De vinylofielen: Sido Martens De vinylofielen: Sido Martens

“Lang geleden gaf ik mijn collectie elpees weg"

, Redactie

De vinylofielen: Sido Martens

“Lang geleden gaf ik mijn collectie elpees weg"

Redactie ,

Record Store Day - De vinylofielen van Friesland vertellen over hun speciale album en de beleving van het luisteren naar lp's. Sido Martens is een Nederlands zanger, gitarist en mandolinespeler, die landelijk bekend werd als lid van de folkrockgroep Fungus (hit: Kaap'ren varen). In 1975 verliet hij de groep voor een solocarrière. In datzelfde jaar kwam zijn eerste album uit. In 1976 speelde Martens op Pinkpop Festival.

“Lang geleden gaf ik mijn collectie elpees weg. Ik heb zelfs geen pick-up meer. Uiteindelijk moest ik in arren moede de platen die van mij in de jaren zeventig van de vorige eeuw verschenen bij tweedehands winkeltjes opnieuw aanschaffen. Toch ben ik gek op vinyl. Als kind van de seventies koester ik de geur van zowel de plaat als de hoes. Vers papier, lijm en vinyl. Hmmm. Een plaat, dan had je wat. Oog- en oorstrelend.

De eerste opnames die ik maakte waren op tape. Uiteraard, er was niets beters. Kilometers band op grote spoelen, immense recorders met een torenflat aan modules vol lampjes en metertjes voor alle 24 sporen Analogischer kon het niet. Tape kan je oversturen. Je jaagt de meter in het rood en krijgt bandsaturatie. Harmonische vervorming, heerlijk en heel natuurlijk. Hoe anders is de digitale optelsom van bits en bitrate. Elke spatje vervorming resulteert in angstaanjagend geknars en gepiep. Maar digitaal is handig, compact, betaalbaar en dus heel praktisch voor een uitvoerend artiest als ik. En met de juiste plug-in voeg je die zo gewenste warmte weer toe. Surrogaat van de ergste soort. Ik weet het, doe er ook niet aan mee.

In 2010 bracht ik opnieuw een elpee uit, Zilverziel. Dit keer in eigen beheer, met klaphoes maar ook met een cd'tje voor wie geen pick-up in de auto zou hebben. Duur was het wel. Maar heel leuk en interessant om zelf bij het snijden van de master te zijn. Of in die grote Haarlemse hal met stampende en dampende bijna vooroorlogse machines te staan waar van een klompje zwart goud in één dreun een glimmende plaat met groeven vol muziek wordt geperst. Het blijft een mysterieus proces.”

Album: Zilverziel
Artiest: Sido Martens
Label: Eigen Beheer
Uitgebracht: juli 2010

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland