De vinylofielen: Shantia Fardin De vinylofielen: Shantia Fardin

“Japanse Voice Your Opinion lp van Heresy is my presioussss”

, Marije Heida

De vinylofielen: Shantia Fardin

“Japanse Voice Your Opinion lp van Heresy is my presioussss”

Marije Heida ,

Het proces van een lp beluisteren kan een ritueel zijn, het verzamelen van zeldzame parels een obsessie of in bakken vol tweedehands vinyl zoeken een hobby. In de wekelijkse rubriek ‘De vinylofielen van Friesland’ gaat 3voor12/Friesland op zoek naar mooie verhalen over lp’s, platenhoezen, dat ene bijzondere album en meer. Marije Heida spreekt Shantia Fardin over één van zijn favoriete albums en zijn verzamelwoede.

Voor de rubriek ‘De Vinylofielen van Friesland’ wordt de naam van Shantia Fardin door meerdere mensen aangedragen als goede kandidaat. Er komt een stroom aan e-mails op gang en al gauw krijg ik in de gaten dat dit een man is met een rijkgevulde kast met vinyl en dito verhalen. Op de ogenschijnlijk simpele vraag waar zijn liefde voor vinyl en muziek is ontsproten, bemerk ik in elke mail het groeiende enthousiasme van Shantia over het onderwerp en de bijna onmogelijke taak om het verhaal kort en bondig te houden. Gelukkig heeft hij uiteindelijk een keuze gemaakt wat betreft het ‘bijzondere’ album, waar deze rubriek eigenlijk om begonnen is. Het bevestigt bij mij in ieder geval maar weer hoe intens de liefde voor een plak vinyl kan zijn.

Shantia Fardin is al vijfentwintig jaar actief in verschillende grindcore bands, waaronder My Minds Mine (1995-2002, 2014 - heden) en Blood I Bleed (2002-heden). De eerste snaren die hij aan gort speelde waren die van een basgitaar, de laatste vijftien jaar vermaalt hij gitaarsnaren tot gruis. Dertien jaar na het inactiveren van My Minds Mine pakken de heren de nummers er weer bij en spelen ze o.a. op Dokk’em Open Air

“Ik ben opgegroeid in Hurdegaryp/Burgum. Toen de interesse in muziek kwam, had je lokaal wel wat shows, maar we moesten naar Buitenpost of Leeuwarden om de wat grotere bands te zien. Ook voor de jacht op platen moest je naar Leeuwarden of eens in zoveel tijd met het openbaar vervoer naar Amsterdam. De rest ging via mailorder. Een paar jaar later stonden in Kielhool in Burgum zeer geregeld buitenlandse bands, die langskwamen op tour. Ook hadden we Waldrock een paar honderd meter verderop in de straat. Dat was een hele goede oude tijd.
 

Ik ben begonnen rock/metal platen te kopen op mijn twaalfde, rond 1983 of zo. Cd’s waren er nog niet en cassettebandjes waren toch minder cool dan de lp’s. Toen cd’s opkwamen heb ik een tijd geen platen gekocht, maar begin jaren negentig brak toch de hel weer los; op platenbeurzen vond je toen al het leuke jaren tachtig spul voor leuke prijzen. Omdat vinyl me bleef boeien ben ik in 2002 een DIY platenlabeltje Fast & Furious begonnen. Op dat label bracht ik voornamelijk vinyl uit van grindcore en hardcore bands. Dat liep best goed en omdat een vriend van mij al een platenzaakje (Stonefree Records) had, zijn we gezamenlijk verder gegaan. Via de zaak kocht ik alles in wat los en vast zat, maar na een poos besefte ik dat je toch de tijd niet hebt om alles bij te houden. Daarmee was de verzamelwoede wel over en zijn we vorig jaar met de zaak gestopt.  

Het is eigenlijk een onmogelijke vraag om antwoord op te geven als het gaat om mijn meest bijzondere plaat. Veel - maar gelukkig niet alle - platen hebben een bepaald verhaal. Als er dan toch één plaat gekozen moet worden dan is het wel het album Voice Your Opinion van Heresy, en dan met name de Japanse uitgave van deze lp.
Destijds (pre internet) ging het gerucht al dat er van de Face Up To It (originele titel) lp meerdere persingen waren. Toen ik via een bevriende tape trader de Voice Your Opinion lp op tape kreeg, dacht ik eigenlijk de nieuwe Heresy plaat te krijgen. Van de Engelse, Canadese en Nederlandse was ik op de hoogte. Echter, dit was de Japanse versie met een andere titel en bonus nummers. Lekker speciaal dus!
 
Jaren later (nog steeds pre internet) lag hij voor mijn neus op de platenbeurs in Utrecht; Voice Your Opinion…tadaaaaaa!! In nieuwstaat met alles erop en eraan; andere hoes, inleg met Japanse teksten, bonus 7” flexi met covers van Youth of Today en Siege! Scoren dus. Inmiddels heb ik alle zes (of zo) versies wel in handen, maar is dit wel ‘my precioussss’.

De band beïnvloedde mij en mijn band destijds zo dat we besloten om Heresy covers te gaan spelen en deze op te nemen. In 2004 heb ik daarom samen met nog twintig andere bands een Heresy Tribute lp uitgebracht.” 
 

Album: Voice Your Opinion
Band/Artiest: Heresy
Label: Dogma Records
Uitgebracht: 1988

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland