De vinylofielen: Ruben Planting De vinylofielen: Ruben Planting

"Op veel plekken vind je wel een platenbak en de zoektocht is eindeloos"

, Redactie

De vinylofielen: Ruben Planting

"Op veel plekken vind je wel een platenbak en de zoektocht is eindeloos"

Redactie ,

Record Store Day - De vinylofielen van Friesland vertellen over hun speciale album en de beleving van luisteren naar lp's.

Ruben Planting studeert Media & Entertainment Management, is medewerker bij Deeptrax Records, resident dj en co-eigenaar van Nokturné.

"Mijn eerste plaat was Donuts van J Dilla, deze kocht ik zo’n zeven jaar geleden met een vriend bij platenzaak King Kong Records in Leeuwarden. Hij wou die plaat hebben en liet hem aan mij horen, maar ik kocht hem eerder. Als troost gaf ik hem een exemplaar op zijn verjaardag. Elke plaat die erop staat zit vol met samples (men "leent" een stukje muziek van een ander nummer en mixt dat in de eigen opname). Zo heb ik in mijn platenkast een paar repress platen daarvan staan. Neem nou de Amerikaanse blues en soul zanger Syl Johnson, met zijn album Dresses Too Short waarop het nummer Different Strokes staat. Hieruit is bijvoorbeeld een percussie lijn gesampled.
 

Dit had ik met nog veel meer samples van 'Donuts'. En dan ging ik zoeken waar het origineel vandaan komt. En vanuit hier ga je weer verder zoeken en dan kom je erachter dat bijvoorbeeld Stevie Wonder samenwerkte met de band genaamd Maceo & All The King's Men en dan koop je hiervan de plaat Funky Music Machine weer. Of je kijkt naar de naam van de producer en zo verder. Kortom, ‘Donuts’ heeft mij naar veel meer platen geleid.
Zo verlegde ik mijn zoektocht op de Amerikaanse database en marktplaats Discogs of ik vroeg het aan mijn vader, die het vaak ook wel wist. Daarnaast deelde ik kennis uit met vrienden die dezelfde muziekpassie hebben. Ik heb veel bij King Kong gekocht en bij Deeptrax maar ook online, in tweedehands zaken, in estafette winkels of op vlooienmarkten. Op veel plekken vind je wel een platenbak en de zoektocht is eindeloos."

Album: Donuts
Artiest:
J Dilla
Label:
Stones Throw
Uitgebracht:
februari 2006
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland