De vinylofielen: Stefan Woudstra De vinylofielen: Stefan Woudstra

“Voor mij is een vinylplaat een kunstvorm”

, Tekst: Theo van er Veer | Foto's: Rick Slagter

De vinylofielen: Stefan Woudstra

“Voor mij is een vinylplaat een kunstvorm”

Tekst: Theo van er Veer | Foto's: Rick Slagter ,

Het proces van een lp beluisteren kan een ritueel zijn, het verzamelen van zeldzame parels een obsessie of in bakken vol tweedehands vinyl zoeken een hobby. In de wekelijkse rubriek ‘De vinylofielen van Friesland’ gaat 3voor12/Friesland op zoek naar mooie verhalen over lp’s, platenhoezen, dat ene bijzondere album en meer. Theo van der Veer sprak met Stefan Woudstra over zijn merkwaardige fascinatie voor langspeelplaten.

“Ik vind vinyl heel mooi, het is een hele beleving enzovoort”, begint Woudstra zijn verhaal met een glimlach. “Wat kan ik er nog over zeggen? Alles is er al over gezegd, iedereen heeft alles al gezegd. Nee… Ik ben vrij nieuw met vinyl. Wij hadden vroeger thuis ook geen platen, wel cassettebandjes. Ik weet overigens nog wel dat mijn opa en oma een platenspeler hadden, die ik een keer mocht lenen om sprookjesplaten te luisteren, dat vond ik wel echt super tof.”

De vinylcollectie van Stefan Woudstra, drummer bij BlackBoxRed staat wat dat betreft nog in de kinderschoenen. “Eigenlijk ben ik vorig jaar pas begonnen met het aanschaffen van lp’s. Ik koop ook eigenlijk alleen maar muziek die ik super, super, super tof vind. Of juist het tegenovergestelde, muziek die ik super, super, super slecht vind.” In kringloopwinkels kan de drummer, naar eigen zeggen zijn hart op halen. “Ik kies eigenlijk veel platen uit op de hoes. Ik draai de muziek dan niet, maar omdat de hoes zo ontzettend lelijk is, schaf ik de lp dan aan. Van The Village People heb ik bijvoorbeeld twee platen, ik vind die foute hoezen kunst! Dat artwork past gewoon niet op een klein cd hoesje, dan komt het niet over."

"Maar mijn favoriete plaat is Some Heavy Ocean; het solodebuut van Emma Ruth Rundle." Op het moment van spreken klinkt het geluid van het album zachtjes uit de speakers van de platenspeler. Emma Ruth Rundle is een singer-songwriter uit Los Angeles. Hij vervolgt: "Met haar eigen band Marriages tourt ze regelmatig met Wovenhand. Ik vind dit super goed! Deze plaat is vorig jaar uitgekomen en die heb ik alleen maar geluisterd in Slovenië, waar ik toen op vakantie was. Hij was toen ook net uit.” Met name de mix en sfeer van de spreken Woudstra enorm aan. "De sfeer is echt heel bijzonder, dat vind ik heel belangrijk. Juist door dat opnameproces." Met singer-songwriters heeft Woudstra in het algemeen niet veel op. "Maar doordat dit niet zo’n cliché voorbeeld is, vind ik het zo bijzonder. Ik hou normaal van moeilijke, harde en complexe muziek. Maar dit is gewoon zo goed. De ruimtegebruik op deze plaat is ook goed hoorbaar, dat vind ik er mooi aan."

"Ik heb deze plaat ontdekt door het internet, niet door eindeloos te zoeken in de vinylbakken, helaas. Maar goed, deze plaat was me waarschijnlijk ook niet opgevallen wanneer ik in platenbakken was gaan sneupen. Ja, het is best wel een goede uitvinding, dat internet, haha… Vroeger ontdekte ik de muziek door naar platenwinkels te gaan. Dan keek ik wat de Free Record Shop in de bakken had of je ging naar de bibliotheek. Tot voor kort hadden ze daar zelfs nog vinyl staan”, vertelt Woudstra. “Dat vind ik eigenlijk heel bijzonder, vinyl huren. Na een paar keer uitlenen zit zo’n ding toch vol met krassen?"

Woudstra: “Ik vind het jammer dat ik mijn collectie nu niet kan tonen." Het interview vindt namelijk plaats in de woning van zijn BlackboxRed collega Eva van Netten. Woudstra vervolgt: "Ik heb echt alleen maar lp's met foute hoezen.” Hij doelt hiermee op de welbekende 'alle dertien goed lp's', met hierop schaars geklede dames. "Maar ik heb ook een plaat van een drummers ensemble, met hierop allemaal half naakte mannen, met een bezweet voorhoofd. De muziek klinkt ook nergens naar." Een ander pronkstuk uit zijn collectie is een Mexicaanse plaat. "Daar staat trouwens een hele mooie dame voorop. Dan heb ik ook nog een plaat met alleen maar Hawaii klassiekers. Dat soort dingen, dat vind ik nou echt geweldig!" Dit soort platen vind je volgens de drummer dan ook alleen in kringloopwinkels of op rommelmarkten. "Dan kun je het hele internet rondstruinen, maar dat obscure spul vind je gewoon niet online. In kringloopwinkels kom je echt de mooiste dingen tegen, heel veel platen die bejaarden achterlaten, zoals Jantje Smit en Heino. Dat is echt mijn liefde voor vinyl, die foute platen."

Album: Some Heavy Ocean
Band/Artiest: Emma Ruth Rundle
Label: Sargent House
Uitgebracht: 2014

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland