De vinylofielen: Eva van Netten De vinylofielen: Eva van Netten

“Ik ben best wel een fan van vinyl, vooral speciale kleuren of hele mooie hoezen”

, Theo van der Veer

De vinylofielen: Eva van Netten

“Ik ben best wel een fan van vinyl, vooral speciale kleuren of hele mooie hoezen”

Theo van der Veer ,

Het proces van een lp beluisteren kan een ritueel zijn, het verzamelen van zeldzame parels een obsessie of in bakken vol tweedehands vinyl zoeken een hobby. In de wekelijkse rubriek ‘De vinylofielen van Friesland’ gaat 3voor12/Friesland op zoek naar mooie verhalen over lp’s, platenhoezen, dat ene bijzondere album en meer. Theo van der Veer zocht Eva van Netten op, en sprak met haar over haar liefde en fascinatie voor vinyl.

"Ik mag toch ook wat over een deel van mijn collectie vertellen?", vraagt Eva nog voor dat we het onderwerp vinyl hebben aangesneden. "Ik heb namelijk niet één specifiek favoriet album, maar wel een bepaald deel uit mijn collectie waar ik heel trots op ben." Op haar platenkast liggen een aantal exemplaren van de 'Third Man Series' collectie al uitgestald, geflankeerd door de laatste twee geluidsdragers van haar band, BlackBox Red.

Ze steekt enthousiast van wal: “Ik wilde het namelijk hebben over de lp’s die ik met regelmaat thuis gestuurd krijg van Third Man Records, het platenlabel van Jack White. Het heet The Vault en daar kun je lid van worden. Je krijgt dan eens in de drie maanden limited-edition vinylplaten en merchandise thuis gestuurd. De laatste die ik kreeg was een live plaat van The White Stripes uit China of Brazilië. Het is echt heel tof!” En toegegeven, wat Eva mij laat zien ziet er erg mooi uit. Lp- en singlehoezen zijn prachtig vormgegeven. De gastvrouw vervolgt haar verhaal: “Ik ben echt helemaal excited, wanneer ik weer zo’n pakket krijg.”

Onlangs kreeg ik enkele exclusieve singles van The Dead Weather, en het mooie aan zo’n abonnement is dat je als enige die singles op vinyl kunt krijgen. Deze was begin dit jaar uitgekomen.” Ze laat me enkele singletjes zien en vervolgt: “Je weet dat er maar een paar honderd van gemaakt zijn. Het ziet er allemaal heel mooi uit, dus daar ben ik dan heel trots op.”

Op de vraag of ze altijd al fan is geweest van The White Stripes antwoordt Eva: “Ik ben altijd al fan geweest van Jack White, van de manier waarop hij gitaar speelt tot hoe hij bedenkt hoe de knopen op z’n jas zitten. Er is over nagedacht. Ik heb daar ook een afstudeerscriptie over geschreven, over de relatie tussen het regisseren van je muziek en de vormgeving. Je ziet het niet veel, het is eigenlijk een filmachtige manier van werken. Hij doet dat bij alles, het is bizar en misschien extreem. Voor elke band of project heeft hij een ander kleurenpallet, voor z’n eigen project is dat blauw. Wel herkenbaar en daardoor sterk en uniek. Voor The Dead Weather is dat zwart met geel en voor The Raconteurs is de vormgeving best wel klassiek: bruinachtig/koper.”

Op de achtergrond herken ik het stemgeluid van Jack White. Eva: “Dit is wat we nu horen,  ‘Live From Bonnaroo 2014’” Dan plotseling: “Hij speelt niet meer, hè? Ik was helemaal in shock!” Ze vervolgt haar betoog, refererend aan de plaat die onder de naald ligt: “We draaien de witte ‘kant’ van de driedubbele live plaat.”

Ze zoekt de plaat van The Racounteurs en verontschuldigt zich: “Ik heb het niet allemaal op volgorde hoor.” Dan pakt ze een lp uit de kast en houdt die omhoog: “Eigenlijk wilde ik deze presenteren: 'Girls on Rock'. Die heb ik van Stefan (Woudstra, de drummer van BlackBox Red) gekregen, helemaal in mijn straatje natuurlijk, haha.” Eindelijk heeft ze hem gevonden: “Dit is hem dan, deze heeft een klassieke vormgeving, chroomkleurig met zwart. Met The Raconteurs doet Jack White momenteel niets meer, maar hij is wel weer bezig met een nieuwe Dead Weather plaat, maar ik heb er een beetje een hard hoofd in want ze zouden iets van tien singles per jaar maken en ik heb er pas twee.

Ja, de laatste tijd koop ik wel weer meer vinyl, maar we krijgen ook wel veel en het meeste vinyl wat er in de kast staat is eigenlijk een erfenis van mijn vader. Heel veel uit de jaren zestig en zeventig. Het is echt tof om door heen te gaan ook, om die muziek te ontdekken. Vroeger draaiden we thuis heel veel platen, één van mijn favoriete platen was van The Beatles, Help. En we hadden een plaat thuis met oerwoud geluiden, die wilde ik altijd luisteren want dat was heel spannend.

Ik ben best wel een fan van vinyl, vooral speciale kleuren of hele mooie hoezen. Voor ons eigen platen kiezen we ook altijd wel iets speciaal, sowieso speciale kleuren en hoezen binnenstebuiten, omdat ze dan rauw zijn in plaats van glad. We zijn er wel mee bezig”, besluit Eva haar verhaal.

Albums: The Vault Series
Band/Artiest: Jack White, The White Stripes, The Dead Weather e.v.a.
Label: Thirt Man Records
Uitgebracht: v.a. 2009

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland