slijterij, omdat de eigenaar anders niet rond zou komen. Letland heeft een drankprobleem. Het viel me op dat de rits op de hoes er slecht gephotoshopt uitzag. De verkoper wist te vertellen dat dit de Sovjet-gecensureerde versie was. Ik heb er nooit bewijs voor kunnen vinden, maar ik vind het een mooi verhaal dus ik kies ervoor om het te geloven."
 

Album: Rolling Stones
Band/Artiest: Sticky Fingers
Label: Atlantic Records
Uitgebracht: april 1971

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland