De vinylofielen: Michel Pitstra De vinylofielen: Michel Pitstra

"Ik adopteerde de platen van mijn ouders"

, Alwin Sinnema

De vinylofielen: Michel Pitstra

"Ik adopteerde de platen van mijn ouders"

Alwin Sinnema ,

Record Store Day - De vinylofielen van Friesland vertellen over hun speciale album en de beleving van het luisteren naar lp's.

Michel Pitstra (Bodem) is DJ bij MALFUNKTION en Liquid en is docent aan Academie voor Popcultuur, werkzaam bij MediaArt Friesland en co-eigenaar Buro Lamp&Kap

Beste Vinyl,
Ik ben met je opgegroeid en was als klein jochie al door je gefascineerd. Die hoes van Bat out of Hell van pa, bijvoorbeeld. Magisch.

Mijn ouders hadden een mooie platencollectie. Veel soul, ik zie de hoezen nog voor me. Betty WrightÍž rode achtergrond, geel randje. Betty in het midden met grote oorbellen en een microfoon. Op de voorkant, rechtsonder, had mijn ma haar naam gezet. Doe Maar: die ene groen-roze hoes met bliksemletters. Een kriebel in blokletters op de voorkant in mijn pa’s handschrift. Even opletten bij Nederwiet, laatste track van kant A, krasje na 2 minuten.

Op het moment dat mijn ouders een cd-speler kochten, mocht ik de platenspeler overnemen. Ik adopteerde de platen van mijn ouders, ze staan hier nog steeds in de kast. Betty in het derde vak boven, Doe Maar er niet ver naast. De verzameling werd al snel aangevuld met house, hiphop, new beat en later techno.

Vinyl heeft een sterk karakter dat veel verder gaat dan alleen muziek. Turn Up The Bass; geel met smiley, een sticker van een drive-in show voorop en sporen van markeerstift op het label. Dat ene klikje is onderdeel geworden van de muziek. Gescheurde hoezen gerepareerd met stickers, dikke groeven, dunne groeven, misdrukken, gegraveerde teksten, enzovoorts. Ik begon me pas te beseffen wat de waarde hiervan was toen de dragers van muziek steeds minder karakter kregen.

Vinyl, je bent meer dan een collectie fijne muziek. Je bent een vriend met karakter die in mijn platentas meereist of trouw staat te wachten tot ik weer thuis ben. Je hebt je gebreken, je bent niet chique. Ik hoor je, ik zie je, voor mij ben je een open boek. Tastbaar, eerlijk en onweerstaanbaar.

Maar potver, ik til me een ongeluk.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland