De vinylofielen: Dirk van der Zee De vinylofielen: Dirk van der Zee

"Als iets bijdraagt aan verbetering van het geluid van het systeem dan pas ik de verbetering toe"

, Marije Heida

De vinylofielen: Dirk van der Zee

"Als iets bijdraagt aan verbetering van het geluid van het systeem dan pas ik de verbetering toe"

Marije Heida ,

Record Store Day - De vinylofielen van Friesland vertellen over hun speciale album en de beleving van het luisteren naar lp's.

Dirk van der Zee is concertverslaggever bij 3VOOR12/Friesland en is gitarist.

“Ik houd van muziek op vinyl mede door dynamische eigenschappen die het heeft en dat je de sound van een plaat voor een groot deel zelf kunt beïnvloeden. Dat kan door bijvoorbeeld een ander element op de toonarm te monteren of een ander type naald. Maar ook een toonarm met specifieke instellingen of het zwaarder maken van chassis delen, kunnen substantiële bijdragen leveren bij het geluid van een plaat. Ik vind het leuk om nagenoeg onhoorbare elementen in een plaat te horen. Dat kan bijvoorbeeld het neerleggen van drumstokken op een snaredrum zijn of ongewilde slides op een (bas)gitaar tijdens het opnemen van een track, die naar achteren zijn gemixt. Deze manier van luisteren geeft mij het gevoel, dicht bij het opnameproces te zijn.

Ik ben een zogenaamde tweaker, als iets bijdraagt aan verbetering van het geluid van het systeem dan pas ik de verbetering toe. Ik benader een platenspeler ook meer als een muziekinstrument. Er zijn 1001 mogelijkheden tot verbeteringen en deze mogelijkheden hebben ook weer mogelijkheden, enzovoorts. Enfin, het blijft een zoektocht en soms kan dat ontaarden in een obsessie.

De plaat die ik in mijn handen houd is van Magma, met de titel Magma Live uit 1975. Deze plaat heb ik dik twintig jaar in mijn verzameling. In het begin had ik daar een haat/liefde verhouding mee. Deze plaat zou ik ook nooit zomaar opzetten en al helemaal niet in het bijzijn van anderen. Bij vlagen kan de muziek van Magma - dat vooral een mengelmoes is van fusion, jazz, zeuhl en art-rock in de kobaïa taal - je naar de keel grijpen. Vorig jaar heb ik dit live mogen ervaren. De drummer en oprichter van de band Christian Vander, is nog steeds in staat om met zijn 67 jaar het drumstel met de kenmerkende grote gong achter zich flink te raken en weet zichtbaar, zonder enige moeite de ene na de andere polyritmische shuffle te produceren. Het optreden was fenomenaal, ik werd er volledig door weggeblazen. Magma is het beste wat ik ooit live heb gezien.“
 

Album: Magma
Band: Magma Live
Label: Utopia Records
Uitgebracht: 1975

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland