Op de vooravond van deze zevende editie Welcome to The Village zijn het uiteraard de weergoden die de stemming willen proberen te bepalen. Maar ondanks de stromende regen biedt het terrein dusdanig veel schuilplekken dat je geen reden zou moeten hebben om thuis te blijven. In de twee tenten die deze avond open zijn en de andere overdekte mogelijkheden tasten de bezoekers alvast af wat ze het komend weekend te wachten staat.

Het is aan multi instrumentalist Benjamin Darvill - die opereert onder de naam Son of Dave - om Welcome to The Village officieel muzikaal in te luiden als eerste act. De Grauwe Kat lijkt meteen een schot in de roos als het gaat om sfeer en een ruimte om te schuilen voor de regen. De intrigerende man creëert lagen door beatboxuitspattingen op te nemen en vervolgens daar overheen te spelen met mondharmonica. Het is een interessant en fascinerend geheel waarbij de propvolle Grauwe Kat dampend en stampend tot leven komt. Dat het leven ook weer verder gaat na een lekkere kick-off van het festival, blijkt als na een kort oponthoud de heren van Dawn Brothers het podium van Grootegast betreden. Een eerste uitloop van het schema dreigt, maar blijft nog binnen de perken, gelukkig. Met hun americana en op rock geïnspireerde nummers vullen ze als eerste act op dit podium de tent met een set, waarbij aanwezigen worden klaargestoomd voor het weekend.

Na een rappe loop gehuld in poncho, dan wel regenjas vinden we de lokale helden van The Resurrection in de Grauwe Kat hangar. De met rook gevulde lage ruimte doet de sfeer die de band wil neerzetten zeker ten goede. Terwijl de regen door het golfplaten dak van de bar heen spoelt en het dringen is voor een droge plek toveren de mannen deze ruimte om van sfeerloze kille overkapping tot een hete en dampende techno club met live band.

Son of Dave

Dawn Brothers

The Resurrection

In Grootegast brengt Arp Frique & Family in volledige bezetting een kleurrijke set. Met zomerse ritmes en riffjes op de bas, gitaar of piano wordt er ook hier al goed het weekend in gedanst. De zeskoppige band met een zevende gastzanger brengt enorm veel muzikaliteit. Onderling is er ook veel contact en lijken de bandleden net zoveel plezier te hebben in dit optreden als de toehoorders. De eeuwig durend lijkende regenval stopt spontaan even met uit de hemel kletteren en we krijgen een klein voorproefje van wat er gebeurt als de zon doorbreekt.

Ook het Roemeense duo Karpov not Kasparov is aan het einde van de dag aan zet. Voor een zelfbenoemde schaaksoundtrack zou je misschien iets klassieks of minimalistisch verwachten, maar dat is duidelijk niet de visie van deze mannen. Met een retro eighties outfit combineren ze electropop met balkan en nog verdere oosterse invloeden tot een vreemd, maar dansbaar eindresultaat. Om dit vreemde aspect van hun show nog wat kracht bij te zetten worden ze op het podium vergezeld door twee in het zwart gehulde dames die strak het publiek in staren tot ook zij zich uiteindelijk overgeven aan de muziek. Tot om elf uur het dan echt afgelopen moet zijn met het versterkte geluid. Je merkt dat de bezoekers aardig in de stemming zijn gebracht om even door te feesten en waar een reguliere feestavond bij dit tijdstip vaak net begint, betekent het nu al het einde. Dat wil niet zeggen dat er onversterkt en op de camping niet nog doorgefeest wordt, maar de omgeving zal er in ieder geval geen last van hebben.

Arp Frique & Family

Vera en haar Mannen

Karpov not Kasparov